Enterijer Stana

ponedjeljak, 26.12.2016.

Praktični saveti kako da „skockate“ svoj mali stan


Mali stanovi su nešto poput mača sa dve oštrice – sa jedne strane, baš zato što su manji po površini, izgledaju lepše, ušuškanije i toplije, ali sa druge strane, iako na prvi pogled izgleda kao da je lakše urediti mali stan, baš zato što nema toliko prostora za uređivanje kao kada su u pitanju veliki stanovi, to je samo „optička iluzija“. U malom stanu morate voditi računa o svakom kvadratu, dobro odrediti prioritete, triput meriti svaki komad nameštaja, jer je bitno da se sve uklopi sa svim, a prostora za stvari koje će možda nekad nekome zatrebati – nema.

Zato:

Pažljivo osmislite svaki kvadrat stana

Ako u dvadesetak kvadrata treba da stane ceo vaš život, onda je jasno da morate da se organizujete ne dobro, nego odlično, jer prostora za greške zaista nema. Verovatno je da u malom stanu nećete imati prazan ćošak samo za neku biljku, ali zato možete taj isti ćošak iskoristiti za, recimo, zanimljivu ugaonu policu na koji ćete smestiti i biljku i još mnogo drugih stvari koje su vam ranije bile razbacane na sve strane. Tako svaki deo stana može imati svoju namenu – u jedan deo smestite kuhinju sa trpezarijom, od drugog dela napravite centar druženja i okupljanja koji će se uveče pretvoriti u spavaću sobu i tako dalje. Svakako, ako ste vešti sa sređivanjem ormara na prelazima iz jedne u drugu sezonu, osmišljavanje rasporeda u stanu ići će vam još lakše.

Na ovaj, nadovezuje se sledeći savet:

Birajte praktičan nameštajnameštaj

Drugim rečima, potreban vam je nameštaj koji štedi prostor. Na primer, uvek se možete opredeliti za manje komade nameštaja koje se lako transfrmišu u neki drugi, veći komad, a možete odmah odarati i taj veći komad nameštaja ali koji će zameniti nekoliko njih. Uzmimo, recimo, ugaone garniture. One su odličan izbor za mali stan iako na prvi pogled deluju suviše glomazno. Zašto? Ugaona garnitura će se odlično uklopiti u bilo koji ugao stana i verovali ili ne, uštedeće vam prostor jer vam uz ugaonu garnituru neće trebati dodatne fotelje, taburei ili dvosedi. Čak i kada društvo dođe, ugaona garnitura je dovoljno prostrana da se svi smeste, a kada društvo ode, ona se lako može preobraziti u krevet na kome ćete prespavati.

Dakle, ugaone garniture svakako predstavljaju više komada nameštaja u jednom.

Zato:

Izbacite suvišno

Ako imate ugaonu garnituru, izbacite dodatne komade nameštaja „za sedenje“ koji samo zauzimaju mesto i „guše“ prostor. Neće vam biti potrebno ni nekoliko stolova. Zapravo, grupišite sav nameštaj i vidite da li nešto može imati više svrha u vašem stanu, baš kao ugaona garnitura, na prmer. Tako ćete lakše izbaciti sav višak i biće vam lakše da baratate preostalim nameštajem i prostorom. Čak vam neće biti porebno ni toliko detalja i ukrasa, naročito ukoliko nemate gde da ih stavite. Odlučite šta vam je od uspomena i poklona zaista važno i to istaknite, dok nešto što čuvate čisto radi reda, možete čuvati i u nekoj kutiji koju ćete odložiti na vrh ormara. Kao što smo već napomenuli, u malom stanu su bitni prioriteti i to oni koji se pre svega tiču funkcionalnosti.

Jedino tako će vaš mali stan biti vaše savršeno mesto za život!

Autor: Atlas Nameštaj

- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #