četvrtak, 30.06.2022.

...poštuj struku....

...gužva je ispred škole....



....atrij je prepun nasmijane mladosti .... sretni uzvici odzvanjaju sa sviih strana ... maturalni radovi izloženi su posvuda...



... "električna koza" mami uzdahe.... davno zaboravljen motor naše mladosti koji sad ide i na električni pogon....



...podjela Svjedodžbi maturantima, rekli bi, i ne bi pogriješili, ali nije bila obična podjela. Možda je uobičajeno da dođu roditelji, al' ovdje to nije bio slučaj. Na nju su osim maturanata došli i vlasnici obrta, firmi, majstori, mentori, budući poslodavci....

Jedni su došli ponosni na svoje naučnike, da im daju podršku, pokažu im da su uvijek uz njih, te da računaju da će prihvatiti posao kod njih, a ne kod nekog drugog. Drugi su došli da odmah za sebe pronađu nove djelatnike, da ih otmu onima koji su ih školovali.



Ravnatelj se obraća učenicima s interesantnim podatkom: "od 140 upisanih, 120 Vas danas dobiva Svjedodžbu. Po tome ispada da nismo bili baš uspješni. Ali, ako kažemo da će se više od polovice danas zaposlit i uopće se neće prijavit na Zavod, onda možemo reći da smo uspješna škola"*



....meni su bili zanimljivi automehaničari ... ne znam zašto...



... dok im je tako ravnatelj ponosno poručio da se nastave educirat, usavršavat u struci, te da im je samo nebo granica jer u školi trenutno rade 4 bivša učenika kao majstori ili predavači, pozvao je sve iz elektrostruke da dođu na Strukovni sajam na kojem će se predstaviti bivši učenici škole, sadašnji vlasnici uspješnih firmi, a predviđa se i Okrugli stol. (Ma daj! Tko će nakon dobivanja Svjedodžbe slušat nekoga i nešto!)

Samo sam otišla pogledat što je to, kad učenici sjede oko budućih poslodavaca, bivših učenika škole, koji im govore svoja iskustva što su sve radili od mature i kako im danas ide. (kod svakog poslodavca piše: Ime i prezime, završeno zanimanje i školska godina).



..."sutra ćete se hvalit činjenicom da ste završili školovanje u RCK Split. Ovo je dio Vaših mentora i budućih poslodavaca!"



Tada sam shvatila. Svi oni školovani u trogodišnjim zanimanjima imaju praktična znanja i radne navike. Onog trena kad izađu iz škole mogu raditi u svojoj struci ili konobarit za 2 puta više novaca. Iako donosi više novaca taj posao je sezonski i trajno će im onemogućit povratak u zanimanje za koje su se školovali, koje im garantira samostalnost i sigurnost. Ugostiteljstvo nije samo konobarenje. Tu su i elektroinstalateri, serviseri klima i ostale opreme, pa čak i stolari i autoserviseri. Ako caffe aparat ne radi, ako ga nema tko popravit, ako nema struje u lokalu, ako ne radi hlađenje prostora, ako gostu ne radi auto pa ne može doći, neće trebat ni konobari..... tada ćemo svi imat problema.

Kraj školovanja je tek početak drugačijeg života koji ispred njih stavljaju nove izazove. Samo se možemo nadati da će donijeti ispravne odluke i poštovat struku za koju su se školovali.

Trendovi se mijenjaju i lijepo je kad škola ovako brine o svojim, sad već, bivšim učenicima.

Iako je ovo tema koja zahtjeva puno više od ovog teksta i mijenjanje mentalnih sklopova .... bilo mi je lijepo gledat toliko sreće, zadovoljstvo, ponosa na naše mlade, a ovaj moj tekst možda će pomoć onima koji upravo upisuju srednje škole.






- 12:30 - Gukni ako si faca (9) - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>