velik dio prošlog stoljeća moja mama i ja razvijale smo umijeće pripreme Cous Cousa! Ona ga je jadnica pripremala po sijećanju...a ja sam vršila višemjesečna (empirijska) istraživanja po restoranima cijelog Pariza i okolice!... na kraju sam i otela jednu pijanu "pied noir" (tako francuzi zovu svjetlopute arape...odnosno francuze rođene u Alžiru)....i konačno došla do svoje osobne recepture...
Cous cous se priprema u 3 dijela...od kojih su prva dva dijela obvezna...a trećeg pripremam samo ako ima koji muški dobrovoljac za gradelavaje.
Osnovno je znati da se sprema za minimum 6 osoba...a što je više osoba to je on bolji.... i da u njega ide najmanje 10 vrsta povrća!
1. dio - ajmo ga nazvat juha (vrijeme pripreme: cca dva sata)
Uzeti najveći lonac u kući (onaj za hranit prasce) i u njega usuti ulje
- dinstati veliku kapulu (do dvije) i mrkvu rezanu na kolutove (a može i poriluk)
- ubaciti na komade isjećenu koku (što starija to bolja)...i to dinstati još 15 min
- ubaciti sitno sjeckani luk, korjen od selena i od čega god imate u kući...sol, papar, crvenu papriku...
- ubaciti na kocke isjeckan krumpir (neobavezno...al pazi da se sad već ne počne lijepit)
- nakon 10-ak min dodati na velike komade isjećen kupus...poklopiti i pustiti da sve pusti šug
- ubaciti na komadiće isjećene pome...(dinstati)
....sada se već može dodat i voda da prekrije sve namjernice...i pustiti kuhat još pola sata...
Svakih 5 min dodavat novo povrće...vodite samo računa o tome koliko se ono kuha....
- ubaciti na deblje komade sječene tikvice
- dodati fažolete izrezane na cca 3-5 cm dužine
- dodati šaku dvije kuhanog slanutka
- dodati isto toliko kuhanog kukuruza
- dodati srce od artičoka (jako skupo)...i srce od palme...(nemoguće za nać kupit)
- dodati na cvjetiće rezan kaul (a može i cvijet brokule)... ostale djelove dinstati od početka sa kupusom ...umjesto ovog u originalu su balancane (al meni to nije drago)
...dodati još vode da sad sve pliva i 1 dcl poma iz tetrapaka (ni u ludilu konšerve jer će se pokvarit drugi dan)
- dodati 3- 4 na komade izrezane kranjske kobasice...sitno sjeckan petrusimul
(kad su kobasice kuhane... juha je gotova)
Začini: postoje gotove mješavine začina za cous cous...a ako ih nemate...uz crvenu papriku dodajte malko kurkume, šafrana, korijander i jako malo muškatnog oraščića i kima
2. dio - cous cous...(vrijeme pripreme 5 min)
...kupuje se u svim prodvaonicama zdrave hrane i priprema prema receptu na kutiji... prokuha se 0,5 l vode sa soli i 3 žlice ulja. U vrelu vodu (UGASIT VATRU) doda se cous cous i poklopljeno ostavi par minuta. Ubaci se 3 velike žlice masla i dobro promiješa.
..on je suh i zahtjeva juhast prilog....
3. dio - gradelavanje ili cous cous royale
...na gradela se peče sve što se može ispeći od janjetine....
- obvezno ražnjiće
- janjeće bržole (ajme izraza)
- ove naše kobasice za roštilj odgovaraju savršeno
- može čak i ćevapćiće
Upozorenje: ako vam dosadi kuhat juhu za cous cous...jednostavno na pola kuhanja ubacite manistru i dobili ste odličnu juhu od povrća
...ja ga volim pa ga spremam bez krumpira da možemo jest par dana....
...ako Vam ovaj moj način nije drag...imam ja i originalnu receptiru i tzv: kuskusjeru - odnosno lonac za kuhanje originalnog couscousa...dođite i kuhajte sami!!!
Pausini e Ramazotti - Volare - San Remo
Ma koja pašticada....od proljeća do jeseni cous cous je ZAKON!!!... pašticadom u to doba godine možete ubit svekrvu :-))
P.S. nemojte jest rukama...niste prasci!....
...turska plesačica za jošuvijeknekog...da mu olakša probavu:-))
"Onome tko je izmislio blog treba dat Nobelovu nagradu! Svi su našli misto di mogu srat do mile volje, a ja ih ne moram ni slušat ni čitat!" moj sin, 26.4.2009. u 13,13 sati
....
...priznajem!...:-))
"...to platit će netko
ni kriv ni dužan
kad ruku mi da....
Moja zabrinuta mama
"Ajme dite moje, gledala sam na TV-u kako u Engleskoj varaju dicu i odvode ih u sotoniste..."
"Ma mama, po tome su sve babe kod nas sotonisti! Nose samo crninu, kolju kokoše i deru se za mladima "Đava te lipi nosaaa!"
Mala Vještica: Moja mama kasni tako sa stilom, da to nisu istine!
Svjetlo sa tamom,
oblak sa modrinom,
vatra sa križem što se ruši,
suza sa okom koja plače
ti spavaš sa mnom,u mojoj duši.
Čamac sa morem,
kruh sa vinom,
pjesme sa grlom presječenim,
ruža sa sjenom u tvom krilu
ti spavaš sa mnom,negdje u meni.
Jedro sa vjetrom,
snijeg sa planinom,
jesenje magle s nespokojem,
trava sa rosom,otok sa morem,
ti spavaš,spavaj milo moje.
Usna sa usnom,
srebro sa zlatom,
usnula ptica ispod granja.
Probudiš li se,probudit ću se
i zato sanjaj...da te sanjam...
Zvonimir Golob
....waaaaaaaaaaaaaa...
I ništa te kao ne boli
Dan je kao sunčan.
Ti si kao veseo.
Prolaziš, kao ne vide te.
Svima je kao lijepo.
Svima je kao dobro.
Svima je kao ludo.
I ti si kao sretan.
Živi se kao u miru.
Ptice su kao slobodne.
Budućnost kao na dlanu.
Savjest je kao čista.
I suncu je kao jasno.
O, srce, kao pjevaj.
Svi se kao brinu o svima.
Svatko je prijatelj kao.
Svima je kao stalo do tebe,
i do svijeta.
I dan kao ode.
I ti se kao smiješiš!
I ništa te kao ne boli.