srijeda, 28.03.2018.

...obrazovni sustav....

…. zadnjih sam se mjeseci zaprepastila koliko su u roditelji, učenici, službenici, pedagozi i svi ostali kojih se to tiče, neinformirani o osnovama obrazovnog sustava u našoj zemlji….

….e pa, smjestite se udobno, uzmite olovčice u ruke i hvatajte bilješke….

Sustav srednjeg obrazovanja traje od 3 do 5 godina i obuhvaća
- gimnazije
- strukovne škole
- umjetničke škole

O gimnazijama ne treba ništa govorit tu se sve zna, umjetničke škole isto tako, ovdje ću Vam pokušat objasnit sve o strukovnim školama (osim onima koji se tiču medicine)

Strukovne škole mogu trajat
4 godine - uglavnom ih zovemo „tehničke škole“, „ekonomska“, „ugostiteljska“, „upravna“….
3 godine – tad govorimo ili o industrijskim ili o obrtničkim školama

Opće je poznato da se nakon četverogodišnjih škola stječe pravo na polaganje Državne mature, dok nakon trogodišnjih škola učenici nemaju takvo pravo (još!)

E sad svi govore o dualnom sustavu obrazovanja, a da nitko nema pojma o čemu se tu radi.
Dualni sustav obrazovanja znači da je učenik, tijekom svog školovanja, imao praktičnu nastavu u nekom gospodarskom subjektu. Svi učenici, osim gimnazijalaca, imaju praktičnu nastavu, samo je ona ili po klasičnom ili po „dualnom“ sustavu. Što to znači?

Ukoliko se učenik školuje po klasičnom sustavu tada se radi o „neformalnoj praktičnoj nastavi“. Škola ti kaže da ideš negdje, ti odeš i vratiš se s papirićem na kojem piše da si dobio 5, oni to upišu u svojoj evidenciji i svi sretni i zadovoljni. (bila sam i ja zadovoljna kad mi je kćer donosila petice s praktične nastave, a nisam imala pojma odakle joj jer nije izašla iz prostora škole)

Ukoliko se učenik školuje po „dualnom sustavu“ (koji uzgred budi rečeno postoji u RH od 1.7.1994 godine, ali se zbog raznih dogovora danas zove Jedinstven model obrazovanja) tada su pravila igre skroz drugačija. Naime, učenik svake godine mora imat 900 sati praktične nastave godišnje od kojih nekih 25 % može biti u školskim radionicama (tehnološke vježbe…), a ostale isključivo u licenciranim radionicama.
Najprije Komora provjerava uvjete gospodarskog subjekta koji može primit učenike, stručnu spremu, zaštitu na radu, prostor i opremu i sva moguća čudesa…. Zatim gospodarstvenik potpisuje Ugovor o naukovanju s roditeljem budućeg učenika (to je ozbiljan dokument koji se verificira na 4 mjesta) i tek tada se može reći da je izvršen upis u školu.

Ova ćete zanimanja prepoznat po tome što kraj naziva zanimanja imaju oznaku JMO

Prednost ovakvog usvajanja znanja je ogromna. Najprije se učenici lakše socijaliziraju u radnom okruženju, lakše usvajaju teoretska znanja jer ih odmah primjenjuju u praksi, nema preopterećenosti nepotrebnim sadržajima, a zapošljavaju se odmah nakon završetka školovanja. (uz iznimke koji potvrđuju pravila)Nakon završenog školovanja polažu pomoćnički ispit (dokument priznat u EU), a koji im ujedno omogućava da nakon 2 godine radnog iskustva pristupe Majstorskom ispitu (to Vam je bivši VKV)

Osim što najčešće ostaju radit tamo gdje su bili na praktičnoj nastavi, država im pruža mogućnost BESPLATNOG nastavka školovanja u četverogodišnje (srodno) zanimanje, nakon kojeg ostvaruju pravo polaganje Državne mature. I TO STVARNO FUNKCIONIRA!

Problem je što malo zapnu pa ne završe u roku, najčešće im nastavak školovanja traje godinu i po, pa tad imamo slijedeću situaciju. U 4-5 godina završe srednju školu (trogodišnju), imaju do 2 godine radnog iskustva, uvjete za polaganje Majstorskog ispita, završenu četverogodišnju školu i mogućnost da polažu Državnu maturu i upišu fakultet.I u čemu je onda kvaka? Pa u tome da naši roditelji još uvijek misle da je najvažnije da im dijete ide u četverogodišnju školu, jer je to lakše, a zaposlit će se i tako preko veze, a u praksi to izgleda kao u priči jednog mladog momka od 37 godina (ime i broj mobitela poznato samo meni)

