a-ekologija

četvrtak, 30.03.2006.

Zlatna žabica

Nisam se zabunio, nisam htio reći zlatna ribica. Upravo o zlatnoj žabi želim reći jednu dvije riječi. za uvod recimo ovo: Žabe su moje najdraže životinje, ako ne najdraže, a onda tu negdje. Volim ih zbog njihove raznolikosti, izgleda, boje, osobina. Možda im i sličim na odreženi način.

Zlatna žaba (Colostethus beebei) je otrovna, jako je malena, živi u šumi i hrani se, što nije uoće čudno za žabu, insektima i komarcima. Živi obično blizu rijeka, potoka, bara, ... dok lov obavlja na suhom. Često se opisuje kao dragulj kišnih šuma i spada u grupu dart-poison žaba koje se sve diče žarkim bojama s kojima i upozoravaju neprijatelja na svoj smrtonosni otrov. Našao sam sličicu zlatne žabe, ali ih ima i u zelenoj, naranđastoj, crvenoj, plavoj, bijeloj i crnoj boji. Ponekad izgledaju kao igračke (kao npr. zelene i plave žabe u zoološkom vrtu). Normalno žive 5-7 godina, iako poneke žabe mogu preživjeti i mnogo duže vrijeme.

što se tiče otrova ovih žaba, i on se razlikuje. Poneki otrov ne može ozbiljno naštetiti niti muhi, no poneki može biti smrtonosan i za čovjeka. Budući da se stanište ovih žaba smanjuje, trenutno se nalaze na listi ugroženih životinja i opasno im prijeti samo istrebljenje koje će štetiti ne samo njima, nego i raznolikosti živih organizama i vjerojatno otkriću novih kemikalija koje posjeduju. ok, hvala na pozornosti, sad radite što hoćete.

- 23:05 - Komentari (0) - Printati, da ili ne? - #

Image hosted by Photobucket.com