Aniron
O môr henion i dhű:
Ely siriar, ęl síla.
Ai! Aníron Undómiel.

Tiro! Él eria e môr.
I 'lîr en ęl luitha 'úren.
Ai! Aníron...
In Elvish
Amin khiluva lle a' gurtha ar' thar

*E-v-e-n-s-t-a-r*

01.11.2004., ponedjeljak

Priča o Evenstar

Na prvi pogled, nema se što puno pričati o Arwen, no čovjek se jednostavno mora zapitati zašto se odrekla svega zbog Aragorna. Činjenica je da je bila najljepši komad u cijelom Međuzemlju, a zatelebala se u “propalog” šumara. Aragorn je možda imao pravo na prijestolje Arnora i Gondora, no nije bio kralj ni bilo što drugo. Bio je tek poglavar Dunedaina od Eriadora. Bilo koja hobitkinja koja bi se priženila u obitelj Took ili Brandybuck dobila bi više novaca, zemlje i rođaka nego što je Arwen mogla očekivati nepoštivanjem očevih želja.

Kad je Elrond shvatio dubinu Aragornove ljubavi prema svojoj kćeri, pozvao je mladića k sebi i rekao: “Lijepa Arwen, gospa od Imladrisa i Loriena, Zvijezda Ravnodnevnica svojih ljudi… ona je plemenitija od tebe, i živjela je u ovom svijetu toliko dugo da si ti u usporedbi s njom poput male sadnice naspram mlade breze. Ona je previše iznad tebe. I mislim da bi joj se moglo činiti…”

Elrond je svakako pokušao odvratiti Aragorna na najbezbolniji mogući način, no plan se možda okrenuo protiv njega. Ili su možda Elrondove sumnje bile nevažne. Aragorn je odrastao u Elrondovom domu. Znao je Elrondove pretke. Arwen ne bi bila prva vilenjakinja koja je voljela smrtnika, ako bi se njeno srce okrenulo njemu. Naravno, mnogi odmah pomisle na Luthien i Berena, te na Idril i Tuora. No postojale su i druge vilenjakinje koje su voljele smrtnike. Nellas, misteriozna vilenjačka djeva iz Doriatha koja je pazila na Turina dok je odrastao u Doriathu; i Finduilas, vilenjačka princeza koja se zaljubila u Turina nakon što se on nastanio u Nargothrondu. Nimloth se udala za Diora, smrtnog sina Berena i Luthien. Možemo se samo pitati koje su se sve ljubavne veze razvijale između vilenjaka i ljudi u, većinom zaboravljenom, Drugom dobu. Jesu li mladi Nurmenoreanci uzdisali pred ljupkim vilenjakinjama iz Tol Eressee?



- 19:45 - Even (0) - Star - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2004  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Evenstar's Life & Beyond
May It Be
May it be an evening star
Shines down upon you
May it be when darkness falls
Your heart will be true
You walk a lonely road
Oh how far you are from home

Mornië utúlië
[darkness has come]
Believe and you will find your way
Mornië alantië
[darkness has fallen]
A promise lives within you now

May it be the shadow's call
Will fly away
May it be you journey on
To light the day
When the night is overcome
You may rise to find the sun

Mornië utúlië
[darkness has come]
Believe and you will find your way
Mornië alantië
[darkness has fallen]
A promise lives within you now

A promise lives within you now