ponedjeljak, 01.12.2008.

Ubojičini profili

Petorica maloljetnika - u dobi od 15 do 17 godina - osumnjičeni za napad i nanošenje teških tjelesnih ozljeda nad Lukom Ritzom koji je postao simbolom borbe protiv uličnih huligana i delikvenata - imali su svoje profile inteternetskim portalima Facebook i MySpace. Kako prenose neki mediji, a može se iščitati iz njihovih profila, ti su se mladići često družili i komunicirali preko internetskih portala. Jedan od njih je napisao i kako mrzi "laganje, ogovaranje i vrijeđanje drugih ljudi". Idol im je sportaš Mirko Filipović (Cro Cop), slušaju hip-hop, a protivnici su cajki. Policija je u istrazi došla do infomacije kako brutalnu tučnjavu nije izazvala svađa, nego je Luka Ritz ubijen iz dosade i bez ikakvog posebnog razloga.

Ovo je lijepa vijest - Ustanovljenja nagrada "I ja sam Luka Ritz"


Riječi pjesme "Surovi grade" koju je riječka skupina Adastra posvetila ubijenom Luki Ritzu

Uoči utakmice Dinama i Sparte po ulicama Praga ovog su listopada pripadnici Bad Blue Boysa - njih tristotinjak - divljački opustošili centar grada. U sukobu s češkim navijačima, a potom i policijom huligani su isprovocirali sukob te se "borili" bakljama, petardama i kamenjem. Ti su izgredi navijača izazvali veliku pažnju svjetskih medija.

Upravo ovakvi scenariji i događaji ispunjavaju stranice dnevnih listova te se možemo zapitati: jesu li Bad Blue Boysi, tinejdžeri-ubojice Luke Ritza ili "Big brotherovci" zaista tipični predstavnici hrvatske mladeži? Upravo za emisiju "Big Brother" vlada veliko zanimanje u vremenu prijave i castinga; vjerojatno željni slave novaca i slave mladi se prijavljuju za sudjelovanje u toj emisiji. No gotovo je sigurno da su izabrane osobe konfliktnog karaktera, izabrane iz različitih društvenih skupina - kako bi podigle gledanost i "začinili" sadržaj showa. O tome svjedoči i stanar iz prve sezone BB koji je kažnjen zbog posjedovanja heroina, ali i drugi stanari... Šteta je što se upravo njima posvećuje toliko medijskog prostora, a dobre i pozitivne priče o uspjesima naših učenika na natjecanjima diljem svijeta - ostaju na margini budući da takvi događaji ne ispunjavaju neki novi standard za objavljivanje vijesti.

- 16:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #



Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

EHHO ... EhhO ... eHHo ...

Odjeci i razmišljanja na važna politička i društvena pitanja u zemlji i svijetu iz pera izvanrednog studenta novinarstva ...

Inauguracija

"Promjena neće doći ako čekamo neku drugu osobu ili drugo vrijeme. Mi smo ti koje smo čekali. Mi smo promjena koju tražimo."
Barack Obama

Moji radovi

Slatki susret Ljube i Aleksandra
Zakasnili u sadašnjost
Pošteno uspješni?!
Predrasuda ili prepotencija
Važna je mudra odluka
Medijski humanitarci
(Ne)sretne igre koje život znače

Linkovi

STUDOSFERA.com
Pollitika.com
HINA
fpzg.hr
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr




thanks

Codings and images are done by:Leen.Adjusted by: Ruby Nelle. Blog Hosted by:Blogger.com and image is hosted by Photobucket