ponedjeljak, 09.05.2005.

Mobiteli u službi ekologije.

Pitate se kako je ovo moguće? Kada u istoj rečenici čujete riječi mobitel i ekologija, ako išta, prvo će vam pasti na pamet kako ih sva sila odlazi na smetlišta svake godine. Osobito su problematične stare baterije koje većina ljudi zajedno s ostatkom uređaja ne odnese u reciklažno dvorište ( www.cistoca.hr ).

Upravo te baterije iz mobilnih uređaja i trka u njihovom poboljšavanju stvorili su nove modernije baterije koje su lakše, brže se pune i imaju veći kapacitet. Upravo ti faktori su ključni za uspjeh ekološki prihvatljivijih električnih automobila i ostalih električnih vozila jer do nedavno se pohrana energije oslanjala na teške nikal kadmijske (Ni-Cd) baterije. Litij ionske (Li-ion) baterije koje se koriste u svim novim mobitelima imaju daleko bolja svojstva, a nije zanemarivo ni to da su ekološki neusporedivo prihvatljivije jer ne sadrže visoko toksične komponente.

S novim baterijama moguć je višestruko veći domet po jednom punjenju i kraće vrijeme punjenja. Argumenti protiv automobila na električni pogon se sve više smanjuju.

- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>