Preview: 3:10 to Yuma

30.11.2007.

3:10 to Yuma

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Slike

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tagline: Time waits for one man

Trailer

Redatelj: James Mangold
Scenarij: Halsted Welles, Michael Brandt, Derek Haas
Žanr: Western, Drama, Akcija
Godina: 2007.
Država: SAD
Glume: Russell Crowe, Christian Bale, Peter Fonda, Gretchen Mol, Dallas Roberts, Ben Foster, Vinessa Shaw...itd.

Radnja: Opasni i okrutni razbojnik Ben Wade sa svojom bandom opljačka kočiju koja je prevozila veliku količinu novca te pri tom činu pobije sve putnike osim čuvara Byrona koji igrom slučaja preživi, iako s metkom u trbuhu. Ranjeni McElroy se uz pomoć rančera Dana Evansa uspije dočepati liječnika, malo se oporaviti te pomoći šerifu da uhvati Wadea prije nego li on uspije potrošiti i jedna novčić iz pljačke. U tome im pomogne i Evans koji uz to pristane za 200 dolara pomoći oporavljenom McElroyu i nekolicini dobrovoljaca otpratiti Wadea do najbliže željezničke postaje kako bi ga tamo ukrcali na vlak za Yumu gdje će ga objesiti. No Wadeova banda nekako sazna za taj plan te odluči pod svaku cijenu izbaviti svog šefa iz sigurne smrti.

Očekivanja: Do prije par godina izjava da je western izumrli žanr je imala smisla pošto od 1992. naovamo i Oscarom nagrađenog westerna Clinta Eastwooda "Unforgiven" nije bilo snimljeno nešto pretjerano značajno za taj žanr (izuzev vrlo dobrog westerna "Open Range" u režiji Kevina Costnera iz 2003). No u posljednjih godinu dana ta je izjava izgubila na snazi pošto smo imali prilike gledati (a neke ćemo tek imati prilike vidjeti) čak četiri western naslova. Prvo je tu bio pomalo čudan ali relativno dobar anitiwestern iz pera mračnjaka Nicka Cavea "The Proposition". Pa zatim s početka izvrstan ali prema kraju sve čudniji "Seraphim Falls" sa Piercom Brosnanom i Liamom Neesonom u glavnim ulogama. Pa dugo očekivani i sad već hvaljeni "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" sa Brad Pittom u ulozi legedarnog odmetnika. Te na kraju također hvaljeni "3:10 to Yuma" sa Russellom Croweom i Christianom Baleom u glavnim ulogama. A upravo ovaj posljednji nas u ovom slučaju i najviše zanima pošto je ovo najava upravo tog filma.
Radi se dakle kao što su mnogi stariji filmofili već i zaključili o remaku poznatog pa čak i kultnog istoimenog westerna iz 1957. godine redatelja Delmera Davesa sa Glennom Fordom i Van Heflinom u glavnim ulogama. Remakea se prihvatio cijenjeni redatelj James Mangold, poznat po naslovima kao što su Oscarom ovjenčani biografski "Walk the Line", napeti horor triler "Identity", zabavna komedija "Kate & Leopold" te izvrsna krimi drama "Cop Land". Kao što možete i sami zaključiti, redatelj je to koji se okušao u raznoraznim žanrovima a western je kako se čini bio jedan logičan slijed. Okupio je oko sebe izvrsnu glumačku ekipu, prvenstveno Russella Crowea i Christiana Balea ali tu su još i Peter Fonda, Gretchen Mol, Dallas Roberts, Ben Foster i Vinessa Shaw, te sudeći po izvrsnim ocjenama i kritikama snimio izvrstan western i remake koji može stati rame uz rame sa jednako hvaljenim originalom.
Naime kritika je filmu na web portalu rottentomatoes.com dala visokih 87% od 100 mogućih te posebice pohvalila glumačke izvedbe dvojice glavnih aktera, Russella i Balea te njihovu karakterizaciju glavnih likova. Russellov lik opisuju kao hladnokrvnog, okrutnog i proračunatog ubojicu, te daleko opasnijeg od originalnog Fordovog, a Balea kao moralnoga ali ujedno i čvrstog čovjeka koji se ne ustručava potegnuti pištolj ukoliko situacija to zahtijeva. A pohvale su išle i na račun odlične režije, izvrsne akcije, fenomenalne kamere i općenito uspješnog oživljavanja klasičnoga westerna kakav je nekada suvereno vladao velikim ekranom. Publika je također jako dobro prihvatila ovaj film te mu na web portalu imdb dodijelila visokih 8.2/10 i tako ga smjestila na 168. mjesto imdb-ove liste Top 250 najboljih filmova svih vremena.
No s druge strane bilo je tu i onih koji su imali neke zamjerke na film. Tako mu neki zamjeraju dosta scenarističkih izmjena u odnosu na original, te nekoliko akcijskih i spektakularnih scena previše a što ga kako kažu čini previše modernim i više primjerenijim današnjoj mlađoj publici. Spomenuti scenarij inače potpisuje trojac Halsted Welles, Michael Brandt i Derek Haas. Halsted Welles je inače scenarist i originala, dok ostala dvojica pak kao najpoznatiji naslov u karijeri do sada mogu izdvojiti "2 Fast 2 Furious". Od tud vjerojatno i ove primjedbe da je film previše moderan.
Također valja kao jedan zanimljivi detalj izdvojiti kako su prije Russella i Balea za glavne uloge pretendirali Tom Cruise kao glavni negativac te Eric Bana kao glavni pozitivac, no zbog nepoznatih razloga su obojica odustali. Budžet filma iznosi 50 mil.$, a snimljen je većinom na lokacijama u New Mexicu. No daleko do toga da je sve glatko teklo jer je snimanje popratila teška nesreće već prvog dana snimanja. Naime jedan od jahača se je sa konjem doslovno zaletio ravno u vozilo sa kamerom te tako završio u bolnici a konj je bio eutaniziran na setu jer mu nije bilo pomoći. Na sreću producenata ta nesreća nije završila tužbom od strane organizacije American Humane Association pošto su zaključili da u cijelom slučaju ljudski faktor nije bio krivac.

