23

srijeda

svibanj

2012

Lički krumpiri

Oduvijek slušam priče da su lički heroji bili najhrabriji, omladinci na radnim akcijama najbolji, lički živalj najpošteniji, a krumpiri najveći. Tako sam dobio želju posaditi izvorne ličke krumpire usred kontinentalne Rvacke.. preko poznanika od prijatelja u drugom koljenu, preko njegove babe i njene tete uspio sam rezervirati 10 kila sjemenskog krumpira. I to godinu dana unaprijed. Ispalo je kao da naručujem endemsku biljku iz Amazonske prašume pa čekam da je prenesu u crijevu nekog ovisnika, toliko je bilo teško do te toliko cijenjene sjemenske robe.
U međuvremenu sam dobio certifikat izvornosti sjemena, teta od te babe poručila mi je da je to sjeme u njiovoj vamiliji najmanje 120 godina i da nikad nije omanulo. Krumpiri su nešto između rukometne i košarkaške lopte, žuti ka med i isto tako slatki. I kad sam već pomislio da neće biti ništa od tog drevnog sjemena zove mene čoek u šest popodne da dolazim po krumpir, hitno! "Znaš obilaznicu pa tamo gdje se skreće za Goricu? E, tamo ti je sa strane vidit ćeš rozasta zgrada. Ja sam ti krumpire ostavijo u podrumu lijevo od bicikla. Ne brini ništa, samo uđi i uzmi, tamo su pokriveni kartonom da netko ne vidi. Ja sam mora nastavit za Njemačku pa nemorem čekat, a tu živi moj školski iz sela al nije doma danas. Odveza je ženu u bolnicu."
Pod okriljem noći krumpiri stigli doma, mrežasta vreća pa još zamotana crnom od smeća. A unutra zlatnožuti krumpiri! Vreća 25 kila u koju je sigurno natrpano 30 kila , al valjda su u Lici i vreće jako velike.
Došlo doba sadnje.. posadio ja to pa sjednem i čekam. Prošlo dva tjedna izašli krumpiri, točnije tri reda izašla, tri ne, pa opet tri izašla. Što je sad ovo? Čekam ja još mjesec dana da se odluči i ova zadnja trećina al ono ništa. Kako je moguće da su baš kompletna tri reda odlučili ne razmnožavati se?
To mi smrdi na pobunu i bojim se da ću jedno jutro na parceli ugledati među krumpirima natpis „ŠTRAJK“ iliti „PROSVJED“ i parole poput „Nećemo u tuđu zemlju“, Lika je naša kolijevka“, „Bolje mrtav ležat nego u tuđoj zemlji rasti“!
A mislio sam da ima istine u tome kad mi je kolega iz vojske, Ličan po rođenju nahvalio Golfa jedinicu da on nije ima boljeg auta, i da je Kadet dobar al ne toliko, i da nema boljeg neg kad ispečeš Ličke pole...

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.