nedjelja, 22.02.2009.

Dox-ova menza

Prije tjedan i nešto sam objavio nakon uvodne presice i predstavljanja programa Zagreb Dox-a najzanimljivije detalje tj. one štiklece koji bi mogli biti zanimljivi i možda najprihvatljiviji svojom akutelnom temom, sadržajnošću, humorom jednom prosječnom gledatelju koji bi mogao kulturnom sušom u metropolji se naći ponukan da ode u taj geto kulture, SC-e i okuša svoja osjetila u nečem za njega sasvim novom.

To sam tada obzanio, e a danas je došao red da u osvit otvaranja festivala predstavim i onaj zapravo ništa manje zanimljiviji dio festivala, ali definitivno manje u raznoraznim medijima zaustupljen. To je glavni menu ove virtulene Menze Dox-a.
Dakle ove kao i prethodnih 5 godina Zagreb Dox ima svoj glavni međunarnodni program i regionalnu konkurenciju.
Shodno tome zgodno je za spomenuti da se ove godine natječu 54 filma u te dvje konkurencije, a nagrada Mali pečat bit će dodijeljen autoru/ici do 30 godina starosti, a nagrada Movies That Matter otići će filmu koji, po ocjeni žirija, najviše promiče ljudska prava

Kada predstavljam međunarodnu konkurenciju 5. ZagrebDoxa prvo se svakako mora istaknuti kako su to redom nagrađivani filmovi kao: "Opasne tete" Kim Longinotto (nagrađene su u Sundanceu), "Sami u četiri zida" Alexandre Westmeier (nagrađen na festivalu u Locarnu), "Alahove nevjeste" (ovjenčane su FIPRESCI-evom nagradom iz Berlina), "Burmanski videoreporteri" (nagrađeni su na IDFA-i) kao i "Kassim the Dream". Da eto, nije samo program Happy Dox rezerviran za humorne dokumentarce govori i to da film o talijanskom grobaru "Pinuccio Lovero. San ivanjske smrti" (nagrađen na Mostri) će otvoriti festival projekcijom u 20h u glavnoj dvorani SC-a.

Ono što je jako zanimljivo i ljudima iz filmske struke je i tzv. pitching forum, tj. ZagrebDox Pro (4 godinu zaredom - program za profesionalno usavršavanje filmskih autora iz regije kroz radionicu za razvoj dokumentarnih projekata, pitching forum i predavanja). Iz redakcije se hvale kako su ove godine oborili jedan rekord u broju prijava, njih pedeset prijava, a izabrano je trinaest.
Također su se pohvalili nečim za gledatelje festivala opipljivim, a to su 4 filma koja su "pitchana" na proteklim festivalima i pojavljuju se u konkurenciji festivala, a to su: "Plati i ženi" te "Kavijar konekšn", "Korridor 8" Borisa Despotova te "Gledaj na život kroz moje oči" Marije Dzidzeve. Svake godine Dox nam nudi nekog zanimljivog gosta koji održi Masterclass i predavanja, otvoren za sve posjetitelje festivala, a ove godine će to biti proslavljeni novinar i dokumentarist Jon Alpert te Irena Taskovska.

Osim ovoga još će biti tu i hrvatski amaterski dox i dokumentarna radio-drama koji će bit predstavljeni u specijalnim programima.

Na kraju meni i vjerujem mnogima drugima ne manje bitna je osim ove filmske i glazbena zabava. Nje osim ove filmske neće biti za vrijeme Dox-a te ono što mi neće unatoč ovom jubilarnom izdanju nikad biti jasno zašto je izostala.
Naime meni je posve jasno da se želi ovaj festival učiniti što stručnijim, no ne može se pri tom tek tako olako zaboraviti, zanemariti glavne posjetitelje festa, većinom studentsku populaciju kojoj to neće biti dovoljno. Naime prošle godine sam svjedočio jednom nazvao bih to očajničkom pokušaju otpora tog neshvaćanja direkcije festivala kroz vid jednog manjeg tuluma, na otvorenom, ispred oronulog francuskog paviljona gdje si je uz obavezno alkoholno piće nimalo ekscesna ekipa puštala glazbu iz zvučnika sa radija stare stojadinke.
Ovo se moglo galantno izbjeći, no nije bilo za to potrebne volje. Šteta, jer se time dobiva na neophodnoj ležernosti festivala i ne samo u očima posjetitelja koje se uskraćuje za dodatne sadržaje nego i goste festivala koji će biti osuđeni da tu vrstu zabave potraže izvan granica SC-a (koje na žalost također neće naći, barem ne u toku tjedna).
Samo da dodam da za vrijeme ZFF-a ovakav vid zabave savršeno kohabitira sa uvjetno bih to nazvao ozbiljnijim dijelom festivala, onim filmskim, i nema nikad problema oko toga.

Cijena ulaznice za jednu projekciju je 20 kuna (Kino SC, Teatar &TD).

U Kinu SC u terminima 18h, 20h i 22h sata ulaznica iznosi 25 kuna.

Cijena ulaznice za ‘The Best of Fest’ (nedjelja 1. ožujka) 17h je 35 kuna.

Autorska večer Bogdana Žižića, retrospektive IZRAELSKI DOX i JON ALPERT u Teatru &TD, GLAZBENI GLOBUS u Galeriji SC i sve projekcije u MM centru su besplatne.

Besplatne projekcije u MM centru i Galeriji SC nemaju hrvatski titl.

Cijena stalne ulaznice za sve projekcije je 250 kuna, a za studente i umirovljenike 210 kuna. Broj stalnih ulaznica je ograničen.

Ulaznice se mogu pronaći na svim prodajnim mjestima Eventima, te on-line na www.eventim.hr, a od 23. veljače do 28. veljače na blagajni Kina SC, Savska 25 od 13h - 22h sata te u nedjelju 01. ožujka od 16h-19h.


Vidimo se !

- 23:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>