Sve u svemu čini se da je western ponovno IN i da se vratio na veliko platno sa stilom. A da li je zaista tako ćemo se moći uvjeriti i sami 22. Studenog kada "3:10 to Yuma" dolazi u domaća, iako su ga sretnici već imali prilike vidjeti na ovogodišnjem petom Zagreb film festivalu.

By Dragonrage

Galerija fotografija:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

(Kućna videoteka) DVD preporuka

28.11.2007.

Predgovor

Pije svega htio bih se ispričati nekim ljudima i isto tako zahvaliti nekim ljudima. Naime mnogi su vjerojatno primijetili da posebice u zadnjih mjesec dana i nisam baš pretjerano bio aktivan na blogu, a isto tako nisam baš pretjerano ni posjećivao ni komentirao tuđe blogove. Razlog tome je bio moj rad na diplomskom uratku. Jučer, dana 27.11. sam naime imao diplomski ispit kojeg sam moram se pohvaliti uspješno položio. No pripreme za taj diplomski ispit i sam rad na diplomskom uratku su zahtijevali mnogo vremena, te se s toga nisam mogao posvetiti ni svom blogu niti vašim blogovima i tekstovima. Zbog toga se ispričavam svima koji su i dalje posjećivali moj blog, komentirali tekstove te naravno očekivali i da ja posjetim te komentiram njihove. Razlog mog izbivanja je dakle bila priprema diplomskog ispita kojeg ćete i vi uskoro imati prilike vidjeti ovdje na blogu. Sad kad je to iza mene bit ću vjerojatno aktivniji što na svom blogu, što na vašim blogovima i sve će nadam se biti po starom. Htio bih se prije svega zahvaliti i pozdraviti kolege blogere: BREJN_ZOUNa, buba maru, zoki baju, Italian Stalliona, Groblje horrora, Unreala i mnoge druge koje sam možda ovom prilikom nenamjerno zaboravio spomenuti a koji su pratili moj blog i posjećivali ga unatoč tome što je bio "neaktivan". Hvala vam na komentarima i posjetima, i još jednom isprike za moje izbivanje, no nadam se da će te ga uvažiti.
Druga stvar koju želim reći je to da od danas uvodim i novu rubriku, a to je kao što i sam naslov kaže "(Kućna videoteka) DVD preporuka". Bit će to rubrika posvećena prvenstveno svim filmofilima kolekcionarima koji imaju svoje kućne videoteke te se interesiraju za nabavku bogatih i rijetkih DVD izdanja. U toj rubrici ću ja svako malo stavljati preporuke popraćene raznoraznim detaljima i fotografijama raznoraznih DVD izdanja za koja smatram da su najbolja koja postoje i koja svakako zaslužuju da se nalaze u vašim kućnim videotekama. Evo počet ću sa peterostrukim DVD izdanjem filma "Blade Runner: The Final Cut".


