Hrvatica na vrhu svijeta

četvrtak, 02.04.2009.

EVEREST U ŠACI

Današnji je dan bio predviđen za kraći aklimatizacijski uspon do Everest View hotela (3.880 m), najvišeg hotela na svijetu kojeg su izgradili Japanci. Kako većina imućnije gospode koja u njemu odsjeda vjerojatno nikada ne bi bila u stanju dohodati do Namche Bazara niti se popesti do njega, tako je u blizini izgrađena i mala avionska (travnata) pista.

Za uspon od Namche Bazara do hotela nama je trebalo nešto manje od 2 sata, a sa jednog prevoja na tom putu otvorio nam se i veličanstveni pogled prema Mt. Everestu te susjednim vrhovima. Ukazao nam se i Ama Dablam kojeg mnogi smatraju najljepšim vrhom na svijetu, te Lotse koji sa Everestom dijeli dobar komad zajedničkog puta.

Imali smo sreće sa lijepim sunčanim vremenom te smo napravili i lijepih fotki od kojih i vama šaljemo neke. Što se vremena tiče ovdje se gotovo svaki dan probudi okupan suncem, da bi ga zatim kako odmiče, prekrili i nadvili neki čudni planinski oblaci ili čak pala koja kap kiše.

A vrijeme nam je i što se tiče cjelokupnog dosadašnjeg tijeka ekspedicije prilično naklonjeno. Danas smo naime saznali kako su zbog lošeg vremena u Kathmandu letovi za Luklu obustavljeni te je dosta ekspedicija i njihovih stvari time privremeno zaustavljeno. Nama su izgleda bogovi bili prilično naklonjeni kada smo se po planu do Lukle uspjeli prebaciti i mi i naš cijeli cargo, osim boca s kisikom koje nam u ovom trenutku ionako još nisu potrebne.

U Namche Bazaru je Darko danas poplaćao i posljednje dadžbine. Tako je osim obaveznog depozita za smeće koje moramo predočiti u povratku kako bi taj iznos dobili natrag (kakvog li paradoksa za Nepalce koji doslovce spavaju u smeću) uplatio i dozvole za ulazak u Ledeni slap. Taj se iznos plaća u fond za šerpe koje se svakodnevno brinu za 40-ak ljesti na tom dijelu puta i popravljaju i nadopunjuju nestale ili uništene.

Na ručak smo bili pozvani u restoran Tashijevog brata (vlasnik Everest treking agencije), gdje nas je ugodno iznenadio naš poster već postavljen na zidu pored fotografija mnogih velikih penjača. Gazdarica nas je provela pokazati tipičnu neplasku kuću gdje važno mjesto zauzima oltar i deseci svitaka mantri, te nam za sreću svima stavila Katu oko vrata. Prema tretmanu koji Darko ima gdje god uđemo (a onda i mi s njim), izgleda da je on velika faca u ovim krajevima...



Ostatak bloga pročitajte na everest.vip.hr

himalajke

02.04.2009. u 16:44 • 11 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Svibanj 2009 (12)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Kada sam prije nešto više od godinu dana primila mail sa pozivom za sudjelovanje u 2. hrvatskoj ženskoj ekspediciji na Mt. Everest 2009, samo sam ga preselila u junk folder, ugasila kompjuter i rekla NEMA ŠANSE!

Linkovi

everest.vip.hr
Hrvatice na vrhu svijeta

www.vip.hr
Vip portal

Forum.hr