Preview: Dragonrage - The Movie

18.08.2006.

Zmajev bijes (DragonRage)

Image Hosting by PicsPlace.to

Slike

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Tagline: Rage is unleashed and has no limits

Trailer

Redatelj: Ivica Pustički
Scenarij: Aleksandar Zemunik
Žanr: Akcijski triller
Godina: 2005.
Država: Hrvatska
Glume: Asja Boroš, Ivan Butorac, Krunoslav Combaj, Jakov Ereš, Tomislav Gojanović, Ivica Pustički, Matija Tomšić, Darko Vučenik, Igor Vučenik, Aleksandar Zemunik.

Radnja: Plaćeni ubojica "Zmaj" (Ivica Pustički) je jedan od najboljih u tom poslu na ovom području, i več godinama obavlja prljave poslove za jednog od najmoćnijih narko bossova i zločinačkih šefova u Zagrebu, "Ljigavog" Peru (Jakov Ereš). Ali taj posao mu je več polako dojadio, te se je Zmaj poželio povući, i zatraži od "Ljigavog" Pere finalnu isplatu za dugogodišnju službu. No Pero ne želi ni čuti za to, pa Zmaj sam uzme zaslužene novce (pola milijuna €), i pritom ubije jednog od Perinih bodyguarda. Peru to jako razljuti, pa plati dvojci korumpiranih policajaca, Martinu (Aleksandar Zemunik) i Profi, koji također često obavljaju prljavi posao za njega (Matija Tomšić) da ubiju Zmaja. Njih dvojca uspiju povratiti novce, ali ne i ubiti Zmaja, več ga samo rane. A Zmaj sad bjesniji nego ikad prije, naoružan do zuba, uzima stvari u svoje ruke, ulozi su veliki, napetost raste...korumpirani policajci, mafija, zločinački šefovi...ma tko god da mu se nađe na putu, osjetit će njegov bijes!

