utorak, 23.02.2010.

Novi švedski film u kinu Tuškanac!

Jučer je krenuo ciklus novog švedskog filma u kinu Tuškanac (22.02. - 04.03. 2010.). Riječ je o jednoj izvrsnoj kinematografiji koja je možda uz Finsku zemlja predvodnica svih tih nordijskih kinematografija.
Švedska kinematografija je proslavljena preko imena kao što su ona Grete Garbo, Ingmara Bergmana i danas velike zvijezde švedske kinematografije: Lukas Moodysson (za kojeg tvrde u Švedskom filmskom institutu kako je njegov film "Lyla 4-ever" policijski priručnik za borbu protiv kriminala koji se odnosi na bijelo roblje i iskorištavanje djece) i Stellan Skarsgĺrd (jest danas najveće glumačke zvijezde švedske kinematografije). Njegov međunarodni uspjeh započinje filmom Larsa von Triera "Breaking the waves", dok će ga danas svi lako prepoznati kao Bootstrap Billa iz "Pirata s Kariba").
Oni koji malo više prate ovu nordijsku kinematografiju, neće im biti nepoznata imena poput: Mikael Persbrandta, Pernille August (koju svi vi koji volite SW serijal znate kao Shmi Skywalker-Lars majku Darth Vadera). Ono što je ambasador spomenuo prilikom otvaranja jesu ne švedski "akcioni" filmovi, već vrlo uspješna i na našoj državnoj dalekovidnici prikazana serija policijskih filmova. Najpoznatiji lik tog serijala jest i Gunvald Larsson kojeg je uprizorio danas poznati švedski glumac Rolf Lassgard (koji je bio odličan kao pomalo smotani srednjovječni stari dečko Olof u izuzetno pozitivnom filmu; kontraargumnet svima koji ne vjeruju da nordijski narodi ne mogu napraviti pozitivan film/ "Under solen" /Ispod sunca; te izuzetno zapaženu rolu je ostvario i u filmu "Efter brylluppet" proslavljene danske režiserke Sussane Bier).
Tako dakle imenima prebogata ova renomirana kinematografija s europskog sjevera je konačno došetala i do nas u Hrvatsku. Potrebno je još prije same najave filmova naglasiti da će ista selekcija filmova gostovati uskoro u Splitu u kinoteci Zlatna vrata, Art kinu Croatia u Rijeci i u kinu Valli u Puli.
Na programu je ukupno 8 švedskih filmova novijeg datuma, točnije iz zadnjih 5 godina. Svečano otvaranje švedskog ciklusa započelo je, nakon kratkog uvodnog govora švedskog ambasadora i Agar Pate (predstavnice HFS-a), prikazivanjem filma "Nesvjesno" režisera Rubena Ostlunda, koji na vrlo specifičan način prikazuje konformizam u raznim životnim situacijama.
Osim toga filma na programu možete ovaj tjedan pogledati i : "Kad padne mrak", potom "Sandor Slash Ida" u kome je glavni junak zaluđen baletom, "Kralj ping ponga" je priča o malom debeljku koji strahove odrastanja kanalizira kroz ping-pong, izvrstan film Terese Fabik "Efekt kečapa", mjuzikl "Djeca iz predgrađa", film ovjenčan nizom nagrada i iznimno uspješan kod publike …

... a na programu su redom u :

Ponedjeljak, 22. veljače

19:00 Nesvjesno (Involuntary, De ofrivilliga, 2008); r: Ruben Östlund

Utorak, 23. veljače

19:00 Nesvjesno (Involuntary, De ofrivilliga, 2008); r: Ruben Östlund
21:00 Kad padne mrak (When Darkness Falls, När mörkret faller, 2006); r: Anders Nilsson

Srijeda, 24. veljače

19:00 Kad padne mrak (When Darkness Falls, När mörkret faller, 2006); r: Anders Nilsson
21:00 Sandor slash Ida (2005); r: Henrik Georgsson

Četvrtak, 25. veljače

19:00 Sandor slash Ida (2005); r: Henrik Georgsson
21:00 Kralj ping ponga (Ping-pongkingen, 2008); r: Jens Jonsson

Petak, 26. veljače

19:00 Kralj ping ponga (Ping-pongkingen, 2008); r: Jens Jonsson
21:00 Krila od stakla (Wings of Glass, Vingar av glas, 2000); r: Reza Bagher

Subota, 27. veljače

19:00 Krila od stakla (Wings of Glass, Vingar av glas, 2000); r: Reza Bagher
21:00 Vi živi (You, the Living, Du levande, 2007); r/sc: Roy Andersson

Ponedjeljak, 1. ožujka

19:00 Vi živi (You, the Living, Du levande, 2007); r/sc: Roy Andersson
21:00 Utjecaj kečapa (The Ketchup Effect, Hip Hip Hora! 2004); r: Teresa Fabik

Utorak, 2. ožujka

19:00 Utjecaj kečapa (The Ketchup Effect, Hip Hip Hora! 2004); r: Teresa Fabik

Srijeda, 3. ožujka

21:00 Klinci iz predgrađa (Kidz in da Hood, Förortsungar, 2006); r: Catti Edfeldt, Ylva Gustavsson

Četvrtak, 4. ožujka

19:00 Klinci iz predgrađa (Kidz in da Hood, Förortsungar, 2006); r: Catti Edfeldt, Ylva Gustavsson

... i za kraj ove najave osim što svi ovi filmovi su s engleskim i hrvatskim titlom cijena ulaznice je i dalje simboličnih 10 kn.
Svakako se vidimo!

- 18:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>