Novinarstvo

ponedjeljak, 22.11.2010.

Cibona pred bankrotom?!

Košarkaški klub Cibona proživljava pravu kalvariju i trenutno se nalazi na rubu bankrota.
Najtrofejniji košarkaški klub u Hrvatskoj dužan je 60 milijuna kuna, a najveći problem je činjenica da godinu dana ne mogu naći glavnog sponzora, te samim time osigurati sredstva za normalno funkcioniranje kluba. Grad Zagreb također je okrenuo leđa Ciboni zbog sukoba oko nekretnina koje posjeduje KK Cibona. Cibona bi se mogla financirati samo od dobivenog novca za iznajmljivanje tih prostora, ali loše klupsko vodstvo nije u stanju naplatiti potraživanja na koja imaju pravo. Ovakva situacija stvorila je začaran krug. Ciboni su dužne osobe kojima su iznajmili prostor, a istovremeno ona duguje igračima i gradu. Sitacija je toliko ozbiljna da su prošli četvrtak čak isključili struju u Draženovu domu. Pod upitnik je stavljeno odigravanje jučerašnje utakmice protiv KK Radničkog u sklopu 8. kola NLB lige. Na kraju je račun ipak podmiren i nakon pet poraza, Cibona je napokon došla do pobjede.



Danas se održava sastanak na kojem se raspravlja o sudbini Cibone. Najizglednija opcija je da će Cibona dobiti glavnog sponzora, a spasioc Cibone trebao bi biti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. On je rekao da će Grad pomoći Ciboni, pod uvjetom da uprava kluba podnese ostavke do čega je i došlo.
Iako je trenutno sve sivo oko Cibone, postoji i jedna pozivitna stvar koju treba istaknuti: Ciboninu mladost. Ove godine glavnu ulogu imaju mladi igrači iz Hrvatske što do sada nije bio slučaj, posebno u slučaju Cibone koja je poznata po trošenju velikih količina novca na strane igrače. Ove godine, Cibona ne ostvaruje željene rezultate, jer nema sredstva za pojačanja, ali treba ustrajati i dati priliku Ciboninoj mladosti. Na taj način profitirao bi klub i reprezentacija. Klub bi profitirao na način da bi uštedio velike količine novca koje bi inače potrošio na dovođenje stranih igrača, a za par godina čak bi i zaradili novac na prodaji domaćih igrača.



Savršen primjer koji bi Cibona trebala sljediti dolazi iz Beograda, a radi se o KK Partizanu. Oni su pokazali i dokazali da se s malo novca i iskusnim trenerom može ravnopavn boriti sa svim momčadima u Europi. 90% igrača dolazi iz Partizanove škole košarke, vjeruje im se, ulaže u njih i njavažnije daje im se prilika da redovito igraju. Rezultat svega je da svake godine proizvedu 2-3 kvalitetna domaća igrača, a sponzora gotovo da ne trebaju, jer žive od prodaje vlastitih igrača. Takvim stavom, pomogli su i reprezentaciji Srbije, 70% igrača dolazi iz Partizana i već sada donose medalje s velikih natjecanja, a radi se o mladićima koj su stari u prosjeku od 20 do 24 godine.





Zbog dokazanog Partizanovog modela, zalažem se za forsiranje domaćih igrača Cibone koji nisu manje kvalitetni od igrača Partizana, naprotiv, mislim da su ravnopravni, ako ne i bolji. Osim KK Cibone profitirala bi i repezentacija koja dugo vremena nema uspjeha na velikim natjecanjima. Glavni razlog je taj što mladi igrači uglavnom griju klupu, dok glavnu ulogu imaju igrači dovedeni izvana. Nadam se da se izbjeći sitacija koja se dogodila s slovenskim KK Union Olimpijom. Oni su također bili u sličnoj situaciji kao Cibona, te ih je spasio grad. Dobili su sponzore, nove igrače, izgradili novu dvoranu i u kratko vrijeme postilgli izvrsne rezultate. Sve je to super, ali u početnoj petorci Slovenskog kluba igra samo jedan Slovenac. Koliko god novaca uložili, neće se moći boriti s najjačim klubovima iz Španjolske, Rusije i Grčke, a domaći igrači će propadati.





Cibosi u četvrtak igraju protiv Barcelone u sklopu 6. kola Eurolige. Ako imate slobodnog vremena svakako dođite u Draženov dom i podržite igrače Cibone koji proživljavaju najteže trenutke karijere.

Dodatni linkovi:
http://www.facebook.com/event.php?eid=178200335539413
http://www.cibona.com/
http://www.adriaticbasket.com/main.php

- 10:32 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Prosinac 2010 (3)
Studeni 2010 (5)
Listopad 2010 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Izvještaji s najzanimljivijih sportskih događaja

Linkovi