četvrtak, 28.12.2006.

Eragon

Bajka? Da.
Uspjela? Paaa, ne baš skroz na skroz.
Naime puno je filmskih konekcija koje idu za tim da ovaj film postane novi LOTR.
Na zalost, to neće nikada moći postati, jer cjelovitošću priče nije ni do koljena prvih 15 minuta LOTR-a. Prvo kad sam poceo gledati film zazvonilo mi je Eragon... (ring a bell) nije li to skoro pa Aragorn. Ma ljudi... to je skoro pa plagijat.
I da i ovaj Eragon je također from the forest people. hehe
Drugo ima zmajeva pa toga ima i u LOTR samo se nekako drugacije zovu, i ajde dobro da ipak ne bude sve slično ovdje su oni na strani dobra. Barem u prvom filmu.
Image Hosted by ImageShack.us
Nadalje zločesti čarobnjak Durza u "Eragonu" je ono što je Saruman u LOTR-u. No njegova uloga je već sada dokinuta i vjerojatno ga nećemo vidjeti u nastavku. Durza je podosta isklišeiziran u dijalozima pa iako je to što on veli smješno, ne nailazim na nešto novo što bi moglo se spominjati kao eto dobra fora iz filma.
Drugi glavni negativac je kralj Galbatorix i on bi trebao biti Sauron. No prvo uopće nije nimalo iskarakteriziran iako ga glumi jedan od ponajboljih filmskih i kazališnih glumaca današnjice. Riječ je o Johnu Malkovichu. Nimalo iskorišten. Potpuni promašaj filma.
Zanimljiv je lik bivšeg jahača sada učitelja mlade nade sile dobra/budućeg jahača Eragona u liku Jeremy Ironsa. Eto istini za volju tu se ponešto od ovog glumca uspjelo iskoristiti pa on čini svojevrsnu kralježnicu filma. Ne znam da li je to bila prva namjera režisera Stefena Fangmeiera ili ne ali donekle sa njime film drži vodu. No kad sam se već dotaknuo i režisera ovaj film je njegov film prvijenac. On je dosad bio poznat kao supervizor za specijalne efekte na filmovima (tipa: "Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events", "Master and Commander: The Far Side of the World", "Signs" itd.) pa tih efekata u ovom filmu sigurno ne nedostaje i vidi se da se izabrao za film prvijenac fantasy žanr ne bi li mogla doći do izražaja lepeza svih talenata jednog prekaljenog specijal effects supervizora.
U filmu naravno ne manjka ni romantičnog zapleta, ali loše izvedenog. Riječ je o ljubavi između princeze Arye i Eragona. Opet se posegnulo za nečim sličnim Arwen. :) Naravno da ne bi bilo slično u potpunosti Arya nije vilenjačica ali se kuži u magiju. Moram jedino priznati da mi je otela dah prelijepa Sienna Guillory (poznatija po raznim tv-e ulogicama).
Image Hosted by ImageShack.us
Uglavnom dobar izbor za glavnu žensku ulogu no također slabo iskorišteno jer ako film podijelim na trećine mogu zaključiti da se samo pojavljivala par minuta u prvom dijelu i nešto znatnije pred kraj filma. Podosta filma se Sienna naležala ... većma zbog magije.:)
Zašto opet posizanje za sličnim likovima iz LOTR-a... pomanjkanje mašte ili počesto odgledavanje Tolkienove trilogije?
Trebalo bi pitati režisera.
I na kraju ono bitke u "Eragonu" nisu uopće toliko opsežne kao one u LOTR-u, uglavnom autori su tražili pa i stoga dobili ... usporedbu sa LOTR-om, a to je ipak kao borba između Davida i Golijata.:)
Nekako mi ova recenzija dođe kao usporedni test dviju nogometnih momčadi u osvit utakmice.:)
Moja krajnja ocjena je da film iako je zbog efekata rađen za kino, ako ne morate nemojte ga ić' gledat. Ocjenjujem ga sa 2.1, prolaznom ocjenom.

- 23:23 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>