savjetovalište

095/ 9030191

info@elan-savjetovanje.hr

ELAN savjetovanje (SLUŽBENA WEB STRANICA)

Centar za osnaživanje djece i odraslih

14.06.2011., utorak

Dan otvorenih vrata ELANA

Psihološko savjetovalište Centra za osnaživanje djece i odraslih – ELAN savjetovanje održava Dan otvorenih vrata ELANA svakog prvog i trećeg petka u mjesecu. Prvi takav dan održat će se 17. lipnja 2011. g. od 18:30 do 20:30 sati i ovaj termin će se održavati u ljetnom razdoblju.

Na ovaj način građani Crikvenice i okolice dobivaju priliku da pobliže saznaju sve što ih zanima o psihološkom savjetovanju. U navedeno vrijeme mogu doći i posjetiti prostor i dobiti odgovore na svoja pitanja o psihologiji, psihološkom savjetovanju, psihoterapiji i načinima kako mogu doprinijeti kvalitetnijem življenju. Cilj je da se ovakvom aktivnošću naglasi važnost brige za vlastito mentalno zdravlje svakog pojedinca od najranije dobi, da se usluga psihološkog savjetovanja približi žiteljima Crikveničko-vinodolskog kraja te da doprinese destigmatiziranju korištenja psiholoških usluga.

Savjetovalište se nalazi u Dramlju, u ulici Josipa Košuljandića Tome 7. Smješteno je u neposrednoj blizini Jadranske magistrale, tj. autobusne stanice u Dramlju.


KARTA (Google maps)


U savjetovalištu rade psiholozi kvalificirani za psihološko savjetovanje. To znači da su to osobe sa završenim sveučilišnim studijem psihologije, uključene u trajno dodatno educiranje i usavršavanje i čiji je rad pod stručnom supervizijom.


Osnivač savjetovališta je Centar za osnaživanje djece i odraslih – ELAN savjetovanje. Riječ je o nevladinoj organizaciji koju je 15. siječnja ove godine u Dramlju osnovala skupina psihologa, koji već više od deset godina u sustavu socijalne skrbi i obrazovanja rade s djecom, mladima i obiteljima upravo na poslovima psihološkog savjetovanja. Skupština udruge je donijela odluku da prvi susret za svakog korisnika bude besplatan, što znači da će za taj dio ELAN savjetovanje osigurati vlastiti volonterski doprinos.

Osnovni zadatak savjetovatelja je za svakoga osigurati diskreciju te povjerljivo i podržavajuće ozračje u kojem može izraziti svoje probleme, nedoumice, želje i potrebe i istovremeno biti zaštićen od neodobravanja ili osude. Cijeli se postupak oblikuje i razvija u dogovoru s klijentom te prilagođava njegovim potrebama. Može uključivati individualne susrete, obiteljske ili u grupi, a koriste se metode razgovora, psihoedukacije, treninga vještina samopomoći i druge. Vrijeme rada se prilagođava klijentu pa se susret može dogovoriti putem telefona 095/9030191.

Psihološko savjetovalište je primarno namijenjeno osnaživanju pojedinaca i obitelji koje su izložene izazovima i pojačanom stresu na bilo kojem području funkcioniranja pa sve do onih koji su doživjeli neku vrstu traumatskog iskustva. Ovakva stanja mogu biti posljedica izloženosti različitim oblicima nasilja, konfliktnom razvodu braka, doživljene prometne nesreće, gubitka posla, teške ili kronične bolesti ili ovisnosti člana obitelji, gubitka voljenih i sl. Bitno je naglasiti da uključivanje u psihološko savjetovanje nije karakteristika samo osoba s mentalnim oboljenjima, što je često prisutna predrasuda. Danas se svakome može dogoditi da se zbog pritisaka iz okoline ili unutar sebe otežano snalazi u svakodnevnim životnim situacijama ili da prolazi kroz neku krizu. Korisno je potražiti stručnu pomoć čim se pojave prvi signali da nam problemi počinju narušavati kvalitetu života i opće funkcioniranje na poslu i/ili kod kuće. No, osim osobama u teškoćama, psihološko savjetovanje je namijenjeno i svakome tko želi sebe samog bolje upoznati i razvijati svoje potencijale. Naime, kroz proces psihičkog osnaživanja učimo kako efikasnije samostalno prevladati problem i kako postići veće životno zadovoljstvo.

Ljudi se obično odlučuju na savjetovanje kada se osjećaju loše, nesigurno i poljuljano na različitim područjima života. Uglavnom su to situacije u kojima doživljavamo snažnu potištenost, strahove, paniku, tjeskobu ili tugu, odn. kada imamo problem kojeg želimo riješiti ali nam nije sasvim jasno kako to učiniti. Psihološko savjetovanje može pomoći i pružiti olakšanje na najrazličitijim područjima. Za savjetovanjem možemo posegnuti kad izgubimo voljenu osobu, kada nas muče poteškoće sa spavanjem, kada želimo naučiti kako se efikasnije opustiti i svladati stres, kad teže kontroliramo svoju ljutnju, tj. ne znamo kako je primjereno izbaciti iz sebe, ako smo doživjeli neko traumatsko iskustvo . Djeca, učenici i studenti imaju koristi od savjetovanja kad trebaju pomoć u učenju ili ih muči strah od ispitivanja, kad žele naučiti kako steći i zadržati prijatelja ili se zaštititi od nasilnika u školskom okruženju. Suvremeni roditelji su sve otvoreniji za nove, pouzdane informacije i žele učiti efikasnije roditeljske vještine, žele saznati kako će razviti i njegovati kvalitetan odnos sa svojim djetetom, kako poticati dobre odnose između braće i sestara, kako pomoći bakama i djedovima da nađu zajednički jezik s unucima i sl. Odlazak u psihološko savjetovalište može koristiti kada želimo poboljšati komunikacijske vještine i naučiti kako se bolje zauzimati za sebe; kada imamo tremu govoriti pred velikim brojem ljudi; kada želimo naučiti bolje organizirati i upravljati svojim vremenom i u mnogim drugim situacijama …

Ističemo kako se u našem savjetovalištu ne daju „recepti“ i gotovi odgovori za probleme. Umjesto toga se osobi pomaže da se emocionalno rastereti, a zatim ju se potiče da prepozna snage koje u sebi već ima od prije te ih nadogradi učeći nove vještine. Krajnji je cilj tog procesa omogućiti klijentu da se ponovno samostalno suočava sa životnim izazovima i poveća svoje zadovoljstvo življenjem.
Trenutno je rad Savjetovališta financiran kroz participaciju samih klijenata, ali udruga nastoji što skorije realizirati svoj plan da se rad subvencionira iz drugih izvora. Na taj način bi se postiglo da usluge za krajnje korisnike budu besplatne.

“Happiness is not the absence of problems but the ability to deal with them.”
Sreća nije odsustvo problema, već sposobnost da se s njima nosimo.


- 19:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< lipanj, 2011 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Opis bloga
o psihološkom savjetovanju