četvrtak, 08.05.2008.

Moja čežnja je Marfa/američka Špičkovina

Zašto Marfa? Pa nije ni Marta ni neke drugo, no doli jednostavno Marfa.
To je gradić koji prije svega ima svoj filmski festival. Drugo to možda i nije gradić ali tako slovi iako ima 2121 stanovnika. Smješten je negdje u bespućima zapadnog Texasa u USA, 200 milja od El Pasoa, 400 milja od Austina ili tako nekako.
Uglavnom mogao sam vam dati direktan link na Google earth da vas ne mučim sa ovim opisom, no razlog svemu tome je dakako to, pazite sad poznato mjesto, koje ako ste pravi đak prvak, pasionirani turist filmofil ne bi smjeli ni pod razno propustiti, a usred te nedođije ima još i filmski festival.
I ne samo to ono je na turističkoj filmskoj karti svijeta ucrtano kao mjesto poznato od davnina pa do danas kao plodno tle za snimanje odličnih filmova.
Image Hosted by ImageShack.us

Ne vjerujete... pa onda smjesta pogledajte George Stevensov "Giant" (snimljen je tamo daleke 1955 sa James Deanom, Elizabeth Taylor i Rock Hudsonom). Ako vam ni to nije dovoljno onda će magiju to mjesto i okolno područje pokazati u ovogodišnjim dobitnicima zlatnih kipića i to u vidu filmova Paul Thomas Andersona "There Will Be Blood" a i onog braće Coen "No Country for Old Men".
Sasvim pristojni aduti kojima bi se željelo i podičiti i Babina Greda, Špičkovina te mjesta Gornja i Donja Batina.
No, brus to ipak imate samo u Ameriki koja zarađuje upravo velke pare na obilasku ovakih mjesta.
Image Hosted by ImageShack.us
.. a ima nešto tamo i za shopinholičarke koje nećete naći u gore pobrojanim hrvatskim mjestima.
Ja idem u Marfu a vi ?

- 10:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>