petak, 12.06.2009.

Top 10 najgledanijih filmova u hrvatskim kinima ...

1. Milijunaš s ulice, 9.932 gledatelja
2. Njemu baš i nije stalo, 6.069 gledatelja
3. The International, 3.523 gledatelja
4. Hotel za pse, 3.302 gledatelja
5. Operacija Valkira, 2.419 gledatelja
6. Tajni snovi jedne šopingholičarke, 2.139 gledatelja
7. Friday the 13th, 1.638 gledatelja
8. Neobična priča o Benjaminu Buttonu, 1.506 gledtelja
9. Krvavo valentinovo 3D, 1.205 gledatelja
10. Hrvač, 1.185 gledatelja

... jučer me je jedan prijatelja iz Sinja priupitao za film "The reader" i zapravo me ponukao da bacim oko, točnije da malo proroštam Top 10 najgledanijih filmova diljem Hrvatske (a stvarno nisam dugo). Mjerač kaže da je najgledaniji Slumdog millionaire. Film koji je uzdigao iz prašine slumova jednog od najmnogoljudnijih gradova svijeta (Bombay) nekolicinu djece i bacio ih doslovno u govna nazad. Da li to znate? Eto o tome je bio nedavno prilog na nekoj od naših dalekovidnica. Klinac koji je bio glavni lik sanja ne bi li ponovno glumio sa prijateljem iz sluma ovaj puta u filmu na biciklima. Ha, nevini dječji san ali, nekako mi se čini neostvariv. No, sa njim je situacija još donekle dobra jer mu je filmska ekipa kupila neki vrlo mićini stan ali, sa curicom koja je bila isto glavni lik filma situacija je znatno lošija. Dakle, kad bi bar dio sve te love koju dajete za kino ulaznicu stvarno otišao onima koji su glumili bilo bi to i časno i dobro no ... svijet jede svoju djecu.
Slijedeća tri filmova koji slijede su katastrofalni i stvarno ne mogu dokučiti kako su uopće došli toliko visoko na ljestvicu. Među njima prednjači očajan "The International". Hibrid između raznih predložaka Jamesa i Jasona sa prstohvatom vjere i krupnog kapitala. Film je to koji pražvakava već viđeno a i neuvjerljiv je i repetitivan, svakako mi nije jasno kako je ovdje dospio. Vidi se da domaći kino prikazivači prethodno ne gledaju što će kasnije prikazivati, pa onda nije čudo da su dvorane prazne.
Na petom i šestom mjestu su dva ... recimo dobra filma od kojih "Tajni snovi jedne šopingholičarke" je ponešto slabiji, ali dovoljno zabavan sa sprdnjom na žensko ponekad opsesivnokompulzivno ponašanje kad je u pitanju dobar komad odjeće ili obuće. "Valkira" je ipak od ta dva filma ponešto bolja ... recimo 3+, stoga jer ipak ima malo više smislenije akcije nije toliko trivijalna a i moram se ne složiti sa negativnom ocjenom njemačke kritike i publike koja jednog od svojih rijetkih heroja II sv. rata pomalo mistificira i traži nemoguće. Vjerovali ili ne u ovom ipak to nije nimalo nebitno Brian Singerovom filmu je Tomica Kruzić odigrao vrlo dobru rolu. Nemam previše zamjerki. Jednostavno se on tu dobro uklopio, onako bez oka i s ćosavom nogom. Kaj bi vi htjeli, ipak je to bio prije svega neuspio atentat ... meine lieben deutschen Leute.
Do kraja ljestvice tu su se još našla dva hororca, koja uopće neću komentirati. Jedino vrijedno šta je ostalo su bajkovnica za odrasle o "Benjaminu Buttonu" koja se izgleda u svojem prikazivanju Hrvatskom ipak ponešto ispuhala i ljudi su koji su to htjeli gledati, već gledali. Zadnji film je po meni možda najjači od sviju ovih i jedini vrijedan odlaska u kino. To je Hrvač. Film za koji sam se nadao da će zbog ekipe koja se okupila ipak nešto požnjeti od Oscara no to kako znamo nije bilo tako. Mickey Rourkeu je kipić izmakao za jednu dužinu čamca, a Marisa Tomei je blistala, što izvanrednim, stesanim sexy izgledom a što (uvijek kad je ona u pitanju podcijenjenom) glumačim performansom. Priča je na stabilnim nogama i realna čak sa biografskim elemetima jednog stvarnog wrestlera koji je padom interesa za ovaj cirkus doživio nešto slično liku Randy "The Ram" Robinsona. I last but not the least spomenuo bih i jednog enfant terriblea američke kinematografije (da, da to unatoč općoj komercijalizaciji ili prostituciji američkog filma niskim pobudama ipak prije svega svoje teen populacije postoji) Darren Aronofskog koji iako ima samo nekih 7 - 8 filmova iza sebe ima zanimljivu filmografiju. Režirao je on odličan "Pi" pa još bolji "Requiem for a Dream" malo podbacio sa psihodeličnim filmom "Fountain" ali se kao Rocky vratio sa izvanrednim uratkom "The wrestler".
Stoga ako u kinima do vas igra taj film ili kao u Sinju "The reader" ... idite i nećete pogriješiti, mislim ako ništa ... kome škodi pogled na ipak rasno tijelo jedne danas stvarno izvanredne glumice kao što je Kate Winslet. Meni je bila skoro podjednako fenomenalna u svojim ulogama prošle godine i u "The readeru", i u "Revolutionary Roadu".

- 12:10 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>