- oduvijek sam se htio bavit autima, motorima, a i danas sam lud za Off road biciklizmom. Dok sam bio kod bake na selu, mama me upisala u strojarske tehničare, jer je to slično automehaničarima, a i bolja je škola. Jedva sam je završio. Jedva! Toliko nezanimljivih i nepotrebnih stvari. Non stop pod pritiscima, dosadom, preopterečenosti… Nakon škole bilo je normalno da upišem fakultet… strojarstvo …. Dao sam prvu godinu, upisao drugu …. i onda sam pukao …. posvadio se sa svima i izborio da mi moji, zbog mira u kući, plate večernju školu za automehaničara. Tu sam školu završio u trenu, zaposlio se, došao do onog što me zanima….seminara, utrka, novaca … napustio sam faks, za kojeg me nikad nije bilo ni briga. Danas imam 2 majstorska ispita, svoj obrt, oldtimere u garaži, a snimke mojih vožnja po brdima možete pronać posvuda. Da sam odmah krenuo u automehaničare možda bi danas završio fakultet, ali ja sam išao težim putem…. A edukacija? Pa ona je tek započela. Čovjek uči dok je živ, a najvažnije je da te to veseli


(ne mogu pronaći njegove vožnje, al pogledajte "neodglumljenu" i nenajvaljenu provjeru poduke učenika u gospodarstvu)

Svuda u svijetu roditelji potiču interese svoje djece i gledaju kako da im omoguće da obogate svoje interese… svuda u svijetu djeca se potiču na stvaranje, rad svojim rukama, volontiranje… svi se brinu da im olakšaju život i da budu sretni… jedino ih se kod nas ništa ne pita jer „mi znamo što je dobro za njih!“


- 13:39 - Gukni ako si faca (25) - #

ponedjeljak, 26.03.2018.

...brojalice...

...kod nas se uvik nešto broji...broje se krvna zrnca....lajkovi ... rođaci....tuđe krave....ovce........sjećam se rasprave oko toga koliko ljudi može stat na Splitskoj rivi... ta je rasprava trajala svakodnevno godinu dana.... brojale su se kockice ....kvadratura, broj palmi, brojale su se i grane, jer je sa svake mogao visit jedan čovik...mjerilo se korenje stabala, saobraćajni znakovi (jedan znak, jedan čovjek) od Dioklecijana pa do dolaska Marsovaca 3.002 godine...

....sad se brojanje prebacilo u Zagreb. Broji se koliko je bilo prosvjednika ... 5.000, 50.000 ili 70.000.... i gle čuda, nađe se pametnjaković koji je softverski izbrojio 8.032 osoba.... Nedopustivo je da kompjuter broji uzavrele glave!... mi to najbolje znamo...ne može "našeg čovika" nitko zamijenit...

...odmah, kod pregleda snimke možete primjetit da su neke glave preskočene... i šta to znači? Pa to da je "naš čovik" pametniji od nekog programera

...Organizatori napali policiju i medije da umanjuju broj prosvjednika, policija im odgovorila na tiskovnoj konferenciji "Procjena organizatora da će biti oko 5000 ljudi, pokazala se točnom" (o kako sam ponosna zbog njihovog nastupa)....

...sve u svemu razbjesnio me napad na one koji brinu o našoj sigurnosti na način da se oni moraju branit! Svugdje samo naglašavanje kako postoje teorije zavjere protiv jadnih "malih nas". Kako nitko ne shvaća da svaki čovik na Trgu vridi za desetoricu (osim onih koji su došli na Dane narcisa) prosvjed protiv ...da bi ugrozio humanitarni rad za borbu žena protiv raka dojke???

... Možda je došlo vrijeme da krenemo iz početka, brojanke iz prvog razreda.... najprije je nastao Adam...to je br. 1, onda je bilo 10 zapovjedi Božjih .... 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8. Ne reci lažna svjedočanstva! 9., 10.!

....ali ne brinite se oko brojenja....našoj dici i tako loše ide matematika .. (rezultati Državne mature kažu: " Iz matematike na osnovnoj i višoj razini dominira ocjena dovoljan" ....al ne brinite....veće ocjene su iz engleskog, njemačkog i ostalih stranih jezika)

.... svašta sam još čula ...kažu da je većina koju čine jedna trećina u pravu... kažu da će djeca imat najskuplje lijekove ako.... zanemarimo da će nam za par mjeseci nedostajat 50 pedijatara .... i tad sam prestala slušat i počela razmišljat o svojim brojevima

...ako sam izbrisala 50 prijatelja znači da imam 20 slobodnih mjesta za nove prijatelje, pa je možda vrijeme da objavim mali oglas?

