....Kad ne želiš pričat o politici, najbolje je prebacit temu na spizu ...tad stvar možemo sagledat sa strane konzumenata ili sa strane kuhara... ...igrom slučaja ovaj lipanj sam dosta šetala po restoranima... u više gradova, ali ću se fokusirat na mjesta koja zovem ručkom za 100,00 kn radi lakše usporedbe. Radi se o tome da za naveden iznos pojedem jedno jelo, desert i popijem sok... cijena mora biti tu negdje... 10,00 kn više, manje,... ... imam prijateljicu koja ne voli iznenađenja na tanjuru, dok ja obožavam kad dobijem nešto što nisam očekivala...naročito, ako je to ukusno i odudara od uobičajenog... tako smo se našli u jednom Splitskom restoranu i pitali konobara ima li što od dnevnih jela u ponudi... on je počeo nabrajat: pašticada s njokima, rižot od kozica, srdele....bla bla i piletina s kikirikijem - s kikirikijem? - da! - to je naša domaća namirnica? - originalna... ma zezam Vas, malo za promjenu je dobro nešto drugačije - ali kikiriki kao dalmatinska spiza? - nismo rekli da je dalmatinska spiza - kikiriki u kolačima je u redu, ali s piletinom???? - sad je ona u šoku - donesite nam file lubina s malo blitve, bit će dovoljno ....očito je konobar ispričao ovaj razgovor kuharu, jer je nakon par minuta za stol stigao tanjur ...salata od hobotnice, lignjuna... u bijelom umaku od jogurta ...s komadićima kikirikija i listićima badema ... ne znam kako opisat ovo nesvakidašnje jelo... ludilo dobro i osvježavajuće... nakon njega stigla je i naša narudžba, umjetnički servirana na ogromnoj dasci, s umacima, rasutim kozicama, posvuda komadići masline i kikiriki ....pa kad se konobar pojavio na vratima s crvenom lončićem na bijele točkice, ona je počela vrištat. Srećom to nije bilo za nas .... nas je čekao Sex and the beach s prskalicama.... ...prekrasan obrok, pun iznenađenja, inventivnosti...kuhar nam je želio dokazat da možemo uživat u svemu onom, za što mislimo da ne ide zajedno! ....sutradan u Biogradu jedan novi meni...po postavljenim stolovima vidljivo je da nije restoran s internacionalnom kuhinjom, a naročito da to nije mjesto gdje možemo očekivat nesvakidašnje kombinacije okusa... - stavljate li krumpir u salatu od hobotnice? - naravno! - tko još stavlja krumpir u salatu?? To nije normalno... .. dođe jelo...malo drugačije servirano...na daskama, granitnoj ploči, krumpirići su u kolicima (a to je izazvalo sveopće oduševljenje) ...svakidašnja jela s malo previše krumpira u salati, na daskama koje su očito više puta korištene, ipak nas je ispunilo zadovoljstvom.... (ovo je ručak tri blogerice... Kvadar.blog, trillian.blog i moja malenkost.....desert nismo stigli slikat) ...nekoliko dana poslije, gladna u jednom gradiću na krajnjem jugu županije, sjedim na plaži uživajući u šumovima mora kad mi se pridruži kuhar - gladna? - ko vuk! - što ćeš jest? - što ima? - a nećeš ovdje jesti papazjanije na daskama i granitnim pločama! Jelo mora bit svježe, autohtono, na korektnom posuđu... - al ja sam gladna i nisam došla po lekcije iz kuharstva - ma oni umaci prosuti po tanjuru...šporka je tanjure, daske, ne znaš jel' ih gađa umacima ili su mu ispali iz lonca - to je umjetničko izražavanje kuhara. Gdje ćeš ljepše od situacije kad ne znaš dal' da uživaš gledajući ili istražuješ prostor ispred sebe s perunom, nožem ...ili prstima. - ma nemoj me zezat....dobit ćeš mola, pasa i malo tune....povrće....sve s gradela, Stonska sol i maslinovo ulje...što još čoviku više treba? - ne možeš ti tako govorit o njima! Oni su u gradu....ti si na plaži....svatko kuha ono za što ima kupce! Ti gledaš jednostavnost, oni igraju na iznenađenje....a na tanjuru može bit svima ista spiza - morat ćemo napravit okrugli stol o utjecaju Dalmatinske kuhinje na Francusku kuhinju - hoćeš li posvađat struku? - normalno da hoću! ....i tad stigne desert .... panna cotta u staklenoj teglici s poklopcem - aha! A ti si protiv njihovog suđa, odakle onda ovakav način serviranja? ...samo se samozatajno nasmiješio ....bez komentara POANTA: Kad ne želiš pričat o politici, ne pričaj ni o spizi s kuharima.... i kod njih se vode političke borbe |