četvrtak, 18.06.2009.

OTVORENJE DOKUKINA CROATIA, JEDINOG DOKUMENTARNOG KINA U REGIJI!

Zagreb dobiva danas nešto čime se rijetki gradovi u svijetu mogu pohvaliti. Istom se nadam kako će se ova napredna ideja sa kinom za dokumentarce i održati. Ovo je pozitivno i stoga što je dosadašnja tendencija u Hrvatskoj a definitivno i u Zagrebu bila da se kina zatvaraju i pretvaraju u supermarkete.
Tako će (nekadašnje jedno od manjih kina u Zagrebu kino Croatia) ponovno otvoriti vrata u petak 19. lipnja 2009., kino Croatia u Katančićevoj 3 u Zagrebu, ovaj put kao Dokukino CROATIA, jedino kino u regiji specijalizirano za dokumentarni film.

I tako u doslovno kako i biva kroz povijest čovječanstva bujaju ideje u kulturi i kreativnost pojedinaca u doba najvećih kriza. Objašnjenje Udruge RESTART i CROATIA film d.o.o-a da su odlučili su se na otvorenje Dokukina ohrabreni sve većom popularnošću dokumentarnog filma na našim festivalima, ali i bujajućom produkcijom koju izvan tih istih festivala rijetko možete pogledati u redovnim terminima. Samo Dokukino će raditi petkom, subotom i nedjeljom s po dvije projekcije dnevno, u 19.00 i 21.00 sat, a neće se ugasiti ni preko ljeta kada će se na repertoaru vrtjeti filmovi s engleskim titlovima i to kao Dokukino za turiste.


Pitanje je koliko je vas u ovo kino ikad pohodilo. Bilo je naime popularno 90-tih godina kao jedno prije svega intimno kino sa 45 fotelja. Svečano otvorenje zadesit će se u četvrtak 18. lipnja 2009. specijalnom projekcijom dokumentarnog filma Plati i ženi / Cash & Merry, makedonskog redatelja Atanasa Georgieva.

(‘Plati i ženi’ nastao je u makedonsko-hrvatsko-austrijsko-američkoj koprodukciji. Uz glavnog producenta Sinišu Juričića (produkcijska kuća Nukleus), domaće boje predstavljaju koscenarist Marjan Alčevski i montažer Vlado Gojun.
Redatelj filma odlazi u Austriju kako bi se oženio za papire i odlučuje snimiti cijeli proces potrage za ženom. Otkrit će nam zašto su to ljudi činili dosad, što ih je ponukalo da plaćaju lažne supruge te zašto te djevojke pristaju na takvo što. Prepun uvrnuta humora i apsurda, ovaj film otkriva sve, uklapajući se u iracionalnost ‘nove Europe’ u kojoj više nema fizičkih granica, ali je prepuna birokratskih granica i predrasuda.
Film je na zadnjem ZagrebDoxu osvojio drugo mjesto po izboru publike.)

Sam film "Plati i ženi" će se nastaviti redovito prikazivati u Dokukinu petkom, subotom i nedjeljom (19. do 21. lipnja 2009) od 19.00 i 21.00 sat. Cijena ulaznice je 20 kn.

Iz RESTART-a najavljuju i podršku domaćim i regionalnim autorima, a u programu će biti autorskih i nacionalnih retrospektiva.
Možemo očekivati filmove kao što su:"Duhovi Cité Soleila" Asgera Letha (potresan danski dokumentarac o bandama istoimenog slama u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu za koji je muziku radio Wyclef Jean.), zatim je tu "Engleski kirurg" Geoffreya Smitha (nagrađen od publike posljednjeg ZagrebDoxa).

Uz slogan Dokukino Croatia kako je ... udobnije nego doma, poručujem vam ... vidimo se!

- 12:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>