...otvoren je natječaj za prijem novih 20 prijatelja na Facebook listi. Prijavit se mogu slobodne osobe rođene u drugoj polovici prošlog stoljeća, mogu biti i u sretnoj vezi (kojeg god oblika). Bitno je da ne žele vodit dugotrajne konverzacije u Inboxu, da ne kukaju, ne plaču, ne žale se,.. osobe koje neće tražit psihološku pomoć, osobe koje ne moraju nužno lajkat, al moraju veselo i provokativno komentirat.
Prednost imaju oni koje neće ujutro pričat što su jučer pročitali na mom zidu.
Natječaj je otvoren dok je mene volja. Prijateljstvo ne moram prihvatit, a predlagatelj nema pravo žalbe. (osim ukoliko organizira prosvjed na pustom otoku)
- 20:28 - Gukni ako si faca (13) - #

srijeda, 21.03.2018.

...neki brojevi....

Godina proizvodnje je strašna stvar. Običan broj o kojem ovisi puno toga.…neki dan je moj brat, pametno copy pastao nešto na Fejsu


PRAVILA ZA LJUDSKO BIĆE

1. Dobit ćeš tijelo. Može ti se sviđati ili ga možeš mrziti, ali bit će tvoje cijelo vrijeme provedeno ovdje.
2. Učit ćeš lekcije. Upisan si u školu koja se zove život. Svaki dan u ovoj školi imat ćeš priliku učiti lekcije. Lekcije ti se mogu sviđati, a možeš misliti da su nevažne i glupe.
3. Nema pogrešaka, samo lekcije. Razvoj je proces pokušaja i pogreške; eksperimentiranje. 'Neuspjeli' eksperimenti su jednako dio procesa kao i oni koji na kraju 'prorade'.
4. Lekcija se ponavlja dok se ne nauči. Lekcija će ti biti predstavljena u raznim oblicima dok je ne naučiš. Kada je naučiš, onda možeš ići na slijedeću lekciju.
5. Učenje lekcija nikad ne završava. Ne postoji dio života koji ne sadrži svoje lekcije. Ako si živ, to znači da postoje lekcije koje trebaš naučiti.
6. 'Tamo' nije ništa bolje od 'ovdje'. Kada ti 'tamo' postane 'ovdje', jednostavno ćeš dobiti još jedan 'tamo' koji će opet izgledati bolje nego 'ovdje'.
7. Drugi su samo ogledala tebe. Ne možeš voljeti ili mrziti nešto u drugoj osobi osim ako to ne odražava nešto što voliš ili mrziš u sebi.
8. Sve što uradiš od svog života ovisi o tebi. Imaš sav alat i resurse koji ti trebaju. Što ćeš raditi s njima ovisi o tebi. Izbor je tvoj.
9. Tvoji odgovori su u tebi. Odgovori na životna pitanja leže u tebi. Sve što trebaš učiniti je gledati, slušati i vjerovati.
10. Zaboravit ćeš sve ovo.
11. Možeš se sjetiti kad god poželiš.
~ autor nepoznat


…Sve je više šoneta* u novinama sa slikama koje znamo….sve se više družimo po sprovodima …a nakon njih nazdravljamo posebnim zdravicama … svi takvi tmurni i tužni trenutci nekako prođu, jer smo u društvu onih kojima je isto tako davno istekao garantni rok, al' eto, još su tu … neki sretni jer je njih ovaj put mimoišlo, drugi sjetni jer su tu gdje jesu…. zajednički žaluju što nestaje svijet koji su poznavali….raspravljajući se kako je bilo „onda“ ….a to „onda“ nije ništa bolje od „sada“ ….a i ovo „sada“ vrlo brzo će postat „onda“ …jer vrijeme prolazi brže nego što bi mi htjeli…….sve u svemu….stari se…..

… ipak, godine donose i lijepe stvari, a tu su između ostalog i proslave mature… dok sam preturala po mobitelu tražeči brojeve telefona onih s kojima sam provela najluđe dane mladosti, pronašla sam brojeve onih koji više nisu tu… dragih ljudi, koje sam volila čut, vidit, zafrkavat…

…nema ih više, al njihovi brojevi još su uvijek u mom mobitelu… evo već se danima mislim kako ih treba izbrisat, al ne mogu… kao da bi brisanje njihovog imena postalo negiranje njihovog postojanja, odricanje od svoje mladosti …

„izbor je tvoj“ kaže moj brat… pa bez imalo grižnje savjesti izbrišem 50-ak „prijatelja“ s Fejsa koji samo tu stoje i kupe prašinu…(izbrisala bi ih vjerojatno i više da to nije malo problematično preko mobitela)

…ovi u mobitelu ostaju! …oni mi još uvijek „trebaju“ ……a Vama…ako zatreba broj Game, Mira…. samo pitajte…..

