četvrtak, 01.03.2007.

Dox report no1

Započelo je i treće izdanje po redu Zagreb Dox-a, uz premijerno prikazivanje u glavnoj dvorani SC-a novog filma Ante Babaje. Time je i "službeno je prerezana vrpca" te porinut novi/stari filmski događaj u Zagrebu.
Filmovi na kojima sam bio prvog dana Dox-a su: "Civil status" i "On a tightrope".
Od ta dva ponajviše me se dojmio ruski film "Civil status". Kratki dokumentarac o dogodovštinama u matičnom uredu negdje u Rusiji. Vjerujem da bi se slične stvari mogle i unas snimiti, nekako mi se čini da je režiserka uhvatila univarzalni duh koji obitava u matičnim uredima svijeta. Dodap bih da su jadni ti službenici jer čega se sve nagledaju i naslušaju... svakako nije lako.yes
Drugi dan gledao sam makedonski film "Macedonian dream". Ovaj film kratkog metra i govori o sudbini jedne mlade glazbenice, harmonikašice i njenom nasotjanju da se uz financijske poteškoće u familiji (unatoč neimaštini roditelji joj omogućuju školovanje) ostvari svoj "makedonski san". Rekao bih klasična priča talentiranoj umjetnici koja potiče iz siromašne obitelji i sanja o uspjehu.
I na kraju u ovom pregledu tri dana sa Dox-a, moram spomenuti izvrstna prva dva filma iz serijala "Flying : Confessions of a free woman", u režiji Jennifer Fox.
Dakle jučer u prepunoj dvorani SC-a se većina gledatelja odlično zabavila uz ništa manje kontroverzan dokumentarac Jennifer Fox iz ne tako kontroverzne autodox selekcije.
Naime na osebujan i rijetko viđen način ("passing the camera" načinom snimanja), režiserka nam vrlo intimno i vjerodostojno pokazuje prozor i vrata u svoj svijet, svijet jedne izuzetno samosvjesne, izuzetno jake te slobodarski nastrojene žene, ali obojane tipično ljudskim strahovima.
Na kraju filma ili ćete joj se divjeti ili čisto posumnjati u njenu vjerodostojnost, dakle kontroverzna. :)

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>