srijeda, 15.04.2009.

SMOTRA ČEHOSLOVAČKOG I ČEŠKOG OSCAROVSKOG FILMA (14.04 - 22.04.2009., Rijeka)

Jučer je u Rijeci otvorena retrospektivna revija ili kako u najavi na stranicama Art kina Croatia kažu... Smotra češkoslovačkog i češkog oscarovskog filma. Biti će prikazano oko devet izabranih čeških filmova koji su bili kandidati za nagradu Oscar od 1960g. pa do danas . Izbor mjesta otvaranja ovakve revije mi se čini sasvim opravdanim. Osobno bih možda to istovremeno proširio i na Pulu i Split ne bi li se time dodatno obogatio program preostalih art kina u tim gradovima. Unatoč uhodanom običaju ova će se revija naknadno održati i u Zagrebu.
Sama smotra je kako je u najavi češki ambasador Karel Kuhnl izrekao, povodom češkog predsjedovanja Europskom unijom i njenog predstavljanja kao male ali moćne kulturne europske nacije.
Biti će prikazana djela Milosa Formana, Jiříja Menzela, Elmara Klosa, Jana Svěráka, Ondřeja Trojana i Jana Hřebejka. Sve su to hrvatskoj javnosti poznata imena češkog filma koja garantiraju odličnu zabavu.

Kada je u pitanju češki film i revija suvremenog češkog filma u Zagrebu inače izuzetno dobro posjećena u njeno svakogodišnje jesensko pojavljivanje, uvijek se sjetim nečega što je u pogledu ove tekuće smotre izostavljeno. Naime riječ je o mjestu događanja koje je kad je u pitanju ova smotra odlično odabrano. No kad je riječ o reviji suvremenog filma... moje skromno mišljenje je da je ponešto na autentičnosti izgubljeno preseljenjem te revije u prostorije jednog od zagrebačkih multipleksa iz krila kina Tuškanac. Ova nova generacija čeških filmova svakako ima svoju komercijalnu isplativost i ispunjavaju sva kina tog dotičnog multiplexa, no štimung je ipak štimung. Mogu se samo nadati da će se od organizatora ove smotre češkog filma kada se u svojoj konačnici i dokotura u Zagrebu odlučiti ipak za jedno od dva jedina preostala "ne mutirana" kina u gradu a pri tom sasvim je svejedno da li je to kino Europa, kino Tuškanac ... te ukoliko se ima toliku potrebu za još pokojom kino dvoranom može se za tu priliku iskoristiti sasvim funkcionalno kino Grič ... niti 50-tak metara od samog srca grada.
Dakle dragi moji Česi ovaj puta pomognite našoj borbi sa konzumerizmom ko što to u vas čine filmske snage (kao na primjeru filma "Ceský sen").


Sam program kino projekcija u Rijeci možete vidjeti ovdje.

- 12:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>