*Šoneta - osmrtnica

- 13:13 - Gukni ako si faca (19) - #

nedjelja, 18.03.2018.

...patke...

- mogle smo barkom, brže je!- kako? nema ni motora, a ni vesla...- a ni kapetana...
- svuda isto
- kva...kva....- 23:07 - Gukni ako si faca (5) - #

petak, 16.03.2018.

....Salona....

....kao djeca, igrali smo se po Peristilu i Dioklecijanovoj palači preskakujući s kamena na kamen.... cilj igre bio je preći što dulji put da ne staneš nogom na pod... sjetila sam se toga kad sam ugledala kamena vrata Manastirina u Solinu.......posvuda su mladi "istraživači"....pa eto i mene sretan....more kamena, cigle, mramora razasuto po livadi........ukrašenih ili ne.......povezanih prolazima......i rimskim cestama
...Manastirine su najinteresantniji dio starokršćanske Salone. To je jedno od najvećih starokršćanskih groblja pod vedrim nebom, dostupno svim znatiželjnicima i mladima....koji trčkaraju po nadbiskupskim termama........gimasticiraju po amfiteatru.... mjestu gdje su se nekada borili gladijatori.......danas se tu druže...ekipe se dogovaraju........uče "vozit".......sigurni i zaštićeni kamenim zidinama ....usred grada....a daleko od grada.......pa se i odrasli na trenutak vrate u mladost i šutnu loptu.......a umorni mogu odmorit na postavljenim stolovima....okruženih kamenim sarkofazima.......s osvježenjem pod odrinom.......nekadašnja metropola rimske provincije, živi i danas kroz ciku i vrisku sretne mladosti... kojeg li bogatstva oko nas- 08:49 - Gukni ako si faca (23) - #

nedjelja, 11.03.2018.

...ljepota....

.... usred grada........šepure se po Splitskim Gripama.......mladi....stari.... kontroliraju promet.......prirodna je pravedna....kad ih se najviše napada, krade.... oni imaju najviše mladih........drže se zajedno.......pokazujući svoju ljepotu....sa svih strana....
....a kad je sve protiv njih, najbolje je okrenit leđa svijetu........sjećate li se prošlogodišnje panike oko Splitskih paunova? ....tko to još pamti?
- 21:13 - Gukni ako si faca (13) - #

četvrtak, 01.03.2018.

....nešto nabrzaka...

...gotova je i ova veljača?....

....samo sam se 4 puta našla u snježnoj mećavi.....slikala 1000 slika....a kako mi je riknio laptop, ne mogu Vas time gnjavit .... baš ste vi neki srećkovići!

....uglavnom, prognozeri su upozoravali: "ako morate na put obavite to do srijede" ... pa sam ja odlučila u sridu malo putovat da vidim na što nas to upozoravaju.... možda na ovo?....uglavnom....malo straha....malo panike....stigla sam.......na vrijeme da se nađem s blogericom Trill.... najprije kava i kolači....a onda zabava....

- gdje ćemo?
- goreeeeeeeee....na neboder popit piće

....na ulazu nam jedna djevojka govori da ulaznicu plaćamo na vrhu.... a kad dođeš gore upad je 60.00 kn po glavi

- to vam vrijedi godinu dana
- šta će mi godinu dana? Evo napravite njoj dvije propusnice
- ne! Moramo Vas slikat!
- slikat? Neeee
- Vaše ime i prezime?
- ok...ok...
- godina rođenja?
- MOLIMMMM?
- da netko pita godinu rođenja od Elice? To nije u redu
- ubaci Trill
- a treba nam taj podatak
- evo, ja ću se odmaknit da ne čujem
- ma pusti...što sad...
- i kažem ja taj stoljećima čuvan datum
- mail adresa?
- šta ćete mi sad slat obavijesti? ne može!
- nećemo Vam poslat ništa
- onda pišite nabrzaka@gmail..com
- nabrzaka?
- da! Nabrzaka!


...imala je ona još 2 podatka za pitat, ali se nije usudila! Što je ovo došlo? Ne možeš ni kavu popit a da te ne pitaju osobne podatke? .... ah da....i normalno da je mail stigao prije nego sam došla doma.

...a kafić...ka kafić...prazan
....al je zato pogled..... otprilike ovakav........bajkovit.......tajanstven........prekrasan....... dok smo se grijali oko čaja....igrali smo čovjeće....normalno da je ona sve slikala........i pobijedila........eto toliko od mene.... nema me nigdje jer me nije ni briga za internetom.... pa dok se ne odlučim popravit stvar... skitam okolo ili se izležavam na kauču....
....mah....mah....


@Domenico.... evo šaranja po Katedrali....samo za tebe ....
- 08:02 - Gukni ako si faca (18) - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.