subota, 08.11.2008.

R.I.P. Michael Crichton

Dakle prošli tjedan obilježila je smrt još jednog čovjeka koji je umnogome obilježio filmsku industriju devedesetih. Točnije ekranizacije njegovih izvrsnih romana. Riječ je o raka prebrzo preminulom Michaelu Chichtonu. Ha od kud početi nego od njegove zanimljive karijere koja je prvo išla studijem medicine i svojim unutrašnjim istraživanjem. Možda jedna od mojih prvih knjiga pročitanih na engleskom je upravo njegova poluautobiografska, izuzetno zanimljiva knjiga "Travels" koja prati njegovo odrastanje i studij medicine. Nadalje bio je čovjek ratne generacije koja je podosta i postigla u svijetu tako da me njegov izuzetan uspijeh ni ne čudi. Svakom filmofilu ili ljubitelju filma zanimljivost će biti da je svaki svaki ozbiljniji razgovor o filmu devedesetih počimao sa Michaelom Chrictonom i da se sa žudnjom iščekivala slijedeća ekranizacija nekog njegovog bestsellera.

1971 The Andromeda Strain, r. Robert Wise
1972 Dealing: Or the Berkeley-to-Boston Forty-Brick Lost-Bag Blues, r. Paul Williams
1972 The Carey Treatment (A Case of Need), r. Blake Edwards
1973 Westworld, r. Michael Chrichton
1974 The Terminal Man, r. Mike Hodges
1979 The First Great Train Robbery, r. Michael Crichton
1993 Jurassic Park, r. Steven Spielberg
1993 Rising Sun, r. Philip Kaufman
1994 Disclosure, r. Barry Levinson
1995 Congo, r. Frank Marshall
1996 Twister, r. Jan de Bont
1997 The Lost World: Jurassic Park, r. Steven Spielberg
1998 Sphere, r. Barry Levinson
1999 The 13th Warrior (Eaters of the Dead), r. John McTiernan, za ovaj film se govori da ga je zapravo on (M.C.) režirao
2003 Timeline, r. Richard Donner
2008 The Andromeda Strain (TV miniserija), r. Mikael Salomon
... ovome svakako treba nadodati i stvaranje E.R. megaplanetarno popularne serije u kojoj je završio i naš Višnjić.

Umro je u svojoj 66 godini nakon borbe sa rakom, šteta jer vjerujem da je imao još pokoju izvrsnu ideju koja bi bila dobro ekranizirana. U svijetu zbog će ga pamtit po izumu tzv. požanra trilera ... tehnotriler. Osobno ću ga pak pamtit kao izvrsnog pisca prije svega, jer njegove knjige u prevodu i na rodnom mu engleskom su imale svoj odličan ritam koji je rijetko bio dobro ekraniziran. Osobno za mene je on predstavnik sf kakvog nisam do njega poznavao, možda najbliži onom ST serijala. Tu svakako se ističe "Sphere" kao roman par exellance tog žanra, no osobno nisam bio previše zadovoljan ekranizacijom jer me podosta radnjom podsjetila na ipak jedan bolji sf submarine (da se tako izrazim jer radnja se dešava u podmorju), a to film Jamesa Camerona "The abyss". Nakon toga sve ostalo na tu temu čini mi se prežvakavanje iste ideje. Da li je ukrao ideju od M.C.-a nećemo znati, eto tek toliko da spomenem Cameron se pojavio na sudu i za navodnu krađu ideje Terminatora, no u ovom postu mi nije namjera da blatim nekoga. Eto meni najbolji film koji je izašao iz uma ovog genijalca je svakako "The 13th warrior" u također fenomenalnoj režiji Johna McTiernana, broj dva je odličan pravni (tehno) triler "Rising sun" a kao trećeg po utisku koji je ostavio na mene je naravno "Jurassic park".

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>