četvrtak, 14.02.2013.

ZagrebDOX 2013!

Nekako mi danas se učino prigodničarski dan na Valentinovo (meni kao zauvijek zaljubljenom u filmsku umjetnost) da se objavi ova najava predstojećeg festivala u Zagrebu.
Dakle na prije nekoliko dana završenoj presici u Kaptol centru u jednoj ugodnoj atmosferi kakva je obično za prvi filmski festival u započetoj godini predstavljen je novinarima ovogodišnje izdanje ZagrebDOX-a. Riječ je o devetom (još malo pa će biti jubilarno izdanje) ovog eminentnog regijskog dokumentarnog filmskog festivala.

Mjesto održavanja je kao što je to ustaljeno zadnjih par godina unutar zidova Kaptol centra i Cineplexx Centra Kaptol.
Vrijeme održavanja je u razdoblju od 24.02. - 03.03.2013. s time da festival je "metastazirao" na punih (fenomenalnih ... teško je to jednom zaljubljeniku u dokumentarne filmove i općenito filmove zatomiti oduševljenje) 8 dana.
8 dana, 180 filmova (što nagrađivanih što izuzetno gledanih i od festivalske publike diljem svijeta prepoznatih) iz više od 30 zemlja.

Festivalska direkcija nikada ne prestaje raditi pa su tako uz već postojeći niz službenih filmskih programa kao što su: Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Majstore Doxa, Teen Dox, ADU Dox, Factumentarce, Žiri Dox ove godine obogatili program novopokrenutim programom Biografski Dox!
Izuzetno prihvaćeni Popratni programi uključuju pak niz retrospektiva: Dokumentarce po izboru Škotskog instituta za dokumentarni film, Dokumentarce Imaginarne akademije te Retrospektivu filmova Nacionalne filmske i TV škole Beaconsfield. U autorskoj retrospektivi ove godine festival predstavlja međunarodno priznatog ruskog dokumentarista Viktora Kosakovskog. Autorska večer  je pak posvećena jednoj domaćoj autorici Vlatki Vorkapić.
Uvijek dobro posjećen i u svijetu filmaša odlično prihvaćen ZagrebDox Pro, i ove godine donosi lepezu raznih radionica, poveći broj predavača, te jednu novu radionicu i dodatni program Phone Dox (vjerojatno kako u low budget uvjetima snimiti film sve moćnijim android telefonima). 



Filmovi u sklopu natjecateljskog programa ZagrebDoxa, međunarodne i regionalne konkurencije, u utrci su za Velike pečate, glavne festivalske nagrade. Mali pečat dodjeljuje se autoru/ici do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. Nagradu za najbolji film po ocjeni publike šestu godinu zaredom dodjeljuje generalni sponzor Hrvatski Telekom. Prošle godine pokrenuta, Nagrada mojoj generaciji, prema izboru osnivača i direktora festivala Nenada Puhovskog ide u ruke najboljem filmu autora njegove generacije.
ZagrebDox prikazuje još
Koliko je to posao bio pri selekciji filmova istaknuti ću i izjavu samog direktora festivala Nenada Puhovskog koji je spomenuo slijedeće: „Od 1800 pregledanih filmova, njih manje od deset posto našlo je svoje mjesto u programu ZagrebDoxa.“


Cijena ulaznica i ove godine ostaje 20 kuna za dnevne projekcije te 25 kuna za večernje projekcije. Za program Teen Dox, namijenjen tinejdžerima, cijena ulaznice iznosit će 15 kuna.

Postoje i besplatne projekcije ZagrebDox-a u dvorani broj dva, bez hrvatskog prijevoda, gdje se besplatno prikazuju filmovi iz međunarodne i regionalne konkurencije.
Kao i svake godine običaj je da se po zatvaranju festivala organizira pregled najboljih tj. nagrađenih filmova popularnije znano kao Best of the fest, to će ove godine biti u nedjelju, 3. ožujka uz cijenu ulaznice od 35 kn.
Vidimo se!

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>