A vidi koje ja gluposti pisen....

srijeda, 26.04.2006.

Zijew........

danas je dan kao svaki drugi,dignen se kasno,mucin ljude najranije ujutro (hihi) i pokusavan se rijesit nekih odredenih problema s vrata.i tako...sad mi je dosadno pa iden napisat nesto pametno za promjenu.a znan sta cu!pisat cu malo za one kojima je stalo do svog zdravlja.danas ljudi,pilat cu vas s vitaminom C.hihi....pocnimo:

Askorbinska kiselina (vitamin C)

Image Hosted by ImageShack.us

Vitamin C je najpoznatiji vitamin. Još se naziva i askorbinska kiselina. Najjača je reducirajuća tvar u ljudskom organizmu. Inače, većina životinja (osim majmuna i zamorca) može sama sintetizirati u svojem tijelu vitamin C, ali ne i čovjek. Njemu za to nedostaju određeni enzimi. Ime askorbinska kiselina došlo je od spoznaje da se njome može liječiti skorbut, bolest koja nastaje od nedostatka vitamina C. Vitamin C je bijeli kristalinični prašak. Vitamin je inače jako nestabilan, raspada se pod utjecajem zraka, svijetla, lužina, željeza i bakra. Zato se napitci koji sadrže vitamin C ne smiju miješati metalnim žlicama!
Uloga vitamina C u organizmu je višestruka i kompleksna. Vitamin C je jaki reducens i ima važnu ulogu u većini oksido-redukcijskim procesima u organizmu.
Sudjeluje u sintezi kolagena. Bez njega tkiva postaju meka, neotporna, rane duže zacjeljuju, dolazi do spontanih krvarenja i puknuća kapilara. Apsorpcija željeza je bolja uz vitamin C. On, također, ima važnu ulogu kod jačanja imunološkog sustava
Vitamin C je jak antioksidans. Predstavlja "hvatač" tzv. slobodnih radikala za koje se pretpostavlja da su odgovorni za nastanak brojnih bolesti suvremenog svijeta kao što su rak i ateroskleroza. Nadalje, vitamin C sudjeluje u sintezi brojnih hormona, u metabolizmu lijekova, i u metabolizmu masti preko sinteze L-karnitina. Veće količine vitamin C može neutralizirati toksičnost nitrata i nitrita iz suhomesnatih proizvoda i ublažiti posljedice pušenja
Namirnice bogate vitaminom C jesu SVJEŽE (!) voće i povrće. Ponajviše šišak, crni ribiz, trešnja, limun, naranče, mandarine, lisnato povrće, kupus, rajčica, krumpir, zeleni i crni papar i mlade iglice zelenogoričnog drveća. Mlijeko, jaja i meso nisu dobar izvor vitamina C.
Treba istaći da voće i povrće mora biti svježe! Naime, problem je u tome što voće i povrće nakon branja jako dugo stoji u skladištima i jako puno vremena protekne od branja voća i povrća do njihovog pristizanja na zelene tržnice. Također, mnogo voća i povrća se na tržnicama prodaje kao svježe i domaće, ali ono to zapravo nije. Često jedna tableta vitamina C sadrži daleko veću količinu vitamina C nego jedan limun.
Kronični nedostatak vitamina C je danas sve veći i veći problem. Slaba prehrana lošom i brzom hranom siromašnom svježim voćem i povrćem, pušenje, stres smanjuju količinu vitamina C koji čovjek unosi u organizam. Posljedica kroničnog nedostatka vitamina C je bolest skorbut. Kosti postaju lomljive, zglobovi natiču, zubno meso je otečeno i krvari. Također, javlja se i anemija. Jedna od prvih posljedica je i oslabljeni imunitet te podložnost gripi i prehladama
Mnogi ugledni stručnjaci preporučaju preventivno uzimanje visokih doza vitamina C radi sprječavanja razvoja raka i ateroskleroze. Te doze su i 3 puta veće od propisanih. Postoje mnoge dvojbe s tim u vezi jer visoke doze vitamina C mogu biti uzrok razvoju bubrežnih kamenaca, a i povećane su potrebe za kalcijem. Ukoliko se uzimaju velike količine vitamina C, a nakon toga naglo prekine takva praksa, tada može doći do nastanka skorbuta.
Vitamin C se preporučuje kod skorbuta, jačanja imuniteta, učestalih prehlade, gripe, pušenja, alkoholizma, dužeg izlaganja niskim temperaturama, tuberkuloze, stresa, trauma, infekcija, slabokrvnosti zbog nedostatka željeza, prevencije raka, kod uzimanja suplemenata željeza, ali ne i desferoksamina! Preporučeno je uzimanje vitamina C kod konzumacija suhomesnatih proizvoda koji sadrže nitrate i nitrite!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.