četvrtak, 06.07.2006.

Motovun uzvraća udarac

Nisam mogao a da ne povučem paralelu sa SW. Ha šta ćete. No ono bitnije je da Motovun se potrudio kao i svake godine unatoč kojekavim poteškoćama da se digne još jačii bolji i sadržajno oplemenjeniji.
Prekjučer nakon promocije drage prijateljice pohitao sam u vinoteku Bornstein gdje je bila održana novinarska promocija najljepšeg festivala u Rvata.
Neću duljiti nego ću spomenuti svim filmofilima ono najbitnije a to je koji su filmovi biti na programu. Dakle u pismu redakcije MFF-a se slijedeće kaže
:

Prije svega tu je pobjednik ovogodišnjeg Sundancea, "Petnaesti rođendan" (Quinceanera), drama Richarda Glatzera i Washa Westmorelanda o sudbini mlade Latinoamerikanke u suvremenom Los Angelesu, zatim australski film "Gledaj lijevo-desno" (Look Both Ways) redateljice Sare Watt, neobični uradak koji kombinira animaciju i živu akciju te potresni austrijski dokumentarac "Hranimo svijet" (We Feed the World) Erwina Wagenhofera, u kojem se istražuje utjecaj globalizacije na proizvodnju hrane!

Tu je i dugometražni prvijenac zagrebačkog Newyorčanina Gorana Dukića, "Pizzeria Kamikaze" (Wristcutters: A Love Story), priču o

neobičnom svijetu nastanjenom ljudima koji su si sami oduzeli život, zatim drugi dugometražni film Danisa Tanovića, "Pakao", snimljen prema scenariju Krzysztofa Kieslowskog i dokumentarni film Ivone Juke, "Što sa sobom preko dana", o zatvorenicima u Lepoglavi koji spremaju predstavu Shakespeareova "Sna ljetne noći".

Iz susjedstva nam dolaze filmovi "Rad oslobađa" (Delo osvobaja) uglednog slovenskog redatelja Damjana Kozolea i srpskocrnogorska drama "Sutra ujutro" Olega Novkovića, a regionalne boje branit će i rumunjska "Bolesna ljubav" (Legaturi bolnaviciose) Tudora Giurgiuja te mađarski "Svježi zrak" redateljice Agnes Kocsis.

Na motovunska nam se platna vraća i stari poznanik Mark Dornford-May u čijem smo nagrađivanom prvijencu (U-Carmen e-Khayelitsha) uživali prošle godine, ovaj put se predstavljajući filmom "Sin Čovječji" (Son of Man), pričom o Isusu prilagođenom južnoafričkom podneblju.

Gledat ćemo i film nominiran za Zlatnu palmu na ovogodišnjem Cannesu - "Kroniku jednog bijega" (Cronica de una fuga), istinitu priču o otmici, zatočeništvu i bijegu argentinskog nogometaša Claudija Tamburrinija, snimljenu pod redateljskom palicom Israela Adriana Caetana. Na stvarnim se događajima temelji i britanski film "Put za Guantanamo" (The Road to Guantanamo) Michaela Winterbottoma i Mata Whitecrossa koji govori o trojici mladića, tzv. "Tipton Three" koji su ni krivi ni dužni završili u američkom vojnom zatvoru Guantanamo.

Iz Irana nam stiže nagrađivano "Zaleđe" (Offside) Jafara Panahija, o diskriminaciji na iranskim nogometnim stadionima, a iz nešto udaljenijih predijela Azije na motovunska će filmska platna sletjeti vijetnamski "Gonič bivola" (Mua len trau) redatelja Minha Nguyena-Voa. Azijsku će kinematografiju predstaviti i kineski film "Ljetna palača" (Yihe yuan) redatelja Yea Loua, koji govori o dvoje pekinških studenata koji se gube nakon studentskih prosvjeda krajem osamdesetih.

Pridružit će nam se i pobjednik ovogodišnjih festivala u San Sebastianu, Ateni i Montrealu, "Nešto kao sreća" (Stesti) Češkog režisera Bohdana Slame o nevoljama troje mladih ljudi odraslih na siromašnoj periferiji industrijskog gradića, a iz Njemačke nam stiže "Slobodna volja" (Der Freie Wille) Mathiasa Glasnera, film o čovjeku koji izlazi na slobodu nakon devet godina koje je proveo u psihijatrijskoj bolnici zato što je brutalno silovao tri žene.

Na MFF-u ćemo gledati i "Lov na žrtve" (Slumming), film nastao u austrijsko-švicarskoj koprodukciji, izvrsnu dansku dramu "Optužen" (Ankalget) Jacoba Tuhesena, o čovjeku kojeg vlastita kćerka optuži za spolno zlostavljanje u djetinjstvu, te francuski film "Mali poručnik" (Le petit lieutenant) Xaviera Beauvoisa, za ulogu u kojem je Nathalie Baye dobila Cesara za najbolju žensku ulogu 2005.

... inače ovaj bogati program uklopljen u satnicu možete vidjeti na službenim stranicama festivala. Dodao bih još dvije vijesti koje su osvanule na stranici festivala.
To su prije svega projekcije Rockumentaraca i prodaja art kaciga koje su oslikali i ukrasili svojim umjetničkim izričajem sedam umjetnika pozvanih od strane festivala i čiji prihod od prodaje (5000 kunića) ide u obnovu Motovunskih zidina.
Dakle u kinu Barbacan će se četiri noći za redom prikazivati rock dokumentarci poznatih svjetskih rock sastava. Na menuiju su : "Ramones, the end of the century", "Headbeangers journey" (o HM-u) te dva slovenska filma "Dolgcajt: glasba je časovna umetnost" (koji govori o Pankrtima), "Laibach: divided states of america" (o USA turneji ove najpoznatije slovenske grupe u vrijeme kad je Bush po drugi puta postajao predsjednikom USA.). Ma ovdje ima svega za filmske sladokusce.

- 23:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>