SUPER: Stranka za Uspostavu Progresivne E-Republike

ponedjeljak, 11.07.2011.

SUPER: Treća javna rasprava (Antikorupcijski program)

SUPER: Stranka za Uspostavu Progresivne E -Republike

Treća javna rasprava

Sankcioniranje organiziranog kriminala gospodarsko-političkih snaga Druge Republike.

Obračun s dosadašnjim kriminalom je condito sine qua non gospodarskog oporavka i blagostanja. Također potrebno je uspostaviti mehanizme koji će onemogućiti ponovnu uspostavu kleptokratskog poretka Druge Republike.

Represivni aparat je nemoćan u borbi s organiziranim kriminalom bez aktivne pomoći izvršne vlasti i građana. Kao pomoć institucionalnoj borbi s piramidom zla stručno i sistematski ćemo obraditi podatke koji su u ovom trenutku nedostupni institucijama kaznenog progona te ćemo izmjeniti Zakon o kaznenom postupku.

Veliki problem u borbi s kleptokratskim poretkom stvara selektivnost i pristranost tužitelja i policije. Na taj način se umjesto borbe protiv kriminala represivni sustav zapravo stavlja u službu međusobnog obračuna pojedinih frakcija. Odnosno došlo je do kolaboracije DORH-a i vodećih frakcija hobotnice kleptokratskog poretka.

Osim što je DORH selektivan u svojim postupcima, kolaboracija DORH-a se najbolje vidi u slučajevima kada DORH odbaci kaznenu prijavu te nakon toga šikanira podnositelja kaznene prijave slijedećim postupcima:

• Ne obavještava podnositelja da je donijeto rješenje
• Ne dostavlja rješenje o odbaćaju podnositelju
• Ne dozvoljava uvid u spis podnositelju
• Ne navodi uputu o pravu oštećenika da preuzme kazneni progon

Na ovakve postupke DORH-a često se kasnije nastavljaju slični postupci sudova zbog nejasnog Zakona o kaznenom postupku. Tako da postoji čak i jedna presuda Vrhovnog suda prema kojoj podnositelj kaznene prijave ne postaje automatski i očtećenik, odnosno nema pravo nastavka kaznenog postupka ako DORH odustane.

Ovo je veliki problem jer se tu otvara prostor da se politička i gospodarska moć preseli u DORH što bi bio sumrak društva.

Pored toga svjedoci smo da je kleptokratski poredak kao posebnu mjeru svog opstanka uveo praksu šikaniranje osoba koje prijavljuju kriminal.

Stoga će SUPER donijeti izmjene Zakona o kaznenom postupku kojim bi se odredilo:

• Da osobi koja prijavi kazneno djelo i da ključne dokaze potrebne za otkrivanje počinitelja i povrat nelegalno stećene imovine pripada nagrada.
• Da pondositelj kaznene prijave u slučaju da DORH odustane od kaznenog prgona automatski stjeće status oštećenika i pravo preuzimanja progona.

Iznos nagrade bi se u ovisnosti o iznosu prijavljene i vraćene nelegalno stećene imovine kretao od 6% do 1% i računao prema formuli:

Nagrada=((10-LOG10(Prijava))/100)*Prijava

Odnosno:

• Prijava=10.000 (kuna); Nagrada=600 (kuna)
• Prijava=100.000; Nagrada=5.000
• Prijava=1.000.000; Nagrada=40.000
• Prijava=10.000.000; Nagrada=300.000
• Prijava=100.000.000; Nagrada=2.000.000
• Prijava=1.000.000.000; Nagrada=10.000.000

U slučaju da DORH odustane od kaznenog progona, a oštećenik (podnositelj kaznene prijave) pruzme progon i vrati nelegalno stećenu imovinu, nagrada bi bila 15% vraćenog iznosa.

Napomena prva:

Da ne bi bilo neke zabune oko motiva predlaganja ovakvog rješenja budući da je javno poznato da je prema mojim kaznenim prijavama prijavljeno 2.389.000.000 kuna kaznenih djela u telekomunikacijskom sektoru, izjavljujem da ukoliko ikada temeljm ovakvih zakonskih promjena meni pripadne neka nagrada da se iste odrićem u korist prihoda SUPER koji će javno odlućiti o namjeni sredstava.

Napomena druga:

U drugom dijelu prve javne rasprave najavljen je bio početak širenja javne rasprave na druge forume te otvaranje nekoliko novih tema. Nije se odustalo od plana, ali je sve evo malo pomaknuto jer je pretpostavka za rokove bio očekivani datum izbora. Ako datum izbora ne bude poznat i u idućih tjedan dana ići ćemo s planom kako da će se izbori održati 18. prosinca.

Prethodni SUPER blogovi:

SUPER:Prva java rasprava drugi dio
SUPER:Druga javna rasprava (Misija, Vizija i Strategija)
SUPER:Prva javna rasprava
SUPER: Iznošenje ideje!
- 17:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>