ponedjeljak, 13.02.2006.

Najbolji filmovi ...

... za proteklu 2005 u izboru film.blog.hr-a. Ovaj popis nije svakako konačan, no to je dvadeset meni najdražih filmova koji su mi ostali u pamćenju od prošle godine. Nekako uvijek u memoriji ostaju najupečatljiviji filmovi. Zar ne?

Dakle moj izbor bi izgledao ovako :

1. Dag och natt, je u mom trenutku najveće moguće depre (bar sam tad tako mislio) dobro došao kao ljuta trava na ljutu r... Režiju potpisuje Simon Staho i to mi je definitivno jedan od najboljih fimova protekle godine. Takav film mogu samo napraviti ludi skandinavci. Šteta što nije prepoznat od kinoperatera te što neće se naći u redovnoj kino distribuciji.
2. Manderlay u režiji majstora ove hibridne forme kazališta i filma Lars von Triera. I dokaz je to da filmski nastavak (u ovom slučaju "Dogvillea") može biti i bolji.
3. Što je Iva snimila 21. listopada možda naš najbolji domaći film godine u nekomercijalnom izdanju. Odlična režija Tomislava Radića upotpunjena suradnjom na scenariju sa Ognjenom Sviličićem
4. Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith ma nakon zaključnog filma i jednog od citata koji ne mogu ostati nezapamćeni :
The Emperor: Lord Vader, can you hear me?
Darth Vader: Yes, master.
... mogu samo reći šteta što nema više.
5. Odgrobadogroba u režiji Jana Cvitkovića će se svi sjetiti koji su ga vidjeli na Zff-u kao jednog od favorita i odlične komedije došle nama iz susjedstva. Šteta što još nije zaigrao u kinima (nadam se da uskoro hoće), te kad bude zaigrao mogao bi biti jednako dobro prepoznat od publike kao i Brkovi.
6. Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit je definitivno najbolji i najkompletniji animirani film koji sam gledao prošle godine. Meni ugodno iznenađenje.
7. Los amantes de circulo polar u režiji Julia Medema je jedan stariji film, ali koji sam tek imao prilike na prošlogodišnjim danima španjolaca prvi puta vidjeti. Izvrsna i neobična (kako to skoro uvijek biva kad su u pitanju španjolci) ljubavna priča koja nadahnjuje i šokira.
8. Ceský sen u režiji dvojca s proslavljne češke FAMU Vít Klusáka i Filipa Remunde. A govori nam o razmjerima sveopće ljudske naivnosti, digao je veliku prašinu u Češkoj. Odličan dokumentarac sa prvog izdanja Zagreb Dox-a.
9. Gegen die wand je fenomenalan njemački film o ljubavi i predrasudama te ljudskim sudbinama. Fatih Yakin se tim filmom prometnuo u velikog njemačkog režisera.
10. Bin jip je jedan film u kojem u potpunosti do izražaja briljantnost jednog velikog genija režije s istoka, Kim Ki - Duka.
11. Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul u režiji Fatiha Yakina oduševio je mnoge koji su mislili da taj dečec samo zna raditi dobre igrane filmove.
12. Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (ili poznatije nama kao "Proljeće, ljeto, jesen, zima i opet proljeće")u režiji fenomenalnog Kim Ki Duka. Film je kojim sam otkrio taj biser kinematografije istoka. Tko ga je vidio nije ostao nedirnut ako ničim onda nestvarnim pejsažom glavnog mjesta radnje.
13. Horem Padem u režiji danas najpopularnijeg češkog režisera i hitmakera Jana Hrebejka vrlo je dinamičan i inteligentan film. Tko ga nije vidio, njegova šteta. :)
14. Twiglight Samurai u režiji Yôji Yamade je film koji ne govori na tako poetičan način o sudbini samuraja u 19.st. ali zato čast i ljubav su glavne okosnice filma.
15. Favela rising je jedan u nizu izuzetno socijalno angažiranih dokumentaraca sa proteklog ZFF-a u režiji Matt Mocharya i Jeffa Zimbalista
16. Me and you and everyone we know Miranda July osim što izvrnsno glumi neobičnu djevojku Christine Jesperson, odlično i režira te je napravila po meni najbolju Indie komediju iz USA prošle godine.
17. Terkel i knibe u režiji Kresten Vestbjerg Andersena i Thorbjřrn Christoffersena je opet jedan otkačen i neobično brutalan (nije za djecu iako 3D grafika bi mogla na to upučivati) i smješan animirani film (sasvim zasluženi pobjednik Animafesta)
18. Million dollar baby je bio i ostao film koji se pamti.
19. Son del mar u režiji Bigasa Lune priča o neobičnom razvitku ljubavne priče između Ulissesa i Martine.
20. Sin City oko ovog Millerova filma mnogi stripomanijaci su se složili da je izuzetno vjerno prenesena na kino platno te jedva očekujem njegov nastavak sa najavljenom Angelinom Jolie u jednoj od uloga.


- 15:59 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>