Duše dvije duša jedna

26.02.2015., četvrtak

Zlatno pravilo

U današnjem evanđelju Isus nas poziva da otkrijemo moć molitve.
Pa nam kaže:
"Molite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Jer svaki koji moli, prima; tko traži nalazi, i tko kuca, otvara mu se. (Matej 7 1-8).
Poziv je to da mu vjerujemo da otvorimo svoja srca , oslobodimo misli i molimo ga da nam bude posrednik kod Oca.
"Molite i dat će vam se!".
Dali sam u stanju smiriti svoj nemir, uroniti u dubinu svojeg bića i potražiti što je to što mi doista treba. Da sada sretnem Isusa i u svim teškoćama koje me pritišću. Dali bih znao izvući ono što je najpotrebnije mojem životu?, bih li znao raspoznati bitno od manje bitnog, svjetovno od duhovnog, ono što znači imati život u miru, radosti ljubavi prema sebi i tom istom mjerom prema drugima ili bih nešto kratkoročno svjetovno kao novac ili imati više što daje privid zadovoljstva koje traje dok traje.
Znam li koje su moje vrijednosti, koji su moji korijeni, živim li u suglasju sa tim ili lutam da bih se našao u bespućima . Što bih ga molio?
. Isus tvrdi "dat će vam se!".
Ispovijeda vjeru u Oca koji je dobar i dati će nam obilno ono što je za nas dobro ako ga molimo.

Kako je uvijek u izričaju jasan i nedvosmislen dodaje nam i :

Zlatno pravilo
"Sve što želite da ljudi čine vama,činite i vi njima! U tome je sav Zakon i Proroci." (Mt, 7, 12)

Opet pitanje kako se ja odnosim prema drugima, jesam li upisao u srce i razum to zlatno pravilo, pa i moje životno ponašanje vidljivo iz ophođenja s svima koje susrećem, ili sam dopustio da me zavedu ponude svijeta u kojima je križ, trpljenje, milosrđe nazadni ostaci prevladane ideologije.
Ma koliko svijet tamnim bojama ispunjava obzorja, ideologijama smrti , kvazi ljudskih prava, sloboda bez odgovornosti i.t.d.
Za nas koji vjeru ispovijedamo, vjera je izbor načina života. Put kojim Isusa sljedimo i njegovu riječ slušamo i čuvamo u srcu. Dao Bog da iz dana u dan sve više svjedočimo tu našu istinu, tu radosnu vijest za cijeli svijet.
Mir vam i blagoslov!
IŠ-m

24.02.2015., utorak

Obratite se i vjerujte evanđelju

Razmišljam što je moj cilj ovog korizmenog vremena?
Kako ostvariti taj poziv obračenja?
Ako odlučim više moliti, dali mi to znaći izgovoriti više naućenih molitvi, više osobnog susreta s Tobom, čišćenja prostora duše u koju sam navukao raznih misaonih ljudskih umotvorina.
Što mi to znaći kako će to utjecati na mene hoću li pomaknuti svoju spremnost služiti drugima. Hoće li moj život dobiti još jedan maleni korak prema tvojim raširenim rukama Oče. Tvoje su riječi Isuse jasne i ostvarive , trebam se samo odlučiti predati, učiniti sve što ja znam i mogu i onda Tebi sve predati, slabosti jakost radost tugu izgubljenost, i sa sobom u srcu nositi sve koji su tako potrebni Tvoje spasiteljske i beskrajne ljubavi i milosrđa.
Čujem li Te kako govoriš „što ste učinili najmanjem od....“ gdje je to prepoznatljivo u mojem životu.Kako dugo će u meni živjeti taj poziv i poticaj.
Uz sva pitanja i lutanja jakost i strah, Ti si donio odluku poslušati Oca sve do smrti. Čekaš i moju odluku, moju vjeru i moja djela jer me poznaješ,ljubiš, pozivaš i šalješ da svjedokom budem tvoje spasiteljske ljubavi, svjedokom da Ti si put ,istina i život.
Bio bi to dobar odabir, o meni ovisi hoću li stići do cilja.

