subota, 17.02.2007.

Vukotićeva filmska godina

Jedan od naših najpoznatijih animatora i bitno je za ove prostore naglasiti jedinog pravog hrvatskog dobitnika Oscara (ako se izuzme da je Branko Lustig za produkciju dobio 2 puta Oscara 1993.g. za "Schindlerovu listu" i 2000.g. za "Gladiatora").

Ime i djelo Dušana Vukotića (Bileća, 1927 - Zagreb, 2007), redatelja, scenarista, crtača, animatora i filmskoga pedagoga, te jedinog 'oskarovca' među hrvatskim filmašima (1962.g. dobitnik je Oscara za najbolji kratkometražni animirani film), rođenog 7. veljače prije osamdeset godina, obilježit će tekuću kinematografsku godinu.

Ministarstvo kulture, Zagreb film, Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih filmskih redatelja odlučili su zajednički evocirati djelo autora legendarnog Surogata, jednog od najplodnijih autora Zagrebačke škole crtanoga filma i utemeljitelja Zagreb filma i Animafesta – projekcijama njegovih animiranih i igranih filmova.

Prva retrospektiva Vukotićevih crtića, po izboru Hrvoja Turkovića, bit će prikazana u zagrebačkom kinu Tuškanac 25. veljače, a u lipnju će je moći vidjeti i posjetitelji Festivala djeteta u Šibeniku.

Tri Vukotićeva cjelovečernja igrana filma (Sedmi kontinent, 1966, Akcija Stadion, 1977. i Gosti iz galaksije, 1981) uklopit će se potkraj srpnja u popratni program festivala igranoga filma u Puli.

... još bio dodao jedan "štiklec" koji se tiće našeg laureata, a to je da je njegov "Surogat" ili kako je na "zapadu" poznatiji pod imenom "Ersatz" je prvi animirani kratkometražni film da je dobio Oscara a koji je proizveden i izfinanciran izvan USA . Eto i po taj odličan filmić je zajedno sa autorima i ponešto pionirski. smokin

- 12:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>