DVD preporuka: Blade Runner: The Final Cut


Dakle..."Blade Runner: The Final Cut" je najnovije DVD izdanje tog kultnog filma na kojem će te na jednom mjestu pronaći čak pet verzija spomenutog naslova koje su do sada izašle. Također pronaći će te tu i mnogo dokumentaraca, audio komentara, slika, trailera, Tv spotova i još mnogo toga, a sve to je upakirano u jedan predivan box u obliku kovčega. A osim tih pet diskova krcatih raznoraznim dodacima možete tu pronaći i djelić originalnoga filma, tj. filmske vrpce, minijaturnu origami figuru jednoroga, minijaturnu repliku spinner automobila koji se pojavljuje u filmu, kolekciju fotografija sa seta te pismo koje je osobno potpisao Ridley Scott. Dakle tu se nalazi sve što bi jedan filmofil kolekcionar i jedan ljubitelj tog filma poželio imati. Ukoliko nabavite to izdanje, vjerujemo da više nećete morati nabavljati ni jedno drugo. Osim DVD izdanja, film(ovi) će u identično obliku i sa identičnim sadržajima izaći i na Blu Ray formatu te na HD DVD formatu. Na vama je da izaberete ono šta vam više paše i šta vas volja. Jedina stvar na koju vas na kraju moram upozoriti ukoliko se odlučite na nabavku ovog boxa je to, da ovaj komplet u kovčegu i svim dodatnim sadržajem kao što su minijature i pismo možete nabaviti samo kao US R1 izdanje, jer UK R2 izdanje dolazi bez kovčega i popratnog sadržaja koji se nalazi u njemu. No ukoliko vam kovčeg i popratni sadržaj nisu važni, bit će vam dovoljno i peterostruko kartonsko UK DVD izdanje koje je ujedno i jeftinije od US R1 izdanja u kovčegu. Cijena US DVD izdanja je 54.99$, Blu Ray izdanje košta 66.95$ a HD DVD izdanje košta također 66.95$. Cijena UK DVD izdanja je pak 17.99Ł i 23.24Ł. Ovisno o tome da li uzimate tin edition izdanje ili obično. Peterostruka Blu Ray i HD DVD UK izdanja ne postoje. Doduše Final Cut verziju filma je moguće nabaviti i u obliku dvostrukog te četverostrukog izdanja, a cijena tih DVD izdanja je 8.88Ł, dok Blue Ray i HD DVD izdanja koštaju 17.98Ł. No o detaljima se raspitajte ili na www.amazon.com ili na www.amazon.co.uk. DVD izdanje izlazi u prodaju 18. Prosinca 2007., no naručiti se može već neko vrijeme stoga požurite ukoliko se želite dočepati svog primjerka.

Image Hosted by ImageShack.us


Disc One
POTPUNO NOVA "FINAL CUT" VERZIJA FILMA RIDLEYA SCOTTA

Obnovljena slika i remasteriran zvuk sa novim i starim produženim scenama, nadodanim dijalozima, obnovljenim specijalnim efektima te 5.1 Dolby Digital zvukom. DVD također uključuje:

- Audio komentar Redatelja Ridleya Scotta

- Audio komentar Izvršnog Producenta/Ko-scenarista Hamptona Fanchera i Ko-scenarista Davida Peoplesa; Producenta Michaela Deelya te Katherine Haber

- Audio komentar vizualnoga futurista Syda Meada; produkcijskog dizajnera Lawrencea G. Paulla, art direktora Davida L. Snydera i suprervizora specijalnih efekata Douglasa Trumbulla, Richarda Yuricicha te Davida Dryera

Disc Two
DOKUMENTARAC - DANGEROUS DAYS: MAKING BLADE RUNNER

Dugometražni dokumentarac koji otkriva sve elemente koji su pomogli oblikovati i stvoriti ovaj veliki utjecaj na filmsku povijest. Glumci, filmska ekipa i kritičari daju nam detaljan pogled na stvaranje filma, behind-the-scenes - od pisanih početaka i korijena preko izbora glumaca, vizualizacije, specijalnih efekata pa do kontorveznog nasljeđa i kultnoga mjesta u filmskoj povijesti.


Disc Three
1982 THEATRICAL VERSION

Ova je verzija koja je Američku publiku upoznala sa revolucionarnim filmom koji je nudio novi provokativni prikaz bkliske nam budućnosti. Ta verzija sadrži naraciju Fordovog lika Deckarda te "happy ending" scenu Rachelinog bijega.

1982 INTERNATIONAL VERSION

Ova verzija se je pojavila na video izdanjima filma u Americi i Tv-u. Ova verzija nema cenzorsku oznaku te sadrži neke produljene akcijske scene u odnosu na Theatrical Version.

