Hrvatica na vrhu svijeta

petak, 08.05.2009.

NOVA VELIKA LAVINA, OVOG PUTA NAŽALOST I TRAGEDIJA

Pet dana nakon prve lavine opisane niže na ovoj stranici, ostatak istog ledenog bloka visokog više stotina metara, jučer se u 10:36 sati srušio na Ledeni slap i izazvao veliku lavinu koja je opet došla do Baznog logora. U to vrijeme malo niže od mjesta na kojem su naše članice prije pet dana srećom, ali i pravovremenom reakcijom (zaklon od zračnog udara, pokrivanje lica) izbjegle bilo kakve posljedice, lavina je zahvatila nekoliko penjača, odbacivši dvoje Austrijanaca i jednog Sherpu u obližnje pukotine u ledenjaku.
Austrijanci su prošli samo s ozljedama od udarca u led, jedan od njih i s težom hipotermijom, jer u toj pukotini bilo vode. Sherpu je udar odnio u duboku ledanjačku pukotinu.
U to vrijeme, sve hrvatske članice ekspedicije bile su na odmoru u sigurnosti Baznog logora, a naša liječnica i pripadnica HGSS-a, dr.Lana Đonlagić u nedalekoj privremenoj Baznoj bolnici u kojoj volontiraju američki liječnici. Odmah je oformljena spašavateljska skupina od Sherpi iz drugih ekspedicija (i dva naša, obojica se zovu Pemba) i nekoliko stranih penjača u kojoj je kao jedina liječnica-penjač uključena i Lana te su za 40 minuta došli na mjesto nesreće. Austrijancima je pružila hitnu medicinsku pomoć i transportirani su u Bazni logor i nisu u životnoj opasnosti. Nakon toga počela je višesatna potraga za Sherpom (iz Eco Everest ekspedicije) i nažalost osim njegovih dijelova opreme nisu ga mogli pronaći unatoč spuštanjem više desetaka metara u ledenjačku pukotinu koja se nastavlja u dubinu.
Potraga je nastavljena i rano danas ujutro, no bez rezultata. Jučer popodne jedan stranac je dožio infarkt, a noćas je jednom indijskom penjaču u Baznom logoru puknulo slijepo crijevo i u pružanju pomoći uz američke liječnike opet je sudjelovala i dr.Lana Đonlagić. U dva naleta s vrlo zahtjevnim spuštanjem na ledenjak Khumbu na kojem se nalazimo došao je helikopter te prevezao bolesnike u Kathmandu.
Spašavatelji, voditelji ostalih ekspedicija i ostali liječnici izrazili su veliku zahvalu Lani na požrtvovanosti i stručnoj pomoći u posljednja dva dana.
Inače, naš odlazak na završni uspon koji je trebao početi sutra odgođen je do daljnjeg zbog vjetra koji je danas počeo puhati i čiji se maksimum od 200 km na visini od 8000 m očekuje sljedećih nekoliko dana. Imamo deset pričuvnih dana za takve slučajeve i čekat ćemo u BC-u dok vremenski uvjeti za uspon ne postanu potpuno povoljni.

Ostatak bloga pročitajte na everest.vip.hr

08.05.2009. u 15:26 • 11 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2009  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Svibanj 2009 (12)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Kada sam prije nešto više od godinu dana primila mail sa pozivom za sudjelovanje u 2. hrvatskoj ženskoj ekspediciji na Mt. Everest 2009, samo sam ga preselila u junk folder, ugasila kompjuter i rekla NEMA ŠANSE!

Linkovi

everest.vip.hr
Hrvatice na vrhu svijeta

www.vip.hr
Vip portal

Forum.hr