utorak, 15.07.2008.

....Živio soparnik!....šta zna Bosna što je prava jufka :-)).....

O hvala ti Poljička republiko na soparniku!

Oni koji često navrate na ovaj blog…pročitaju riječ «soparnik»…iako samo neki znaju o čemu se tu radi!
Soparnik je jednostavno jelo koje se pripremalo u zaleđu Omiša! Točnije, to je jelo koje se pojavilo u Poljičkoj
republici …da li prije ili nakon Turaka…nije bitno..tu je negdje….
…ali ako su ih i Turci naučili razvlačit jufku (a-propos toga di je jošuvijekneko da ovdje ubaci svoj komentar)
…Poljičani su to razradili do savršenstva…

..o čemu se tu radi???.... od brašna, soli, vode i ulja ili masti…napravi se kora…malko deblja nego za štrudele,
bureke i sl. «gluposti» …stavi se na drvenu dasku, namaže maslinovim uljem, i cijela prospe listom od blitve
(u original dođe i ljutika)…pokrije se drugom korom, zarolaju se rubovi prema unutra – ovo je jako važno,
jer soparnik bez rubova nije pravi soparnik… i ispeće na pepelu kamina (pepelom i žarom od lozovine
jednostavno se prekrije soparnik)…..to je osnova!....
pri kraju pećenja…malko se (onako ispod žara izbocka grančicom…ako je blitva premlada da ne bi raskvasila kore)
….a onda se pažljivo očisti žar s njega …onim metlicama od pruća….pusti da malko «odane» …
stavi pažljivo na «siniju» (drveni krug za soparnik) i zavisno od svrhe i razloga njegovog konzumiranja…
pečen soparnik se namaže maslinovim uljem (rukama), pa pospe lukom (bijelim i grubo sjeckanim)
ili grubo sjeckanim orasima….

…uvijek se reže na romboide….iako ga na Splitskom pazaru možete kupit izrezanog na trokut….ka
komad pizze….(ali to je valjda zbog praktičnosti)….i najprije se izvadi romb iz same sredine..
pa se na to mjesto stavi drvena bukara s crnim vinom i tako servira….

…tako jednostavno….tako jeftino…tako teško dostupno….a oni njegovi rubovi …sa kojeg otpuhuješ
preostali pepelo prije nego ćeš ga zagrist…to je neponovljiv doživljaj…


Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

…ne bi opet htjela reklamirat neke ljude….gdje se može jest ta delicija
….ali svaki lokal koji ima komin s pekom može pripremit i tako nešto….i rade to ljudi….i serviraju skupa
sa skupim kanape sendvićima od lososa, škampi i ribljeg karpaća :-)….

Ako niste porijeklom iz Poljičke republike…ne veselite se ovom specijalitetu koji se do prije par godina
rijetko gdje mogao gricnit!...a nama je to miris i okus djetinjstva ….ali…ako Vas put nanese u moj grad….
prođite preko gradske tržnice i probajte soparnik….da li je pravi znat ćete po tom što na njemu uvijek mora
ostat malko pepela….to je jednostavno nemoguće očistit!


Image Hosted by ImageShack.us ..

Kako se ovo jelo slaže s HACCAP-om?...koga briga na odmoru sam!

Srećom da nikad nisam naučila jufke razvijat, jer ovo nema veze s tim…:-))

P.S. moli se strocker da ne čita ovaj post...moglo bi mu pozlit :-))


Dana: 15.7.2008. godine....na mom je blogu zabilježeno:

Image Hosted by ImageShack.us

...žao mi je...al to je bio moj ulazak ...
...inaće bi dobitnika nagradila...
a iz ovog proizlazi da je Alkion bio 99.999????...
da i njega nagradim???


- 08:36 - Gukni ako si faca (21) - #

<< Arhiva >>