Europske metropole

subota, 02.03.2019.

PARIZ - Medeni mjesec

23.08.2018.-29.08.2018.
Napokon je došao i taj dan. To je bilo naše bračno putovanje, godinu i pol nakon svadbe.
Kako to biva u današnje vrijeme, ili se nema novaca ili vremena. Pa raspravljanje oko toga gdje bismo išli. Pariz je bio jedan od rijetkih destinacija za koje smo se složili oboje i to je bilo to!
Svako naše putovanje počinje da prvo proučimo što se u tom gradu mora vidjeti. Pa označimo na Google maps sva ta mjesta... Da nam bude lakše kad smo na određenom mjestu, pogledat na mapu i vidjet što nam je blizu za obići.
Tražili smo najbolju soluciju, ali pošto uvijek putujemo ljeti kad su skupi letovi, otišli smo GoOptijem (oduševljeni smo bili vožnjom i vozačem) do Venecije (4,5 sati vožnja), pa avionom do Pariza (sat i pol). Stigli smo rano ujutro, pa smo na recepciji hotela ostavili kofere, koji je pored tornja Montparnasse, koji je visok čak 210 m. Prošetali smo do Luksemburškog vrta i palače koji su nam blizu hotela. Jedan od najljepših pariških parkova.


Popili kavu i otišli odspavati sat i pol u hotel, kako bismo nastavili s razgledavanjem predivnog grada...
Otišli smo u Latinski kvart vidjeti Sorbonne - teološki fakultet za siromašne učenike. Ispred njega je lijepa fontana. Nakon toga otišli smo besplatnim metroom (jer imamo tjedne karte) do Montmartrea i popeli se gore stepenicama da vidimo taj fascinantan pogled na cijeli grad, što smo naravno morali zabilježiti fotografijama sa stepeništa bazilike Sacré-Coeur.

Prošetali malim uličicama i došli do trga punog slikara, uličnih svirača, restorana...
Spustili smo se drugim putem i došli do Moulin Rougea, u koji normalno nismo ušli, jer je ulaznica za predstavu 100 €. =-O


Sljedeće jutro, otišli smo vlakom do Versailles vidjet dvorac i vrtove. Za ulaz u dvorac čekali smo oko 2 i pol sata! Isplatilo se, a vrtovi... Ne znam kako da to opišem. Predivno, glomazno... Versajski park zauzima površinu od 815 hektara, ima 50-ak prekrasnih fontana, tako lijepe boje trave, cvijeća...

Kad je pao mrak, popeli smo se na Slavoluk pobjede. Možda na slikama izgleda malo (jer je dosta širok), ali visok je 50 metara. Pogled s njega je predivan, pogotovo po mraku, kad je sve osvijetljeno. Taj pogled na Champs Élysées i Eiffelov toranj je neopisiv... <3
Sljedeće jutro otišli smo u Rodinov muzej i vidjeli Poljubac, Mislioca, Vrata pakla... :-)
Nedaleko Rodinovog muzeja je i Vojni muzej, pa smo tamo svratili. Sa stražnje strane je Napoleonova grobnica.
Produžili smo po coffe to go i sjeli u park Esplanade des invalides. Potom prešli rijeku Seinu preko divnog mosta Aleksandra III. Zatim metroom na skroz drugi kraj grada u Muzej moderne umjetnosti Pompidou, koji se prostire na nekoliko katova i izgleda baš svjetski. Naravno razgledali smo i Muzej Louvre (slikali se uz Mona Lisu) i d'Orsay, koji me se uistinu dojmio.

Kad smo došli do katedrale Notre Dame i htjeli se popesti na vrh, rekli su nam da je prekasno (do 17 h se smije gore), tako da smo samo prizemlje obišli...
I napokon smo dočekali taj dan kad se ide na Eiffelov toranj, koji smo platili mjesec dana unaprijed 25 € po osobi za odlazak na vrh. Prva i druga etaža su nešto jeftinije. Visok je 325 metara, uključujući 24 metra visoku antenu na vrhu. Ovdje smo išli po danu, da cijeli grad dobro vidimo. Pogled je veličanstven, bili smo gore oko pola sata. Pogled na rijeku Seinu koja je odmah pored, Slavoluk pobjede, Notre Dame, naš kvart... Također su fenomenalne fotografije koje smo slikali iz parka s jugoistočne strane koje gledaju na toranj, a i parka sa sjeverozapadne strane.

Nakon toga produžili smo na sjever da po danu vidimo Slavoluk pobjede,

prošetali po Champs Élyséesu, skroz do Fontane Saint-Michel, na koju smo se svaki dan vraćali iz nekog razloga... Mislim da smo taj dan išli pješke skroz do hotela, jer nam više nije vrijedi besplatan prijevoz.
Tamo za razliku od Berlina prijevoz vrijedi striktno od ponedjeljka do nedjelje, a mi smo došli usred tjedna. :-(
Predzadnji dan smo ponovno išli videti Luksemburški vrt, ali ovog puta odmorni. Nakon toga produžili do botaničkog vrta iz zoološkog, samo malo izvana prošetali po parku i došli do groblja Pčre-Lachaise, na kojem su pokopani Jim Morrison, Oscar Wilde (ne možete ga fulat, lijep, velik, monumentalan) Edith Piaf (njen smo jedva našli), Balzac, Moliere, Proust, ... Uglavnom, tamo smo proveli 3,5 sati. Na povratku smo napokon našli Lidl (predzadnji dan!!). Inače smo kupovali u Franprixu.
Zadnji dan smo ustali, otišli u dućan po sendviče za put, ostavili kofere na recepciji i otišli kupiti još suvenira za prijatelje, prošetali centrom, zabilježili pogledom što više svega da nam ostane zauvijek u sjećanju i nostalgično se vraćali do hotela po stvari da stignemo na avion. :-(
Možda sam malo pomiješala redoslijed i dane, ali bilo je više od očekivanog. <3

Troškovnik:
440 kn - povratna karta za GoOpti od Zagreba do Venecije.
945 kn - povratna avionska karta po osobi s rezerviranim mjestima i prtljagom iz Venecije za Pariz.
1.900 kn - Hotel Edouard VI. - 6 noćenja po osobi. Tražili smo zadnji kat i dobili, zbog pogleda na Eiffel.
185 kn - Eiffelov toranj po osobi.
50 kn - putno zdravstveno osiguranje po osobi.
28 € - tjedna karta za prijevoz po osobi (ali vrijedi od ponedjeljka do nedjelje).
100 € - hrana po osobi.
50 € - suveniri po osobi.
50 € - ulaznica za 2 dana za muzeje koliko ih se stigne obić po osobi.
Sve u svemu, zajedno smo za put, smještaj i sve ostalo potrošili oko 10.000 kn.

Oznake: Grad ljubavi, Grad svjetlosti, Grad kulture, Grad mode.

02.03.2019. u 21:15 • 7 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2019 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Veljača 2020 (1)
Kolovoz 2019 (1)
Ožujak 2019 (2)
Veljača 2019 (2)
Siječanj 2019 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

"Putovanja vas prvo ostave bez riječi, a onda vas pretvore u pripovjedača."

Linkovi

https://blog.dnevnik.hr/stankagj - Stanka
http://takeabreak.com.hr - Domagoj