srijeda, 28.03.2007.

Raf, dan drugi!

S obzirom na promjenu mjesta i na ljude koje susrećem, a znam da su išli do sad na Raf i da ne znaju gdje se održava... moram priznati da je dvorana za glavne kino predstave od 19h bila
izuzetno dobro ispunjena.
Posebno jer je to bio dobar dan za filmske žeteoce na Raf-u.
Prepun odličnih filmskih uradaka.
Istaknuo bih slijedeće igrane filmove: "trava nije dobra za mozak", "moj limeni ljubimac", "klavir", "kavamore" te možda i najbolji do sad "dobar prijatelj".
Osim igranog dijela iznenađujuće je dobar bio dokumenatrni filmski porgram.
I ovdje se pokazalo da ima filmova koji premašuju amaterski okvir.
Riječ je o slijedećim filmovima:"ko je damir?", "pianoplan" i fenomenalna "venecija".
Između filmova "venecija" i "dobar prijatelj" ne mogu se odlučiti koji je pobjednik dana.
Ono što mogu već sada reći da su posrijedi moji favoriti za najbolji film Raf-a i za selekciju
najboljeg od Raf-a 2007-me.
Mogu svakako istaknuti, da kad je drugi dan Raf-a u pitanju, ovi svi filmovi su stvarno izvrsni
te se o njima isplati pisati.
Jednostavno ne mogu omanuti. Odličan izbor.

Prvo ću krenuti od igranog filma "moj limeni ljubimac", autora milana bunčića. Dakle film je vrlo jednostavan i nepretenciozan. Nema puno dijaloga ili kad je ovaj film u pitanju monologa i to je glavna os filma. Radi se o čovjeku koji pere svog "kućnog limenog ljubimca", i kad počne štekati radio koji je ostavio da ga zabavlja dok ga pere i glanca ... učini nešto nepredviljivo. U napadu bijesa uzme macolu i razbije šoferšajbu. Naravno da je taj potez glavnog aktera filma izazvao ovacije publike. Bravo Milane, i nadam se da je auto bio sa auto otpada jer šoferšajba ili ne ipak je to dosta novaca.

Drugi izabrani igrani film dana je bio "klavir", autora vrbanić gorana. Opet riječ je o zanimljivom sadržaju gdje je glavni akter radnje sadistički nastrojen klavir. On tjera svojeg roba (vlasnika) da ga svira te ga tjera u ubilači pohod. Odličan trash horor. Sve se odvija unutar jednog filmskog seta, s minimalnom kostimografijom i scenografijom. Vrlo invetivno.

Treći je vrlo kratki, ali zato sadržajan film "kavamore", autora viskija.
U "kavamore" je riječ o jednom ljubavnom paru. Žena je budna i svašta joj pada na pamet pa tako
počinje komunicirati sa svojim usnulim partnerom. Mašta radi svašta pa ona u glavi počinje imati
kojekakve projekcije. Sve na sreću sretno završava.
Ah te frustracije oko odsutnih ljubavnih partnera.

Za kraj pregleda igrane selekcije ostavio sam par odličnih filmova. Prvi je "trava nije dobra za mozak", autorice marije stipišić vuković. Predpostavljam da je riječ o filmu sa filmske radionice MFF-a. Lako je raspoznati karakterističan ulaz u press centar.
Nego u ovom prvo sadržajno odlično osmišljenom filmu, sa moralnom poukom (nemojte uživati opijate jer i seksualne percepcije zakazuju) briljiraju glumci. I opet za uspješnost filma se pokazuje da je bit svega dobar scenario.
Drugi i meni najbolji igrani film do sad je film "dobar prijatelj" autora stanka vukovića (ovo bi mogao biti brat ili suprug gore spomenute autorice:).
Ukratko film priča priču o čovjeku koji je razočaran u ljubavi i ostavljen te se ide jadati svojem najboljem prijatelju.
On ga tješi na (ili zapravo životno krarakterističan)specifičan način. Ističe mu sve mane njegove
sada već bivše partnerice. Ona ga je non stop varala, sadističi se prema njemu odnosila, tukla ga i ono najbitnije zarazila ga sa svim mogućim spolnim bolestima (od klamidije, HPV-ea do naravski SIDE), hehe. Koliko to god izazvalo salve smijeha u popunjenoj dvorani Centrala mora se priznati da je autor htijući ili ne dotaknuo jednu sasvim moguću nečiju životnu priču?

Poslije kratke pauze uslijedili su filmovi iz dokumentarne selekcije. Od njih bih se spomenuo prvo "ko je damir?" koji nam zapravo govori o imaginarnoj ili ne osobi.
Naime dosjetljivi autori: ana aščić, ivan dorotić, nevena kuzmanić postavili su pitanje slučajnim (ili ne) prolaznicima centra grada Zagreba: "tko je Damir?". Svi daju neki odgovor. Po meni svi su zanimljivi i odlični na svoj način kako to u impresumu kažu "univerzalno pitanje". Svi nešto dodaju i pričaju zanimljive ponekad i očekivane priče. Dakle zanimljiva ideja s malom opaskom da se moglo malo poraditi na snimci.

Drugi film koji je meni a i drugima zaokupio pažnju je "pianoplan"; autora smiljana grbca. Na ovaj film ekipa podrške prethodnospomenutog je izražavala negodovanje. Ja bih rekao opravdano jer film, iako na ovoj reviji nema oficijelno konkurencije... ipak mu je konkurencija. Ovaj film je zaokruženiji i bolje ispričan od prethodnika. Govori o transportu klavira na neobično i naizgled nedostupno mjesto koje sve jako dobro savladava jedno malo, izuzetno zanimljivo po tehničkim preformansama prijevozno sredstvo. Zapravo film je prikaz putešestija jednog klavira.

Možda i najbolji film ovog dana je "venecija"; autora jerka jalšovca. Prvo film izgleda kao razglednica (u retro stilu sa efektima i filterima koji daju pospješuju dojam divljenja samog autora tom prekrasnom gradu) i na najljepši mogući način prikazuje sve ljepote grada na vodi. Film stvarno treba vidjeti. Naizgled nimalo poseban, ali sa izvrsnom kamerom i pričom oko jednog izleta u Veneciju koji je završio ovim stvarno izvrsnim materijalom. Nema nikakve rupe i zamjerke na koncepciju i dosljednost kadrova. Definitivno najbolji dokumentarac. Svaka čast autoru i tako samo dalje.

- 23:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>