ponedjeljak, 20.08.2007.

...cous cous na moj način....

velik dio prošlog stoljeća moja mama i ja razvijale smo umijeće pripreme Cous Cousa! Ona ga je jadnica pripremala po sijećanju...a ja sam vršila višemjesečna (empirijska) istraživanja po restoranima cijelog Pariza i okolice!... na kraju sam i otela jednu pijanu "pied noir" (tako francuzi zovu svjetlopute arape...odnosno francuze rođene u Alžiru)....i konačno došla do svoje osobne recepture...

Cous cous se priprema u 3 dijela...od kojih su prva dva dijela obvezna...a trećeg pripremam samo ako ima koji muški dobrovoljac za gradelavaje.
Osnovno je znati da se sprema za minimum 6 osoba...a što je više osoba to je on bolji.... i da u njega ide najmanje 10 vrsta povrća!

Image Hosted by ImageShack.us


1. dio - ajmo ga nazvat juha (vrijeme pripreme: cca dva sata)

Uzeti najveći lonac u kući (onaj za hranit prasce) i u njega usuti ulje
- dinstati veliku kapulu (do dvije) i mrkvu rezanu na kolutove (a može i poriluk)
- ubaciti na komade isjećenu koku (što starija to bolja)...i to dinstati još 15 min
- ubaciti sitno sjeckani luk, korjen od selena i od čega god imate u kući...sol, papar, crvenu papriku...
- ubaciti na kocke isjeckan krumpir (neobavezno...al pazi da se sad već ne počne lijepit)
- nakon 10-ak min dodati na velike komade isjećen kupus...poklopiti i pustiti da sve pusti šug
- ubaciti na komadiće isjećene pome...(dinstati)
....sada se već može dodat i voda da prekrije sve namjernice...i pustiti kuhat još pola sata...
Svakih 5 min dodavat novo povrće...vodite samo računa o tome koliko se ono kuha....
- ubaciti na deblje komade sječene tikvice
- dodati fažolete izrezane na cca 3-5 cm dužine
- dodati šaku dvije kuhanog slanutka
- dodati isto toliko kuhanog kukuruza
- dodati srce od artičoka (jako skupo)...i srce od palme...(nemoguće za nać kupit)
- dodati na cvjetiće rezan kaul (a može i cvijet brokule)... ostale djelove dinstati od početka sa kupusom ...umjesto ovog u originalu su balancane (al meni to nije drago)
...dodati još vode da sad sve pliva i 1 dcl poma iz tetrapaka (ni u ludilu konšerve jer će se pokvarit drugi dan)
- dodati 3- 4 na komade izrezane kranjske kobasice...sitno sjeckan petrusimul
(kad su kobasice kuhane... juha je gotova)

Začini: postoje gotove mješavine začina za cous cous...a ako ih nemate...uz crvenu papriku dodajte malko kurkume, šafrana, korijander i jako malo muškatnog oraščića i kima

2. dio - cous cous...(vrijeme pripreme 5 min)

...kupuje se u svim prodvaonicama zdrave hrane i priprema prema receptu na kutiji... prokuha se 0,5 l vode sa soli i 3 žlice ulja. U vrelu vodu (UGASIT VATRU) doda se cous cous i poklopljeno ostavi par minuta. Ubaci se 3 velike žlice masla i dobro promiješa.
..on je suh i zahtjeva juhast prilog....

3. dio - gradelavanje ili cous cous royale

...na gradela se peče sve što se može ispeći od janjetine....
- obvezno ražnjiće
- janjeće bržole (ajme izraza)
- ove naše kobasice za roštilj odgovaraju savršeno
- može čak i ćevapćiće

Upozorenje: ako vam dosadi kuhat juhu za cous cous...jednostavno na pola kuhanja ubacite manistru i dobili ste odličnu juhu od povrća
...ja ga volim pa ga spremam bez krumpira da možemo jest par dana....

...ako Vam ovaj moj način nije drag...imam ja i originalnu receptiru i tzv: kuskusjeru - odnosno lonac za kuhanje originalnog couscousa...dođite i kuhajte sami!!!




Pausini e Ramazotti - Volare - San Remo

Ma koja pašticada....od proljeća do jeseni cous cous je ZAKON!!!... pašticadom u to doba godine možete ubit svekrvu :-))
P.S. nemojte jest rukama...niste prasci!....



...turska plesačica za jošuvijeknekog...da mu olakša probavu:-))

- 12:13 - Gukni ako si faca (15) - #

<< Arhiva >>