Ekcemologija

srijeda, 09.06.2010.

Rooibos - još jedan sjajan čaj za kožu

Image and video hosting by TinyPic


U prethodnome postu opisao sam blagotvorno djelovanje oolong čaja na simptome atopičkog dermatitisa. Iako sadrži manje kofeina nego crni čaj, oolong čaj mi mogao ljudima s osjetljivim želucem i općenito osjetljivima na kofein, pogotovo u većim količinama, uzrokovati želučane i druge poteškoće. No, oolong čaj ima sjajnu alternativu u rooibos čaju.

Roobios doslovno znači "crveni grm", a raste samo u Južnoafričkoj republici. Listovi oksidiraju dok ne dobiju crvenkasto smeđu boju. Ono što ga čini sjajnom alternativnom i zelenom i oolong i crnom čaju jest činjenica da rooibos čaj (kojeg se još naziva i "crveni čaj") nema kofeina a količina trjeslovina je zanemariva pa njegovo pijenje ni u većim količinama ne ometa apsorpciju željeza. S druge pak strane, rooibos je bogat flavonoidima, fenolima, polifenolnim kiselinama (aspalatin, katehin, luteolin, kvercetin, rutin itd.), a sadržava i polisaharide, oligosaharide i velik broj mineralnih tvari. To ga čini sjajnim antioksidantnom, što potvrđuju brojne znanstvene studije. Njegegovim redovitim pijenjem tako je moguće održati zdravlje i vitalnost, usporiti starenje i zaštititi se od brojnih bolesti.

Između svojih brojnih istraženih i dokumentiranih medicinskih svojstava, čak i kod težih bolesti, rooibos čaj se pokazao posebno djelotvornim kod raznih alergija na hranu, pelud te kod astme i, ono što je nama najvažnije, kožnih alergijskih ekcema. Primijenjen izravno na koži ima umirujući učinak. Kupke i oblozi od rooibos čaja kuhanog 10 minuta, mogu tako pomoći i kod nadražene kože i osipa od pelena.

Ovaj čaj ima i još jedno dodatno blagotvorno svojstvo. U svojoj domovini ovaj je čaj naime dobio naziv "majčino čudo", a stekao ga je zahvaljujući blagotvornom djelovanju na majke dojilje i male bebe. Čaj ne samo da je imao umirujuće djelovanje na majke, već su one primijetile da se kada, nakon što popiju par šalica čaja, podoje djecu, nervozne bebe umire, a bolni grčevi u njihovim trbušćićima prestaju. Novija znanstvena istraživanja potvrđuju ovaj sedativni učinak roiboos čaja bez štetnih pojava i stvaranja ovisnosti. Šalica čaja prije spavanja može vam donijeti miran san, a redovito pijenje čaja navodno pomaže i kod blage depresije. Kod kožnih bolesti ovo je svojstvo izrazito važno, budući da su njihove erupcije dokazano povezane s našim psihičkim stresovima, nervozama i depresijama.

A valja ponoviti - rooibos čaj ne sadrži kofein i može ga se piti u većim količinama. Osobno, u frižideru u vruće dane držim veće količine "ledenog rooibos čaja" te ga cijela obitelj s užitkom pije tijekom dana. Ako niste probali, iznedadit ćete se njegovim okusom.

Više o rooibos čaju s referencama o istraživanjima možete naći OVDJE. (Članak je u PDF-u pa morate imati Acrobat Reader)

O samom rooibos čaju pogledajte zanimljiv dokumentarac:





A evo i još jedan sjajan dokumentarac:

09.06.2010. u 09:07 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Sadržaj bloga

Image and video hosting by TinyPic

Breza Kamilica Divlja Maćuhica Crni sljez Sladić Stolisnik Hrast Kadulja Ruža Orah

Image and video hosting by TinyPic

Problem svraba
Dishidroza
Oolong čaj - obećani lijek?
Rooibos čaj - još jedan sjajan čaj za kožu

Image and video hosting by TinyPic

Chi kung vježbe za ekcem
Kako se rade masti i kreme
• Akupresura i kožne bolesti
• Kožnje bolesti i psiha

Image and video hosting by TinyPic

Popis temeljne korištene literature o ljekovitom bilju kao i kratice pod kojima se ona javlja u tekstovima, možete vidjeti ovdje.

Blog i autor

Blog je namijenjen svima kojima je potrebna kvalitetna informacija o znanstveno provjerenim i djelotvornim (tradicionalnim i modernim) naturopatskim metodama nošenja s raznim vrstama ekcema i kožnim bolestima općenito. Autor bloga bavi se ljekovitim biljem još od svojih ranih dana, kako praktično tako i teorijski, a mnogi su savjeti koji se nalaze na ovome blogu i osobno prokušani. Vaši su komentari, iskustva i pitanja dobrodošli. Možete mi i poslati mail na ekcemologija@gmail.com

Važno

Ove informacije služe u informativne svrhe i nisu namijenjene dijagnosticiranju, tretmanu i liječenju bolesti. Obratite se liječniku prije no što koristite ove ili bilo koje druge medicinske informacije u svrhu liječenja.