19.02.2006., nedjelja

O važnosti zakona iz parašat Mišpatim

"I ovo su zakoni koje ćeš staviti pred njih" (Šemot 21:1)

Postoji vrlo poznati Rašijev komentar na početne riječi ove paraša: "I ovo". Inače, riječ "ovo" označavala bi isključivanje "onih" ("ovi" nasuprot "onih"). Međutim, Raši objašnjava da "vav" ("i" na hrvatski) koji prethodi riječi, mijenja značenje, odnosno podrazumijeva da zakoni koji će uslijediti su DODATAK na one koji su prije toga zabilježeni. Stoga, zaključuje Raši, upravo kao što su Deset Zapovijedi bile dane na Sinaju, tako su na Sinaju bili dani i zakoni iz parašat Mišpatim.

No, zar mi ne vjerujemo da su SVI zakoni Tore bili dani Mošeu na har ha-Sinaj? Ako je tako, u čemu je onda posebnost ovih zakona?

Možda odgovor leži u Rambanovu komentaru, koji objašnjava da je parašat Mišpatim bila dana Mošeu istog dana kada i Deset Zapovijedi (prije 40 dana i noći u kojima je Moše bio naučen ostatak Tore). Drugim riječima, naizgled svjetovnim zakonima o štetama i novčanim odnosima tako je dan status kojeg imaju Deset Zapovijedi!

No, zašto ova paraša ima isti status kao i uzvišene zapovijedi poput "Ja sam Vječni tvoj B-g"?

Prema Rav Moshe Feinsteinu, to nas treba naučiti da ako neki čovjek ne poštuje zakone iz parašat Mišpatim (financijski zakoni), to je isto kao da ne vjeruje u "Ja sam Vječni tvoj B-g"! Jer ako čovjek doista vjeruje u B-ga, tada on mora vjerovati da B-g ispunjava životne potrebe čovjeka. I, ako čovjek vjeruje da se Bog brine za potrebe čovjeka, tada zašto lagati ili varati ili počiniti bilo koji drugi grijeh "pokušavajući napredovati"?

To je razlog zašto je ova paraša izrečena na Sinaju, u isto vrijeme kao i neke od najvažnijih zapovijedi uopće - jer ti "zakoni" su jednako važni kao bilo koji drugi, ako ne i važniji!
- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

  veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Ovdje ćete naći promišljanja na teme tjednog odjeljka iz Tore iz usta/olovke/tastature prominentnih židovskih mislilaca



......... Jerušalajim

BEREŠIT:

ŠEMOT:
Mišpatim
Jitro
Bešalah
Vaera
Vajakhel
Ki Tisa
Tecave
Ki Tisa
Vajakhel

VAJIKRA:

BAMIDBAR:

DEVARIM:

BLAGDANI: