Zaradite prodajom vlastitih fotografija

Što je "Stock fotografija"?
Stock fotografija je svaka fotografija uz koju je ponuđena na prodaju licenca za upotrebu. Licence za upotrebu ovakvih fotografija obično prodaju specijalizirane Stock Photography agencije.
Prednost Stock fotografija je da se mogu prodavati više puta. Jednostavno rečeno, što više fotografija pošaljete agencijama, veća je mogućnost za vašu zaradu.
Kupac plati fotografiju, recimo, 3 dolara, a vaše je 50% te cijene (1,5 dolar). Dakle, imate zaradu od 1.50 dolara od prodaje samo jedne fotografije. A istu fotografiju može kupiti neograničen broj kupaca u neograničenom vremenu, što vrijedi i za sve ostale fotografije koje ćete poslati Microstock agencijama. Osim toga, mogućnost zarade se uvećava činjenicom da iste te fotografije možete istovremeno prodavati kroz nekoliko Microstock agencija.

Zašto da vam fotografije stoje na hard disku?
Ovo je novac koji ćete zarađivati iz mjeseca u mjesec i iz godine u godinu zahvaljujući istom materijalu. Vaša je stvar da li ćete htjeti povećati mjesečnu zaradu objavljivanjem novih fotografija ili ne - ono što ste u danom trenutku objavili prodavati će se iz mjeseca u mjesec bez potrebe za Vašim ikakvim dodatnim zalaganjem. Zarađujete novac i kad spavate i kad ste na odmoru i kad ste na svom "ozbiljnom" radnom mjestu. Vaš foto portfolio može postati pravi izvor dodatne zarade koji će Vam promjeniti život!


Obratite pažnju na sljedeće uvjete prilikom slanja fotografija agencijama:

1. Vi morate biti autor svih fotografija
2. Na fotografiji ne smije biti logo firme koja na isti ima autorsko pravo.
3. Obratite pažnju na tehničku kvalitetu fotografije.
4. Neka teme vaših prvih 10 fotografija budu različite.
5. Izbjegavajte prepoznatljiva lica na fotografijama jer je potrebna suglasnost dotične osobe da bi se fotografija objavila.

SHUTTERSTOCK




FEATUREPICS



FOTOLIA


Oznake: dodatna zarada, džeparac, featurepics, fotografija, fotolia, shutterstock, stock photography, zarada prodajom fotografija