....koliko puta ste došli u restoran i pitali konobara da Vam objasni što znači koje jelo? .... a onda on počne s objašnjenjima u kojima je sve na posteljici.....u gnijezdu... na jastuku.... ...pari se ka da će te poslužit na postelji....a u restoranima nema ni kauča za odmorit poslije jela.... makakada u Splitskom dijalektu bi značilo nešto kao vragolija, nepodopština ....ali kad dođete u konobu i na meniju naiđete na jelo "makakada" očekivali bi neku restoransku šalu...al sigurno ne bi znali da se radi o pašteti od dimljene sabljarke (a ako slučajno naletite na to jelo...toplo preporučam) ... ...i dok makakade toleriram, jer se tako čuva zaboravljena narodna terminologija....ova dokrevetna i nakrevetna jela mi idu na živce (a naročito ako nemaju ništa afrodizijačko u sebi)... odakle im pravo onda pravit postelje od blitve .... za škampe koje spavaju na mom jastuku? ... pa šporkat će ga.... i u čemu će onda bit oprana ta postelja? Možda u Plavom Radionu.... sa štirkom? pa je onako kruta i tvrda ko karton? ...koji ludi pomodarski nazivi za jela ....koji nas pretvaraju u lažne hedoniste ....jer sjedimo na tvrdim restoranskim stolicama dok uživamo u krevetnim delicijama .... ili je sve to aluzija na užitak u jelu umjesto užitka u krevetu? ....kako o sebi nemam loše mišljenje ...kako ni u kuhinji...tako ni u krevetu...al nemam love da platim stiliste ...dekoratere unutrašnjeg uređenja....kao ni seksologe, psihologe i ostale.... svoj sam svoj prastari lonac pretvorila u spa centar ...a u njega sam ugurala hobotnicu ulovljenu dole negdje u đavoljem trokutu Pelješca, Hvara i Korčule.... ...i dobila jelo sa službenim nazivom "hobotnica u spa sauni od Traminca, berba 2013, vinogorje Erdut, na štep deci od krumpira i na posteljici od ljutike....ispod jorgana izgriženog zubom vremena".... ....a ista je servirana na jastuku od divljeg zelja.... ... tko će se sad usudit prekinit odmor ove jadranske delicije? Pa pustte je da malko odspava. Zaslužila je i ona da polako degustira .... ....dok ona odmara na mekom i toplom jastuku...odoh se ja servirat na kauč ....nadajući se da ona neće bit bolja delikatesa od mene ..... hahahahahahaha P.S: za vjernu publiku.... fritule zvane "Čežnja za Tarju i ostale", po recepturi staroj 150 godina, zeznute s čokoladnim preljevom alla francusko pomodarstvo |