Očekivanja: Eto...napokon sam odlučio vam predstaviti svoj (za sada) prvi film, "Dragonrage". Pokušat ću vam u ovom tekstu ispričati sve zanimljivosti vezane u snimanje, produkciju, postprodukciju i sl. stvari, kako bi ste dobili što cjelokupniju sliku o cijelom projektu, tj., kako bi ste znali šta možete očekivati od ovog filma. Dakle, krenimo redom...
Početak
"Dragonrage", u prijevodu "Zmajev bijes" je snimljen prije dvije godine, ljeta 2004., u roku od nekih dva tjedna, možda čak i malo manje...nisam sad više siguran, zaboravio sam malo o koliko se je točno dana radilo. Budžet je iznosio oko 800 kn., iako smo ga zaokružili na 1000 kn., i to se je odnosilo većinom na kazetice za kameru, rekvizite (pištolje, puške i sl. stvari), odjeću koju smo uništili tijekom snimanja, hranu itd., a sve ostalo (gluma, montaža, scenarij itd.) je bio produkt dobre volje i slobodnog vremena. Ideja da snimim film mi je jednostavno pala na pamet, ko iz vedra neba, jedne večeri kada sam išao spavat. Taman sam prethodno gledao neki film, ali se na žalost ne sjećam koji, i palo mi je na pamet, "Pa to uopće nije teško! Mislim, koliko teško može biti snimiti film?! Snimit ću i ja jedan!". I več te noći su mi se počele motati kojekakve ideje po glavi i nizati kadrovi pred očima.
Priča
Tada sam tu ideju (da snimimo film) sljedećeg dana predložio svojim prijateljima, također velikim filmofrikovima poput mene. Njima se je ideja naravno svidjela, imao sam več i neku zamisao kako bi tekla priča, što im se je isto svidjelo, iako su mi savjetovali da ju malo produžim. Naime, moja originalna zamisao je bila da film ne bi trajao više od 15-ak min., a i to bi bilo več previše, jer bi sve u cjelini izgledalo poput raspleta nekog dugometražnog filma. Imali bi smo uvod u koje vidimo gl. junaka kako u polumračnoj sobu puni pištolje i u off monologu na priča što mu se dogodilo, a sve to bi bilo popraćeno sa nekoliko flashbackova...a nakon toga finalni obračun.
Scenarij
Te scene su na kraju i bile u filmu, ali je moj dobar prijatelj Aleksandar Zemunik, moram priznati talentirani pisac i scenarist koji je pohađao tečaj pisanja scenarij kod Lew Huntera prije mnogo godina, tada preuzeo pisanje scenarija, i ubacio između mog uvoda i obračuna još 15-ak min. radnje, tako da film na kraju nije bio samo praznoglava pucnjava, a trajanje se produžilo na sve ukupno 30 min, iako je on htio da bude još i duži. No kasnije se ispostavilo da je ta duljina bila i djelomičan problem zbog festivala poput RAF-a i Dani Hrvatskog Film, koji u glavne programe primaju filmove u trajanju od 15-ak, 20-ak, maksimalno 25 min., pa film nije bio primljen ni u jedan gl. program, več u popratne programe...no nema veze, glavno da je bio prikazan. Inače Aleksandar do sada napisao več preko 100-injak raznoraznih priča i scenarij, koje samo čekaju da budu ekranizirane. No kako živimo u Hrvatskoj, gdje film baš i nije zastupljen toliko, a i teško je uspjeti u tom području ako niste prethodno pohađali Akademiju Dramskih Umjetnosti, na žalost još se nije uspio "proslaviti". Nadam se da će mu to uspjeti našim narednim filmom, "Holo", kojeg bi smo trebali snimati na jesen, a za kojeg ponovno on piše scenarij...no o tome u dogledno vrijeme, kad se stvari zahuktaju.
Inače sama priča i nije bila Bog zna koliko originalna, ali to nam nije bila ni namjera. Kao što se može i razlučiti iz opisa radne, to je obična priča o osveti plaćenog ubojice kakva krasi svaki drugi B film. No mi nismo htjeli izmišljati "toplu vodu" i ulaziti u neku dubinu priče. Početna zamisao je bila da napravimo film za zabavu, akcijski triler koji bi i nama i drugima u Hrvatskoj dokazao što je sve moguće napraviti za veoma malo love i uz pomoć dostupne tehnologije (digitalna kamera, kućno računalo i sl.), u čemu smo ja mislim, djelomično i uspjeli.
Glumci
Nakon što je scenarij bio gotov, krenuo sam u potragu za "glumcima". Gl. ulogu, plaćenog ubojice Zmaja, sam naravno dodijelio sebi hehe, a ostale sam podijelio svojim prijateljima koji su bili veoma zainteresirani za to. Inače, na ovom filmu, svi su radili sve. Kad netko nije glumio, snimao je, ili pomagao oko kablova i sl. stvari. Tako sam ja npr. režirao, montirao, snimao, glumio itd., a i drugi članovi ekipe su imali više poslova tijekom produkcije i postprodukcije filma.
Lokacije
Također dali smo se u potragu za lokacijama, i na kraju smo gotovo sve lokacije pronašli u Novom Zagrebu, u kvartu Dugave, gdje je snimljeno 90% filma, dok se onih 10% odnosi na lokaciju u Srednjacima, gdje je snimljena jedna kratka sekvenca i sekvencu snimljenu ispred Green Screena u improviziranom Green Screen studiju na mom faxu.
Snimanje
