Astro fizika

subota, 25.08.2007.

Život u beztežinskom stanju

Evo, kao što sam obećao pišem post "Život u beztežinskom stanju". Moj susret sa astronautom gospodinom Lu-om izgledao je veličanstveno. Astronaut Lu mi je objasnio kako živjeti u takvom stanju, a ja Vama prenosim njegovu priču.

Kada ste izvan gravitacijske zone, svi predmeti lete. Kada želite dodati neki predmet drugom astronautu ili članu posade, samo taj predmet gurnete i on lebdi do osobe.

Logotip organizacije NASA


U svemirskom brodu, imate dosta slobodnog vremena, osim kada se dogodi kvarovi, no večina kvarova brzo se popravi. Isto tako u brodu je dopušteno jelo i piće, no u idućem odjeljku objasniti ću Vam kako voda izgleda u svemiru.


Kada iz boce ili iz rezervara izvadite vodu, ona lebdi... Znaći kada vodu ispustite da ćete se napiti, ona će biti u obliku kuglica koje lebde, jer u svemiru sve lebdi. I vi morate doći do te kuglice i uhvatiti ju. Naravno, ona neće pasti na pod jer je sila gravitacije nulta. Kada voda dospije do Vaših usta, ona će se otopiti, i moći će se popiti. Isto tako je i s hranom.




Hrana je dakako dozvoljena,.. No, astronauti koriste konzerviranu hranu, i suhu hranu, koja i nije baš ukusna. Takve stvari su jedine dozvoljene u brodu, jer neki astronauti stoje i po 6 mjeseci, a neki 10-ak dana. Hrana također lebdi,.. te morate doći do nje kako bi je uhvatili.



To je bio prvi dio teme "Život u beztežinskom stanju", uskoro dolazi drugi dio u kojemu je objašnjeno kretanje u brodu.
I da,.. mislim da je vrijeme da stavim sliku MR. Lu-a




- 13:07 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.