Astro fizika

petak, 24.08.2007.

Uvod

Svemir je čitav svijet što nas okružuje.

Grane znanosti koje proučavaju svemir su astronomija (znanost o zvijezdama), zatim kozmogonija i kozmologija. Dio svemira koji čine Sunce i 8 planeta koji kruže oko njega (uključujući i Zemlju) zove se Sunčev sustav.



Pretpostavlja se da je svemir star oko 13.7 milijardi godina, te da je nastao u Velikom Prasku (Big Bang). Svemir se ugrubo sastoji od galaktika (nakupina milijuna zvijezda), praznog prostora, te međuzvjezdane tvari. Galaktike su organizirane u galaktička jata i superjata.



Na ovom blogu uvest ću Vas u svijet astro-fizike i objasniti stvari koje niste znali. Otvoriti ću uskoro i forum na kojem možete pitati razna pitanja. Uskoro sljedi novi i pristupačniji dizajn bloga.



Kontaktirajte me na mail marrco.m@gmail.com i rado ću Vam odgovoriti na neka pitanja, ali i otvoren sam za neobvezni razgovor.



Nagradne igre samo su dio toga što ovaj blog nudi. Postove ću pisati neobvezno svakih par dana (koji put i više postova u danu) a idući post najavljujem post pod nazivom "Beztežinsko stanje u svemiru".
Komentirajte blog i sretno !
- 16:34 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.