1992 DIRECTOR'S CUT

U Redateljskoj verziji filma je maknuta Deckardova naracija i "happy ending" kraj. No dodana je poznata i kontroverzna sekvenca sa jednorogom, Deckardova vizija koja sugestira da je i on možda replikant.


Disc Four
BONUS DISC - "Enhancement Archive"

- Featurette The Electric Dreamer: Remembering Philip K. Dick
- Featurette Sacrificial Sheep: The Novel vs. The Film
- Philip K. Dick: The Blade Runner Interviews (Audio)
- Do Androids Dream of Electric Sheep Cover Gallery (Images)
- The Art of Blade Runner (Image Galleries)
- Featurette Signs of the Times: Graphic Design
- Featurette Fashion Forward: Wardrobe & Styling
- Screen Tests: Rachel & Pris
- Featurette The Light That Burns: Remembering Jordan Cronenweth
- Unit Photography Gallery
- Deleted & Alternate Scenes
- 1982 Promotional Featurettes
- Trailers & TV Spots
- Featurette Promoting Dystopia: Rendering the Poster Art
- Marketing & Merchandise Gallery (Images)
- Featurette Deck-A-Rep: The True Nature of Rick Deckard
- Featurette Nexus Generation: Fans & Filmmakers


Disc Five
WORKPRINT VERSION

Ovo je rijetka verzija filma koju mnogi smatraju radikalno drugačijom verzijom od svih ostalih Blade Runner verzija. Uključuje alternativnu uvodnu scenu, nema Deckardove naracije sve do finalne scene, nema sekvence sa jednorogom, nema "happy enda", nema dijaloga između Battya i njegovog kreatora Tyrella, muzika je drugačija i još mnogo toga.

Disk također uključuje:

- Audio komentar Paula M. Sammona, autora dokumentarca Future Noir: The Making of Blade Runner
- Featurette All Our Variant Futures: From Workprint to Final Cut

By Dragonrage

Preview: The Kingdom

12.11.2007.

The Kingdom

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Slike

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tagline: An elite FBI team sent to find a killer in a hostile country

Trailer

Redatelj: Peter Berg
Scenarij: Matthew Michael Carnahan
Žanr: Drama, Akcija, Triler
Godina: 2007.
Država: SAD
Glume: Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner, Jason Bateman, Kyle Chandler, Richard Jenkins, Jeremy Piven, Ashraf Barhom, Ali Suliman...itd.

Radnja: U stambenom kompleksu u glavnom gradu Saudijske Arabije Riyadhu živi i radi nekoliko stotina stranih državljana, između ostaloga i amerikanaca. No, njihov svakodnevni mirni život biva prekinut brutalnim terorističkim napadom u kojem pogine mnoštvo civila, te dođe do međunarodnog incidenta. FBI-a tada formira specijalni antiteroristički tim predvođen iskusnim Ronaldom Fleuryem, čiji je jedini zadatak da pronađu krivce. No problemi se pojave ubrzo po dolasku. Naime Saudijske vlasti im postave rok od pet dana za rješavanje slučaja, a uz to odbiju im bilo kakvu suradnju pošto oni to žele riješiti na svoj način. U situaciji kada lokalni organi vlasti više odmažu nego pomažu u istrazi, Fleury ipak pronađe neočekivanog saveznika u lokalnom zapovjedniku policije koji ima odluči otkriti na koji način funkcionira njihov sustav, te kako mogu predvidjeti nove napade što ih dovede do finalnog i žestokog okršaja.

