srijeda, 14.05.2008.

Pregled filmskih događanja koja predstoje ovaj mjesec

... ovaj mjesec dižu se polagano temperature, a nekako usporedo i filmska ponuda u Zagrebu. Dakako paralelno s njome se konačno zahuktava i glazbena ponuda.
No, neću pisati o toj ponudi već o onome što nam se približava ... sad ovaj tjedan i dominirati će filmskim nebom Hrvatske ovaj i slijedeći mjesec.
Dakle iako je prošao Dox i RAF ne jenjava filmska sezona u Hrvatskoj, dapače zahuktava se pred glavne ljetnje festivale.
Pa krenimo sa brojalicom.
Ovaj tjedan sam bio na presici jednog festivala (u nastajanju) koji ako se ostvari izrečeno na presici, jučer održanoj u KIC-u, i naravno ako (daj Bože) zaživi ove godine, mogao bi biti jedan od po gostima prestižnijih festivala ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.
Dakle riječ je o Subversive film festivalu. U prebogatom programu bit će prikazano oko 40-tak filmova. Sponzor je poznat T-com kulturist (spominjem to jer je ekipa koja to organizira prepoznata kao ozbiljan partner jednog od dvaju glavnih sponzora takvih filmskih dešavanja). Gostiju i tribina neće nedostajati. Održavati će se od 18. do 24. svibnja ove godine. Mjesto filmskih projekcija su prostori kina Europa, KIC-a te tribine na filozofiji i arhitekturi.
Sam festival je posvećen 40. obljetnici revolucionarne 1968. Bit će tu kao gost pravi pravcati bivši terorist i pripadnik RAF-a (Karl-Heinz Dellwo) koji će slijedeću srijedu održati i predavanje.
Dakle bit će to fešta samo političkih filmova te će se svi znalci ili neznalci moći proširiti svoje ipak mainstreamovsko shvaćanje ovog žanra.
Slijedeće događanje je Animafest koji će se održavati 31.05. do 05.06. Biti će prikazano preko 500 filmova iz 60-tak zemalja. Ovaj također prebogat program će se održavati u kinima Europa, Grič, Central te na jednoj novoj, pomalo neobičnoj lokaciji, na otvorenom parku skulptura Gliptoteke.
Samim početkom slijedećeg mjeseca usporedo sa Animafestom u Zagrebu će biti i drugi po redu Jewish film festival (11-15. 06. 2008.).
Jewish Film Festival (JFF) je po prvi je puta u Hrvatskoj organiziran protekle godine. Na stranicama samog festivala organizatori JFF-a nas podsjećaju da je jedan od ciljeva ovog festivala i upoznavanje građana Lijepe nam naše sa židovskom kulturom, naravno sve to kroz film kao dokazano ponajbolji medij za tako nešto.
Osim ove tri filmske manifestacije u Zagrebu sprema se i jedna u Splitu. To je Festival mediteranskog filma Split koji će se (od 27.05. do 31.05.) tijekom dana održavati u prostorima kinoteke Zlatna vrata, a na večer u ljetnom kinu Bačvice. Svakako od filmova na ovom prvorazrednom filmskom događaju koji se sprema Splitu i okolici treba istaknuti filmove: Auf der anderen seite (najnoviji film proslavljenog njemačkog režisera Fatiha Akina), Paris j'taime (autorsko skupno dijelo među ostalim Gusa Van Santa, braće Coen, Wesa Cravena, Tome Tykvera, Alfonso Cuaróna itd.), Le Scaphandre et le papillon Juliana Schnabela. Mislim, to je samo dio programa koji upada u oko ... treba vidjeti i ostalo.
Preporučujem da svakako odvojite nešto svojeg vremena i posjetite jedan od ovih nadolazećih filmskih događaja.
Vidimo se tamo.

- 23:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>