četvrtak, 28.01.2010.

Top 10 brazilskih filmova

... dakle zemlja sa izuzetno lijepim ženama mulatkinjama, najljepšim plažama, najvećom rijekom na svijetu, najvećim gradom, a možda i s najvećom stopom kriminala u nekim gradskim središtima Sao Paola i Rio de Janiera te jedna od najperspektivnijh filmskih industrija... jesu moje prve asocijacije na Brazil.
ono meni interesantno jest da sam u zadnje vrijeme u malom razmaku vidio na par festivala par odličnih brazilskih filmova. poučen time, a i vremenom kada kreće pustoš u gradskim središtima, a postoji sigurno potreba da se vidi pokoji dobar film a Tuškanac kao neko središno mjesto okupljanja "filmskih turista po stranim zemljama" ne radi... odlučio sam prvo sebi, a onda možda i drugima pomalo olakšati izbor oko dobrog filma ili potaknuti na još detaljnije istraživanje jedne nama daleke ali po nekim kriterijima i bliske zemlje.
Ovo je dakle moj izbor suvremenih brazilskih filmova (zemlje koja doživljava svoj filmski procvat) koje sam vidio ili ću nastojati vidjeti u skorije vrijeme, naravno sve to i vama želim.

1. Cidade de Deus (2002) - naravno koliko god ovakav izbor ispada čizi- bilo mi je odmah od kad sam počeo smišljati ovu listu bilo posve jasno koji film će zauzeti prvo mjesto. vjerujem da će se sa ovim prvim mjestom složiti mnogi filmofili. za Cidade de Deus mogu slobodno reći da je ne samo utrao neke nove puteve filma u Brazilu nego i u svjetskoj kinematografiji. počesto samog sebe uhvatim kako procjenjujem druge takve slične filmove sa pozicije ovog filma no koliko čujem nisam usamljen u procjeni već počesto čujem i druge kako vole navoditi ovaj film kao uzor ili osnovnu mjernu jedinicu brutalnosti. svakako da nakon ovog filma žanr kriminalističkoakcionog filma s elementima dokumentarizma neće ostati isti.

2. Abril Despedaçado (2001) - nekako možda ne u istom hektičnom, paklenom ritmu Brazila kao zemlje koji jako dobro na filmsku traku je pretočio Fernando Meirelles (jedan od dvojice režisera Cidade de Deus) krećem sa filmom producenta ovog fima gore Waltera Sallesa koji je osim ovog filma režirao i omnibus Paris j'taime, odličan, i za današnej uvjete rijedak, film ceste "Diarios de motocicleta" o ranim danima velikog svjetskog revolucionara Che Guevare. sve to mu je dalo da režira i jedan film u USA to je "Dark water" to će svi znati kao remake Hideo Nakatina horora Honogurai mizu no soko kara. Ovaj film je ono po čemu ja Sallesa i doživljavam. kao pravog pripadnika vrlo aktivne brazilske škole filma koja ne preza da pred gledatelje podastre tamne strane društvenog razvitka. u ovom filmu nam govori o jednoj od najstarijih stvari od kad je svijeta ... to je krvna osveta, vendetta koja je umiješana sa ljubavlju i odgovornosti prema obitelji, časti. zanimljiv je detalj kada započinje stanje straha od osvete za obitelj čiji je član učinio ubojstvo ... dok košulja natopljena krvlju žrtve na suncu ne požuti. ovaj izuzetno atmosferičan, pomalo spor film je bio i ostao u mom sjećanju kao jedan od vrlo dirljivih filmova koje sam do sada vidio.

3. Favela Rising (2005) - je dokumentarni autorski uradak Matt Mochary i Jeff Zimbalist o naravno favelama u Rio de Janieru. Riječ je o borbi stanovnika na čelu sa nekdašnjim pripadnicima bandi da se favele oduzmu iz kandži bandi. u najozloglašenijoj četvrti Rio de Janeira kroz hip-hop, ritam ulice i afro-brazilski ples, pokušava se natjerati ekipu da zaboravi tinejdžerske oružane ratove i korumpiranu policiju. Redatelji su ovim filmom osvojili nagradu za najbolje nove autore dokumentarnog filma na Tribeca Film Festivalu 2005. godine, na Cinema Paradise Film Festivalu film je osvojio titulu najboljeg dokumentarnog filma. International Documentary Association nominirala ga je za najbolji dugometražni dokumentarni film 2005. bio je to uz još jedan film 2005 na ZFF-u pravo muzičko osvježenje. ovdje je pod nazivom "Maria Gasolina ili ..." moja mini recenzija filma netom po završenoj projekciji.

4. Manda bala (2007) - je još jedan odličan dokumenatarac koji je došao na jedan naš festival i za kojeg se nadam da će se naći mjesta u programu nekog od par art kina u Zagrebu. film je to koji je došao na festival s predikatom najprovokativnijeg brazilskog filma. priča o dubinama korupcije, povezanosti između korumpiranih političara i sve veće stope kriminala u Sao Paolu. priča je to otmičarima koji u favelama postaju suvremeni Robin Hoodovi iako razvidno čine kaznena djela, zločine. gledajući ovaj film amplituda vašeg emotivnog puta neprestano skače od gađenja do ganuća.

- 23:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>