Samo snimanje je bilo dosta naporno. Naime, cijeli film je sniman samo sa jednom kamerom, te su se mnoge scene, bilo one akcijske, bilo one sa dijalozima, morale ponavljati i po nekoliko puta kako bi ih snimili iz različitih kutova i planova...a uz to, nisu svi pokušaji ni uspijevali od prve ili druge, pa se je i zbog toga ponavljao po nekoliko puta kako bih dobio dobru izvedu od glumaca...iako sam u tome samo djelomično uspio, ipak to nisu profesionalni glumci, več naturšćici/amateri, od kojih su poneki bili i tvrdoglavi. No s druge strane, neki su ostvarili prilično dobre izvedbe. A uz ta mnogobrojna ponavljanja, bilo je i užasno vruće, jer smo film snimali u 8 mjesecu, po najvećim vrućinama, a to je bilo još gore jer smo gotovo svi nosili jakne ili kapute sa dugim rukavima u kojima smo se preznojavali. Razlog tome je bio što sam htio da likovi izgledaju ozbiljnije i profesionalnije, a u kratim rukavima i hlačama tako neće izgledati. Iako je gl. negativa nosio potkošulju i kratke hlače, ali njemu je to pasalo, jer je opisivalo karakter tog lika.
Ima nekoliko anegdota sa snimanja, no bilo bi previše zamorno da ih sve spominjem. No jednu ču spomenuti, vezanu uz snimanje pucnjave na parkiralištu koja se vremenski nalazi negdje na polovici filma. Naime tu pucnjavu smo snimali na jednom od parkirališta u Dugavama, i to po najvećoj mogućoj vrućini, a ta sekvenca je iziskivala mnogo trčanja (koje se je još i ponavljalo). A razlog zašto smo to snimali po vrućini je prilično smiješan...naime kako nismo imali dozvolu za snimanje na javnom mjestu, a izgledali smo prilično čudno u jaknama i dugim kaputima sa pištoljima usred ljeta, čekali smo najveću vrućinu oko 3 sata popodne, kada su svi u stanovima, spavaju, gledaju sapunice...uglavnom hlade se, kako bi mi nesmetano mogli snimiti svoje. Cijena toga je naravno bila ogromno preznojavanje, izgledali smo kao da nas je netko polio kantom vode. Također, scena je zahtijevala trčanje oko autiju, a kako nismo imali svoje aute kraj kojim bi se mogli skrivati (moj je bio u kvaru, a frendovi tada još nisu imali svoje), da ne bi smo slučajno naljutili nekog vlasnika od parkiranih automobila koji bi se mogao slučajno pojaviti, morali smo "zaštitu" zamijeniti kontejnerima, koji su poslužili svrsi.
Montaža
Montaža je bila možda čak napornija od samog snimanja...trebalo je pregledati na sate i sate snimljenog materijala (mislim da smo napunili 3 ili 4 kazetice u trajanju od 60 min.), te među mnogobrojnim ponavljanjima izabrati dobre i uspješne kadrove. To je potrajalo nekoliko dana. Kada sam napokon izabrao dobre kadrove bacio sam se u montažu...no problem je bio što sam znao montirati samo u teoriji, nisam to nikad radio u praksi na faxu, pa se je prvo trebalo snaći u svemu tome. Također program u kojem sam namjeravao montirati se ispostavio loš, te sam moro tražiti novi. Kad smo našli novi program koji je savršeno radio, trebalo ga je skužit, kako funkcionira, kako se radi u njemu...i to je potrajalo...no kad sam se "ufurao u to, stvari su se kretale normalnim tijekom. U to vrijeme sam po prvi puta gledao seriju "24", druga sezona se je vrtjela kod nas, i bio sam pod dojmom kako je montirana ta serija, više screenova u jedno ekranu, pa sam neke sekvence i ja montirao na taj način. Nažalost zbog nedostatka jedne sekvence koju smo morali snimati pred Green Screenom, montaža se je odužila i na gotovo godinu dana.
Vizualni efekti
Ponosim se time što mogu slobodno reći da je ovo vjerojatno prvi film, a ako ne prvi, onda među prvima, na koje su korišteni vizualni CGI (Computer-generated imagery) efekti kod nas, u Hrvatskoj. Vani je to več ko dobar dan, no kod nas je dugačija situacija. Film ima sveukupno preko 700 kadrova, možda čak i 1000, nisam siguran, probao sam ih jednom izbrojiti, ali nisam uspio. Uglavnom preko 50-ak ih ima ubačene specijalne efekte...bilo da se radi o pucnjevima iz pištolja, krvi koja prska, eksplozijama i sl. stvarima, bez uračunjavanja uvodne i odjavne špice, koje napravljene uz pomoć efekata. A za sve te vizualne efekte je zaslužan samo jedan čovjek, sad več diplomirani filmski animator Darko Vučenik, moj nekadašnji kolega sa faxa. Također moram se pohvaliti da smo na ovom filmu prvi u Hrvatskoj (u to sam siguran.) koristili tkz. 3D stuntmana. 3 D Stuntman se u posljednjih par godina naveliko koristi u Hollywoodskom filmu, te su ga koristili u filmovima poput "Matrix Realoded", "Matrix Revolution", "Hellboy", "Blade 2", "Spider-man 1", "Spider-man 2", "King Kong" i u još mnogo drugih. Za one koji možda ne znaju što je to 3D stuntman, evo kratko objašnjenje. 3D stuntman je trodimenzionalan kompjutorski model nekog glumca (ovisi o filmu), njegov kompjutorski kaskader koji zamjenjuje tog glumca u nekim opasnim scenama, koje su preopasne za izvesti čak i za pravog kaskadera/stuntmena. U našem filmu je to bila eksplozija auta. Scena je zahtijevala da glumac stoji pokraj auta koji eksplodira, i ta eksplozija ga raznese, tj. odbije o zid. To je bilo nemoguće izvesti bez CGI efekata i 3D stuntmena.
Evo vam nekoliko slika našeg 3D stuntmena, i kako "on" izgleda u akciji...

