petak, 04.05.2012.

Nostalgični za socijalizmom?



U svim televizijskim i internetskim anketama na pitanje smatrate li da se bolje živjelo u socijalizmu više od 90% sudionika odgovori DA. No često se rezultat ovakvih anketa pogrešno tumači, shvaća.

Ne radi se ovdje o nostalgiji za ideologijom tog vremena niti za vođama partije već za vremenom u kojem se osmosatno radno vrijeme poštovalo, u kojem je radnik za svoj rad svaki mjesec primao plaću koja mu je osiguravala dostojanstven život, u kojem je svaki radnik mogao otići desetak dana na more bez da otplaćuje ljetovanje na rate narednih 10 mjeseci, u kojem su se prava radnika poštivala, a stambeno pitanje mladih znatno pravednije rješavalo. Bilo je to vrijeme u kojem je školovanje bilo besplatno. Bilo je to doba u kojem se poslije završenog fakulteta niste kvalificirali za burzu.

Danas, pod krinkom neoliberalnog kapitalizma, radimo i više od 10 sati dnevno za plaće koje ne mogu pokriti osnovne životne potrebe, da ne govorimo o odlascima u kino, kazalište, na ljetovanje. Danas samo možemo čitati pisma očajnih majki koje otplaćuju lihvarske kredite u švicarskim francima i šalju svoju djecu gladnu na spavanje. Mnogi mladi mogu samo sanjati o fakultetskoj diplomi, godina fakulteta stoji više od prosječne neto plaće. Specijalistički studiji naplaćuju se do 6 tisuća eura, a doktorski studiji do čak 18 000 eura. Oni koji si to pak mogu priuštiti nakon završenog fakulteta čekaju na posao godinama.

14:50 - Komentiraj { 15 } Print - #

Komentari On/Off

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Image Hosted by ImageShack.us

since 18th January 2008

* sve mikro i makroekonomske teme
* najaktualnije vijesti iz svijeta businessa i politike
* brojne kritike na svakodnevne teme

Image Hosted by ImageShack.us


Sva pitanja šaljite na ovaj mail


Image Hosted by ImageShack.us

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr


Tko je Funky Business?
- magistar ekonomije
- međunarodni volonter
- ljubitelj likovne umjetnosti




Do sada vas je bilo na blogu:free hit counter

hit counter



Vaši komentari na temu posta su uvijek dobrodošli kao i vaše kritike i pohvale. Svi komentari koji imaju svrhu reklame drugog bloga ili u sebi sadrže uvredljiv sadržaj biti će trajno izbrisani te će autorima istih biti zabranjeno daljnje komentiranje.

Image Hosted by ImageShack.us
since 18th January 2008