ponedjeljak, 29.05.2006.

59. Cannes je ...

Image Hosted by ImageShack.us... jučer završio jučer dodijeljenim Zlatnim palmama. Nagrade su dodijeljene na ceremoniji od žirija na čelu sa uglednim Kinezom Wong Kar Waiem slijedećim filmovima:
"The Wind That Shakes the Barley" , film je vitalnog sedamdesetogodišnjaka, Britanca Kena Loacha, koji je osvojio je u nedjelju navečer Zlatnu palmu. Inače ovog režisera će se mnogi filmofili sjetiti kao pobjednika iz Motovuna. Naime on je 2004. godine tamo pobijedio sa filmom "Ae fond kiss" (riječ je o filmu koji opisuje peripetije međurasne ljubavi u UK).
"Flandrija" , u režiji Francuza Bruna Dumonta, osvojila je Grand Prix žirija.

Kuriozitet ove Cannske smotre su grupne nagrade za mušku postavu filma "Dani slave" francuskog redatelja Rachida Boucharea (to su Jamel Debbouze, Samy Naceri, Sami Bouajila, Roschdy Zem i Bernard Blancan) te ista takva ali za ženski ansambl filma "Volver" Pedra Almodovara (to su Penelope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo, Yohana Cobo i Chus Lampreave). Na vijestima na teveu su isticali samo žensku grupnu nagradu dok su zapostavili istu takvu začudnu odluku za mušku postavu filma "Dani slave". Neobično no ovo bi se moglo ponekad razumjeti jer u nekim filmovima doista sporedni glumci izdignu kvalitet filma na višu razinu od tzv. glavnih uloga, ili pak odigraju ujednačene role. Uglavnom ovo bi se moglo uvesti kao praksa.

Preostale bitne nagrade su;
najbolji režiser je Alejandro González Ińárritu sa svojim filmom "Babel", za najbolji scenario Almodovaru za njegov film "Volver", posebnu nagradu žirija odnio je "Red road" prvi dugometražni film Britanke Andree Arnold, Zlatna palma za najbolji kratkometražni film je dobio film "Sniffer" Bobbie Peersa, Corneliu Porumboiu je dobio za svoj film "12H08 istočno od Bukurešta" nagradu Zlatna kamera.


- 11:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>