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Također, kao što sam to več nekoliko puta naglasio prije u tekstu, jedna čitava sekvenca je snimana ispred zelenog platna, tkz. Green Screena, tu istu tehniku je Robert Rodriguez koristio na snimanju svog filma "Sin City", koji je kompletno snimljen ispred zelenog platna. A na isti način je snimljen i "Sky Captain and the World of Tomorrow" . Evo vam nekoliko slika gdje možete vidjeti kako je ta sekvenca izgledala originalno i kako je izgledala obrađeno...

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Akcija
Za jedan film koji traje svega 30-ak minuta, rekao bih da u njemu ima mnogo akcije. Ima tu pucnjave, tučnjava, dvije velike eksplozije, trčanja itd. Pošto sam veliki ljubitelj i obožavatelj lika i djela John Woo-a, u nekim akcijskim scenama sam odao hommage nekim od njegovih filmova. Tako gl. junak, Zmaj, nosi dugi crni kaput i tamne naočale, te ima čačkalicu u ustima baš kao i Chow Yun Fat u filmu "A Better Tomorrow II". Također nosi i dvije zlatne berette, baš kao i Nicolas Cage u filmu "Face/Off". No u samoj pucnjavi baš i nisam previše koristio slowmotion, inače zaštitni znak Woo-ovih filmova, nekako mi to nije pasalo kod pucnjave, jer sam ju snimao iz ruke, tako da je to brza i sirova pucnjava. Također sam odao hommage i spagette westernima Sergia Leonea, jednim dvobojem trojice likova, asocijacija na "The Good, the Bad and the Ugly". Na kraju filma smo imali koreografiranu tučnjavu, a za koreografiju je zaslužan Ivan Butorac, koji je i sam odglumio jednu manju ulogu u filmu. On je inače prije neko vrijeme radio u policiji gdje je podučavao specijalce borilačkim vještinama. On nam je pokazao nekoliko poteza i načina kako onesposobit protivnika, tako smo u filmu imali neke poteze poput lomljenja vrata, koji moram vam priznati, i nije tako lako izvesti, ponavljao sam to nekih 8-9X. U to vrijeme sam bio pod dojmom filma "Brotherhood of the Wolf", i svidio mi se način na koju su u tom filmu snimljene montaže, sa naglim usporavanjima i ubrzavanjima usred udaraca, pa sam na sličan način i ja izrežirao/montirao svoju tučnjavu. Kako sam obožavatelj borilačkih filmova s kraja 80-ih, gdje se je jedan udarac često ponavljao iz više kutova, odao sam i njima hommage ovom tučnjavom. Zanimljivo je kako kad smo snimali tučnjavu, ja sam trebao dobiti dva puta laktom u lice, ali nikako nismo uspijevali postići da udarci izgledaju realno na ekranu...onda sam rekao frendu neka me opali za stvarno. I zbilja, tip me je opalio dva puta laktom o čelu, i to se čuje i vidi na originalnoj snimci, i upravo je taj pokušaj ušao u film.
Glazba
Glazba u ovom filmu se dijeli na dva soundtracka. Jedan je onaj sa originalnom glazbom, koju je skladao i izveo uz pomoć kompjutora mladi glazbenik Tomislav Gojanović, koji je kao i svi drugi također i odglumio jednu manju ulogu u filmu, a drugi je sa pjesmama nekih izvođača. Kako su negativci u filmu trebali biti Crno Gorski mafijaši (no glumci nisu uspijeli svladati naglasak), tako smo u film ubacili i tri pjesme, tkz. narodnjake, onako iz štosa, jer zapravo nitko iz ekipe to ne sluša, ali moram priznati da su se te pjesme odlično uklopile u film, i da sam njima izazvao reakcije kod publike koje sam i htio...smijeh.

Sve u svemu, u cjelini filimić ima mnogo grešaka, što režijskih, što montažnih, što glumačkih, što ovakvih, što onakvih...i ja ih vidim, te bih mnogo toga danas napravio drugačije i bolje, da mogu, no što je tu je. Iako je na kraju film ispao malo previše trashy, iako mi to nije bila namjera, ali opet s druge strane, mislim da se ogromni uloženi trud isplatio, jer tko god je imao prilike pogledati film, imao je za njega samo riječi pohvale...ne znam, možda je to bilo zato jer sam i ja stajao pokraj tih osoba, pa nitko nije htio reći ništa loše hehe...ili su to zbilja mislili. Bilo kako bilo, u usporedbi sa uobičajenim Hrvatskim filmom, koji se žanrovski obično svodi na drame, mislim da smo snimili ako ništa drugo, vizualno iznad prosječan film.
Bilo bi mi veoma drago kad bi ste pogledali ponuđene vam informacije, slike, trailer itd. te ostavili nekakav komentar, postavili koje pitanje i tako to...
Potrudit ću se čim prije staviti film na Internet, pa će te ga tada moči i pogledati, a do tada..."uživajte" u ponuđenom.

Kompletna galerija slika

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

<< Arhiva >>

0