Hrvatica na vrhu svijeta

ponedjeljak, 18.05.2009.

DARIJA I IRIS NA JUŽNOM SEDLU, USPON NA VRH UPITAN ZBOG JAKOG VJETRA

Nakon sedam sati penjanja iz Logora 3, Darija i Iris Bostjančić nešto iza 13 sati stigle su na Južno sedlo (7920 m), zadnju ishodišnu točku prije vrha Mt.Everesta. Svi koji smo u Baznom logoru, gotovo da nismo vjerovali da je to moguće, jer od noćas ovdje tako puše da su i naši bazni šatori u opasnosti da ih vjetar slomi ili odnese.

Prvi puta sestre Bostjančić javile su se u deset sati, negdje na polovici Yellow Banda (7600 m) i rekle da im dobro ide. Darija je penjala bez boca s umjetnim kisikom, a i Iris je povremeno skidala masku. Vjetar u Baznom logoru nije se dosad smirio, čak izgleda da se pojačava, no na Ženevskom rebru djevojke su bile od njega donekle zaštićene.

Sada sa Sherpama na Južnom sedlu koje je inače i poznato po jakom vjetru, postavljaju dva šatora u kojima će se koliko-toliko zaštiti i odmoriti. Šanse da se noćas krene prema vrhu su 50:50, jer osim jednog Amerikanca koji je s petoricom Sherpi bio na vrhu i to još 5.svibnja, nitko drugi se ove sezone s nijedne strane nije popeo na Mount Everest. Razlog je bilo loše vrijeme, a od noćas i taj vjetar koji je po brzini mnogo jači od svih najavljenih. Prema prognozama temperatura na vršnom dijelu Everesta trebala bi noćas biti oko minus 30, no zbog vjetra bit će vrlo blizu minus 50. Ne samo zbog takve ekstremne hladnoće, već i nemogućnosti kretanja po uskom jugoistočnom grebenu, ako se vjetar ne smiri, polaska prema vrhu sigurno neće biti.

Uobičajno vrijeme kretanja s Južnog sedla je između osam i deset navečer, no neke prognoze govore da postoji vjerojatnost da se brzina vjetra oko ponoći smanji na prihvatljivih 25 km/h i u tom slučaju u to vrijeme bi se ipak krenulo prema gore. Ne preostaje nam ništa od nadanja da se ta prirodna sila smiri, jer do vrha nema više nikakve logističke, tehničke ili druge prepreke osim brzine vjetra.

U Baznom logoru osim kontakata s našim djevojkama u visinskim logorima, imamo i one s drugim ekspedicijama koje tu borave, a i pokušavamo se razonoditi (pogledajte slike u Galeriji), jer nije jednostavno živjeti na dosta neprijatnom i visokom mjestu kao što je Baza i to već 42 dana. I tu zna ponekad biti opasno; pošto smo na ledenjaku koji se miče, svako malo se sruši neki kamen blizu naših šatora, otvaraju se pukotine i na sve stane ima leda, a od danas se borimo i s vjetrom.

U Logoru 2 u kojem borave Vedrana, Ena, Milena (one bi ako sve bude u redu, sutra trebale krenuti na Logor 3), Sunčica i Lana, izuzetno je dramatično. S našim djevojkama je sve najbolje, no nažalost nije tako u drugim ekspedicijama, posebno u onoj koju organizira najpoznatija nepalska agencija „Asian Trekking“. Njima je u lavini poginuo Sherpa, a već nekoliko klijenata je teško obolilo. Danas čak dvojica u Logoru 2 i uz asistenciju američkih doktora iz Bazne bolnice neprestano smo u kontaktu s Lanom koja im kao jedina liječnica na tom mjestu pruža medicinsku pomoć. Jedan od tih bolesnika vrlo je kritično i Lana je zatražila dolet helikoptera na vrh Ledenog slapa (6200 m) što je dosad uspjelo samo jednom (nakon poznate velike nesreće 1996.) i nijedan pilot se nije usudio to ponoviti, međutim to nije moguće zbog jakog vjetra koji čak onemogućuje dolazak helikoptera u Bazni logor. Iz njega se već tri dana, prvo zbog magle, a od danas zbog vjetra ne mogu evakuirati dvojica penjača koji imaju visinsku bolest. Lana je sa šestoricom Sherpi organizirala transport nosilima iz Logora 2 u Bazu tog teškog bolesnika i upravo traje izuzetno složeno i opasno nošenje unesrećenog kroz Ledeni slap do Baznog logora koji će možda trajati dugo u noć. Negdje na pola puta između Logora 2 i 1, dok je pratila bolesnika, Lana je hitno vraćena na Dvojku, jer je član IMG ekspedicije pao u Lhotse stijeni, zadobio teške povrede i sada ga transportiraju u Logor 2 i trebaju Laninu liječničku pomoć.
Ako se zbog vjetra i ne popnemo na Mount Everest, Hrvatska ženska ekspedicija, a posebno njena liječnica dr.Lana Đolnagić, ostat će zapamćena kao rijetko koja u Himalaji koja je ispred svog planinskog cilja na prvo mjesto stavila pomoć drugom čovjeku.
Ali, ako se ostvari oboje, našoj sreći neće biti kraja. Zato vjetre, stani noćas i još nekoliko dana za naše hrabre cure.

18.05.2009. u 10:59 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2009  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Svibanj 2009 (12)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Kada sam prije nešto više od godinu dana primila mail sa pozivom za sudjelovanje u 2. hrvatskoj ženskoj ekspediciji na Mt. Everest 2009, samo sam ga preselila u junk folder, ugasila kompjuter i rekla NEMA ŠANSE!

Linkovi

everest.vip.hr
Hrvatice na vrhu svijeta

www.vip.hr
Vip portal

Forum.hr