srijeda, 20.01.2010.

Nastavak filmske sezone kina Tuškanac

Prekosutra se nastavlja kino sezona prekinuta u ove božićno-novogodišnje blagdane. Tako će u kinu Tuškanac, 22. siječnja u 20 sati biti premijerno prikazan film "Rođaci" Istvána Szabóa.
Nažalost iako je bilo predviđeno režiserovo gostovanje, zbog bolesti je otkazano.
Zgodno je reći kako je Szabo bio prije dvije godine gost na Motovun film festivalu, tako su ga oni koji redovito pohode hrvatska filmska događanja mogli upoznati na tom najneposrednijem i na svijetu "najvećem brdu filmova". Inače ovaj uistinu velikan svjetskog filma je i najnagrađivaniji redatelj mađarske kinematografije, dobitnik nagrada u Cannesu i Berlinu, njegov je Mephisto ovjenčan Oscarom, a sam redatelj nagrađen je 1996. Pulitzerom.
Dodao bih da je osim toga i među najkontroverznijim režiserima, da malo začinim ovu najavu, jer iako nikad dokazano za njega se govori da je bio špija za vrijeme komunjarskog režima u susjednoj nam Mađarskoj. Jedno je to od češćih pitanja kad i ako se pojavi na nekim značajnijim filmskim festivalima ili događanjima u svijetu ... koje redovito izbjegava.
Ukratko o filmu i sadržaju prenosim sa stranica HFS-a:

Rođaci (Rokonok, 2006); r: István Szabó; sc: István Szabó, Andrea Vészits (prema romanu Zsigmonda Móricza); k: Lajos Koltai
igrani, boja, 35mm, 110 min

Uloge:
Sándor Csányi (István Kopjáss)
Ildikó Tóth (Lina Szentkálnay)
Károly Eperjes (Soma Kardics)
Erika Marozsán (Magdaléna Szentkálnay)
Oleg Tabakov (gradonačelnik)

Sadržaj:
”I oni koji nam nisu rod trebaju živjeti”
I u Mađarskoj već stoljećima živi tradicija da ljudi ne glasuju za nekoga, nego protiv.
Umjesto korumpirana Makróczya, István Kopjáss postaje državni odvjetnik u mađarskom gradu Zsarátnoku. Kopjáss je čist, njegovi džepovi su prazni, ali glava mu je puna prekrasnih snova o tome kako spasiti svijet.
Njegovi sumještani su sretni jer ga vide kao nekorumpirana pripadnika lokalne vlasti, dok razni moćnici u njemu vide novu marionetu. Njega vodi idealizam i snažni osjećaj etike, no u praksi će brzo shvatiti koliko duboko seže korupcija kada se suoči s lokalnom tvornicom i rodbinom koja mu se odjednom počne javljati tražeći usluge.

Program i gostovanje je realizirano u suradnji s Veleposlanstvom Republike Mađarske i Film Unio iz Budimpešte.

- 12:25 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>