IŠ-m

Evo i jedne molitve koja mislim da nam je potrebna:

Molitva za svoj narod i domovinu

Bože,svevišnji vladaru svih naroda, pogledaj milostivo na naš narod i domovimu.
Hvala Ti što si pred toliko stoljeća našim ocima objavio svoga Sina Isusa Krista i uveo ih u svoju Crkvu.
Dostoj se oživjeti u svemu našem narodu vjeru njegovih pređa, i obnoviti u njemu kršćanske i ljudske vrline koje su ga resile.

Oprosti nam bezakonja i grijehe, te iskorijeni mane koje su nas zarazile, zbog kojih propadamo i ne možemo biti mili tvome božanskom Veličanstvu.
Potakni nas da se okoristimo milostima koje nam nudiš u ovom presudnom času naše povijesti,
Očuvaj nas u svome milosrđu od uništenja i od svih zala koja prijete našem narodu.

Daj slogu imir nama i svim stanovnicima ove Zemlje! Da te slavimo i veličamo po Isusu Kristu sada i uvijeke.

Presveta Bogorodice Marijo, tebi, kao svojoj Majci i kraljici, povjeravamo svoj narod i domovinu.
Neka nas sve prati tvoj zagovor i tvoj blagoslov
Amen!

22.02.2015., nedjelja

Korizma

Kao i do sada svake godine na pepelnicu čujemo Isusov poziv" Obratite se i vjerujte evanđelju".
Vrijeme je korizme,vrijeme koje nam je darovano da zaustavimo svoje uhodane rute, barem na trenutak pogledamo u sebe,da bismo otkrili tko smo, što želimo što živimo i rezultate tog našeg života.

Odgovara li životu koji živimo naš san naše vrijednosti, moral,etičnost, poštenje?

Gdje se uz put izgubio naš san, vizija našeg života? Od kojih smo vrijednosti odustali kako bismo se uklopili u društvo oko nas,kako bismo poput drugih u istom toru čekali da nam netko podari malo onog što smo zaradili,ako se ta ne isplata neće pravdati teškoćama u recesiji? I tako u krug iz dana u dan, postajemo sve više glasačka mašina onih kojima vlast ,moć znači smisao života bez obzira na žrtve koje oni ionako neće podnositi.

U tu našu stvarnost dolazi Isusov poziv" obratite se i vjerujte evanđelju", bez vremenski poziv, uvijek svjež,uvijek poziv na preispitivanje svojih vlastitih vrijednosti, jesu li one životvorne ili nas uvode u utrku bez kraja u kojoj mi nećemo biti pobjednici.
Tako evo i ove godine isti Isusov poziv odzvanja kao ponuda, kao izbor, s garancijom samog Boga koji nas je stvorio iz ljubavi i poklonio nam slobodnu volju izbora, i dao nam je tako mogučnost da ne izaberemo taj dobar put. Ne nudi se novac, slava, moć, nudi se put u kojem nismo sami, put koji je bez obzira na teškoće, križ i stranputice uvijek otvoren da ga prihvatimo i izabiremo radosnu vijest spašenih od svih ponuda ovog svijeta koji želi zarobiti dušu.
Danas na prvu korizmenu nedjelju čitamo iz evanđelja kako je Isus nagnan od Duha u pustinju gdje je bio četrdeset dana iskušavan. Pustinja , sa sobom donosi raznu zvjerad, škrto raslinje na kojem baš i nema obilja hrane i osamljenost u kojoj se duša pročišćava susretom sa sobom i svojim poslanjem u svijetu.
Ne izgleda li nam i danas često ovaj naš svijet pustinja u kojoj sa svih strana netko vreba na nas, sije strah od sutra, donosi ponude gdje je važno samo da budemo barem pasivni ako i ne prihvaćamo odreknuće od svojih korijena i temeljnih vrijednosti od postanka svijeta.
Obratite se i vjerujte evanđelju, zvoni danas pozivajući nas da pogledamo što nam znači vjera, obitelj, ljubav,prijateljstvo?
Poziv na preispitivanje prioriteta ,preispitivanje naših dubokih i istinskih stavova o rođenju, životu, Bogu i smrti.
Poziv i svakodnevne odluke za našu sadašnjost, trsirajući tako naš život i poslije života.
IŠ-M

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>