nedjelja, 19.11.2006.

Pobjednik OneTakeFilmFestival je...

... brazilski eksperimentalni film "ČOVJEK. CESTA. RIJEKA.", Marcellusa L-a dobitnik je Grand Prixa, trećeg po redu One Take Film Festivala.
Film sam danas vidio u posljednjem danu selekcije i moram priznati da me iznenadio žiri (po ne znam koji put:) svojom odlukom koja je bila i više nego igra na sigurno jer je riječ o dobitniku nagrade za najbolji film na 51-om kratkometražnom festivalu u Oberhausenu, te je ove godine posebno pohvaljen na drugom izdanju 25fps-a. Dakle neki bi rekli igra na sigurno, no po mom sudu nikakav poseban film jer su me najmanje tri druga oduševila svojim sadržajem i neobičnim ili bolje osebujnim načinom pričanja priče u jednom kadru.

Prvi bi bio po mom sudu mađarski film "Before dawn" (35 mm, 13 min.), španjolski "Maxima pena" (35 mm, 11 min.) i posljednji koji se svidio nekima od gledatelja posebno smijeh ... bi bio njemački "Das modell".
Dakle sve su to ili sadržajem ili načinom rješavanja zapretenog problema prikazivanja neke ideje u jednom "cugu" po mene riješili na odličan i krajnje zanimljiv način. Šteta da nije jedan od njih dobio nagradu.

Posjećenost samog festivala je u krajnju ruku neobična. Naime na projekcijama: odličnog turskog filma "Iklimer" režisera (i ovaj put glavnog glumca) Nuri Bilge Ceylana te prezentaciji češke FAMU, bilo nas je svega dvadesetak gledatelja.
Dočim je dvorana bila prepuna na projekciji lošeg i ne toliko zanimljivog, kako se ispostavilo tijekom gledanja, Antonionijevog "The Passanger" u kinu Europa.
Čudno?
Ha mogao bih dodati, loše marketinški popraćeno. Neki filmovi koji su se isplatili gledati bili su slabo popraćeni. Drugi filmovi koji su malo čujniji u širem filmofilskom krugu, a kako se ispostavilo kvalitetom ni do koljena onima manje razvikanima, nevjerojatno ali odlično ispraćeni. Filmski gledatelji kako se po ne znam koji put ispostavilo uvijek pokušavaju igrati na sigurno pa bila to čak i na "indie" filmove naviknuta publika (never quit old habits).

Osim turskog filma mogu istaknuti još par filmova koji su me oduševili. To su prije svega Wong Kar Waijev "2046" te omnibus "Eros". Vremena je bilo malo. Šteta jer kako su neki kolege rekli, da nije bilo preklapanja u projekcijama stiglo bi se vidjeti još štošta.

- 23:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>