Hrvatica na vrhu svijeta

utorak, 28.04.2009.

BEZ VEZE (ZA SAD)

Krenuh kao na podulji (doduše aktivni) godišnji. Odmorit se malo od telefona, kompjutera, civilizacije. Moš mislit. Sa svojim vipovsko-telekomunikacijskim iskustvom, dopala me uloga časnika za veze i telekomunikacije. Nimalo lak posao u ovim uvjetima gdje ti gotovo jedina veza sa ostatkom svijeta ovisi o volji satelita negdje tamo visoko gore. Pogotovo danas kada bi nam morala proraditi unlimited Thurayina kartica za spajanje na internet koja to uporno odbija učiniti...

I tako, umjesto da sam danas sa ostatkom ekipe na 2. dijelu slovensko-hrvatskih susreta u Gorak Shepu nakon što smo mi jučer ugostili njih, da se družim sa velikanima slovenskog (ex-yu) alpinizma (između ostalih prvim bračnim parom na Mt. Everestu) i napokon nakon tjedana ugljikohidrata ubacim u sebe kakav proteinski komad yaketine ili neke slične živine, ja se ugodno smjestih u velikom Ferrinovom šatoru okružena hrpom ugljikohidratne hrane za visinske logore (koja me neznamzašto uopće ne privlači), napravih si stolac od hrpe užeta i smjestih na dohvat ruke laptop sa rotirajućim diskom koji još uvijek super radi J (hvala IT dečki), nesretni Thurayin DSL koji bi nas trebao spojiti sa svijetom, a koji još uvijek ne radi i Thurayin mobitel kao posljednja slamka spasa za komunikaciju sa civilizacijom...i čekam....i čekam ne bi li se desilo čudo, a Thurayin DSL proradio za manje od 10 dana koliko je jadnim Ogulincima trebalo na Annapurni za osposobiti isto.

Čekam i gledam ove molitvene zastavice što lepršaju iznad šatora i ko da ih molim da koju mantru odaslaju i za našu internet vezu. No mislim da me ne čuju. Stoga (ne)ugodno zavaljena i dalje sjedim i čekam da se g. Thuraya u Ujedinjenim Arapskim Emiratima smiluje, otkrije koji je naš problem i riješi ga prije povratka Darka i ekipe. Eee da se to ovako šlampavo radi kod nas u Vipu, alaj bi bilo otkaza...

I dok ja tako čekam, van šatora vjetar fijuče ko lud i ovaj naizgled lijepi sunčani dan propuhuje do kostiju. Stoga su se i supermeni Sherpe koji sve ove dane uredno šeću po vani u natikačama bez čarapa dok mi uglavnom odabiremo najtoplije vunene, sklonili u Northlandov veliki šator do mog ne bi li slobodno vrijeme dok nisu na brdu proveli u kartama, kocki i neizostavnom fućkanju i pjevušenju nepalskih pjesmuljaka.

A dan je tako lijepo počeo...Zapravo se svaki himalajski dan probudi okupan suncem i bez vjetra. Gotovo da čovjek poželi ovdje zauvijek ostati. Neke, iako rijetke dane tako i ostane. No mnogo češće se lijepom danu pridruži još i vjetar, a vrlo često mu popodne u goste dođu i oblaci. Kakva takva toplina bude uz njega popodne do 5, a poslije toga drž, ne daj. Ko da netko trenutno preklopi sklopku sa grijanja na smrzavanje. To je vrijeme navlačenja svega pernatog na sebe, kapa na glavu, dok poseban izazov predstavljaju stopala. I sami modni mačak bi nam pozavidio na kreativnosti i inventivnosti šta smo sve u stanju navući na njih.

A možda zapravo dan i nije tako lijepo počeo. Danas je naime po drugi puta od našeg dolaska u bazu, na obližnji priručni heliodrom sletio zeleni helikopter po nekog starijeg Koreanca. Iako takva događanja unesu malo raznolikosti u vrlo slične bazne dane, zapravo bi bilo bolje da se zeleni helić i mi do našeg odlaska više ne sretnemo.

Eh da, u međuvremenu me nazvao Mr. Thuraya osobno. Trebalo mi neko vrijeme da pohvatam njegov UAE naglasak, no uspjeli smo se naći na istoj frekvenciji. Razgovor je trajao 15-ak minuta, ja nekoliko puta bezupješno palila i gasila DSL, on isto toliko puta nekuda nestao pa se opet vratio kad odjednom DRAGIČKA! DSL radi!!!
Pitam lijepo g. Thurayu u čemu je bio problem, ali tu se više njegov UEA naglasak i ja nismo sporazumjeli. Kaže on, You are lucky! Da stvarno, izgleda da moraš biti sretnik da bi ti unlimited internet kartica koju si platio 3000 USD proradila nakon samo 2 (a ne 10) dana zaj.....

A kad bolje razmislim, možda danas i nije tako loš dan...

U potpisu: viša stručna oficirka za veze i telekomunikacije sretan


Ostatak bloga pročitajte na everest.vip.hr

28.04.2009. u 20:46 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Svibanj 2009 (12)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Kada sam prije nešto više od godinu dana primila mail sa pozivom za sudjelovanje u 2. hrvatskoj ženskoj ekspediciji na Mt. Everest 2009, samo sam ga preselila u junk folder, ugasila kompjuter i rekla NEMA ŠANSE!

Linkovi

everest.vip.hr
Hrvatice na vrhu svijeta

www.vip.hr
Vip portal

Forum.hr