Očekivanja: Peter Berg je gledateljima vjerojatno najpoznatiji kao glumac. Ako vam ime ipak nije poznato, onda ću vam samo spomenuti TV seriju "Chicago Hope" koja se je snimala od 1995. - 1999., a u kojoj je Peter igrao jedu od glavnih uloga koja ga je i proslavila - Dr. Billy Kronka. Inače nastupio je on još u raznoraznim filmovima, iako većinom u malim i sporednim ulogama. Od najpoznatijih naslova valja svakako izdvojiti "Cop Land", "The Great White Hype", "Shocker" i najnoviji "Collateral" te "Smokin' Aces". No, pored glume, okušao se on i kao scenarist te redatelj. Pa iako je napisao i režirao nekoliko nepoznatih epizoda serije "Chicago Hope", svoj debitantski dugometražni uradak je napisao i režirao još davne 1998. godine.
Bila je to crnohumorna triler komedija "Very Bad Things" u kojoj su nastupale zvijezde poput Christiana Slatera, Cameron Diaz, Jona Favreaua, Jeremy Pivena i mnogih drugih. Bio je to prilično zabavan ali i morbidan filmić, kojeg je prvenstveno krasio britki crni humor i dosta nasilja. Nakon toga je uslijedila jedna dugačka redateljska pauza koju je Peter prekinuo tek 2003. izvrsnom i lako gledljivom akcijskom komedijom "The Rundown", u kojoj su rame uz rame nastupali Dwayne "The Rock" Johnson, Seann William Scott, Christopher Walken te Rosario Dawson. Film je dosta dobro prošao na kino blagajnama zaradivši solidnih 50-ak mil., a ni pohvalne kritike nisu izostale. Kritičari su mu na rottentomatoes.com dali visokih 70% od 100 mogućih, a publika ga jer pak nagradila ocjenom 6.5/10 na imdb-u. Svi su manje više hvalili odličan spoj humora i old fasion akcije koja je pomalo vukla na zabavne 80-e. Također valja naglasiti kako se u tom filmu na kratko pojavio i Arnold Schwarzeneger koji je u prolazu Dwayneu dobacio "Have fun", što su mnogi protumačili kao predavanje svoje krune akcijskog junaka u ruke Dwayne "The Rock" Johnsona.
Već naredne godine Peter je ponovno zasjeo u redateljsku stolicu. Ovoga puta se radilo o sportskoj drami "Friday Night Lights" sa Billy Bob Thorntonom i Lucasom Blackom, a dobre kritike, ocjene i zarada nisu ni ovaj puta izostali. Dapače, film je bio još bolje prihvaćen, i od strane publike i od strane kritike (7.2/10 na imdb-u, 82% na rottentomatoes.com, te 61 mil.$ zarade na uloženih 30 mil.$). Iz tog filma se inače izrodila i istoimena serija koja je doživjela za sada dvije sezone, pa se Berg neko vrijeme bavio time, pišući scenarije za pojedine epizode.
No nije zbog toga zanemario režiju, pa se tako ove godine publici predstavio novim dugometražnim uratkom, "The Kingdom", kod nas prevedenim kao "Kraljevina". "Kraljevina" je akcijska triler drama čija je radnja inspirirana bombaškim napadom na stambeni kompleks Khobar 1996., te napadom na stambeni kompleks Riyadh 2003., oba u Saudijskoj Arabiji gdje je stradalo mnogo stranih državljana koji tamo rade, između ostaloga i amerikanaca. Radnja filma prati tim FBI agenata iz SAD-a koji dolaze u to područje kako bi istražili te bombaške napade, te se samim time nađu u velikoj opasnosti.
Scenarij filma potpisuje Matthew Michael Carnahan, koji je napisao i nadolazeći Redfordov politički triler "Lions for Lambs", a ovu priču je najjednostavnije opisao kao njegovo viđenje toga "kako bi izgledala istraga umorstva na Marsu?". U glavnim ulogama su se našli Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner, Jason Bateman, Ashraf Barhom, Kyle Chandler i Ali Suliman, dok produkciju potpisuje ni više ni manje nego redatelj Michael Mann. On je vjerojatno i glavni razlog zašto je u glavnoj ulozi Jamie Foxx, pošto su njih dvojica surađivala na dva filma, već spomenutom "Collateralu" i "Miami Vice".
Kritiku je film podijelio, te ga jedni hvale govoreći kako su glumci ostvarili izvrsne uloge, kako je kamera iznimno dinamična što pridonosi realnosti. Hvale također i izvrsnu akciju zbog koje je film zaradio i R predikat, pohvale idu i na račun toga što film bez imalo patetike i amerikaniziranja osuđuje terorizam. No, s druge strane našlo se i onih koji su film jednostavno proglasili nezanimljivim i već viđenim, te pretjeranim u akciji i nasilju. Publika je pak rekla svoje podijelivši mu za sada visokih 7.4/10 na imdb-u. Film je inače sniman većinom na autentičnim lokacijama u Saudijskoj Arabiji, dok je jedna manji dio snimljen u Arizoni. Budžet filma iznosi 80 mil.$, a zarada je upola manja, 46 mil.$. "Kraljevina" će se u domaćim kinima pojaviti 15.studenog.

Sve u svemu čini se da bi ovo mogao biti kvalitetan uradak, a opet, možda se i varam. u svakom slučaju, kada se film napokon pojavi kod nas, odluka je na vama da li će te ga pogledati ili ne.

By Dragonrage

Galerija fotografija:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0