Jedite što želite, pijte što volite

ponedjeljak, 07.04.2014.

Svi putevi vode u Istru!

Tri tisuće godina staru poslovicu ja sam zamijenila svojom! Kako je ljudima Rim bio prijestolnica, središte svijeta - tako je meni Istra. Uz sve te prirodne ljepote, gostoljubivost, te brojne zanimljive stvari koje tamo možete vidjeti i doživjeti, Istra se ponosi i agroturizmom. Seoski turizam ili agroturizam je specifičan oblik turizma, u kojem je glavni motiv "povratak čovjeka prirodi". I zato, svi u Istru! Budimo prirodni! I bili smo, povesti ću Vas kroz nekoliko sljedova jela, i upozoravam na vrijeme da ne čitate ako ste gladni!

1. Hladno predjelo - Agroturizam Ferlin u Gržinima ( Obitelj Ferlin )
Malo gospodarstvo smješteno je u blizini Žminja = u srcu Istre, a sve što je blizu srca mora biti dobro! Ljudi vas dočekaju kao da ste obitelj (sa aperitivnom, naravno), u zraku se osjeti miris ognjišta i domaćeg kruha, a okruženi ste predivnom prirodom. Ambijent samog domaćinstva je jednostavan - drvo i kamen. ( u slučaju da se prejedete, možete i prespavati). Uglavnom, da ne duljim, tu je započeo raj za nas male hedoniste!
Za predjelo smo odabrali dobru staru Istarsku klasiku koje se držimo oduvijek, zauvijek - domaći tanko narezani pršut, ovčji sir, skutu, svinjski ombolo i kobasice. Uz to smo dobili par ulika, maslinovo ulje i naravno - domaći kruh.
Nakon što smo se uspjeli odvojiti od stola, otišli smo u izvidnicu. Titulu najsimpatičnijeg člana domaćinstva definitivno je odnio tovar (magarac) po imenu Đildo. Uz brojne životinje koje mu rade društvo i predivnu prirodu, oprostili smo se sa članovima obitelji Ferlin i krenuli dalje.



2. Toplo predjelo N°1 - Agroturizam Zgrablić kraj Huma ( Obitelj Zgrablić )
Hum - iako je najmanji grad na svijetu, ima dobru gastronomsku ponudu. Na dva kilometra od tog preslatkog malog gradića zaustavili smo se kod obitelji Zgrablić. Malena konoba s kapacitetom za dvadesetak ljudi sa ognjištem bila je dobar znak. Naručili smo maneštru i odlučili se prošetati, zašto? Istarska maneštra je jako jednostavno i dobro jelo. Radi se oko 4 sata na laganoj vatrici... U vrijeme moje none, pranone, ljudi su stavljali sve sastojke u padelu (lonac), te bi nalili vode i uputili se na njivu ili u vrt ili za nekim drugim poslom dok se ona lagano krčkala (naučila sam vas već šta to znači). U istarsku maneštru ide fažol (namočen dan prije ne iz teglice, inače to vam je grah), komadi suhog mesa ( ili pancete ili pršuta ili kosti od vrata, rebra - šta se nađe u kući), pešt (mast skinuta sa pancete sa češnjakom - sitno sjeckana dok se ne pretvori u paštetu), kukuruz, krumpir i to je to.Ova maneštra koju smo čekali dobra 4 i po sata, doslovno je budila iz mrtvih. (nahodali smo se po njivama i stvarno smo bili gladni). Bila je dovoljno gusta, vrhunski kuhana i naravno da nam jedan pijat (tanjur) nije bio dovoljan! Maneštra se inače služi u terinama (to su vam keramičke posude). Najeli smo se i nastavili dalje..

3. Toplo predjelo N°2 - Agroturizam Štefanić kraj Motovuna ( Obitelj Štefanić )
Motovun je Istarski gradić za kojeg se čuje na daleko. To je grad filma, tartufa i terana. Na 5 km od brežuljka na kojem se nalazi, došli smo do modernog agroturizma - tradiciju predstavljaju na drugačiji način. Iako je izbor u jelovniku bio zaista reprezentativan, odluka je odavno pala. Naručili smo domaće pljukance s tartufima. Već kod samog naziva sline počinju curiti. Pljukanci su kao vrsta domaće tjestenine prilagodljivi svakom šugu (umak, sjećate se?!) ali stvarno odlično pašu uz tartufe.. Nema neke prevelike nauke oko spremanja ovog jela, ali je ima oko vađenja tartufa. (znam da trebaju psi, i da ih je teško naći, i da su u zemlji, i da, u slučaju da ne znate - to je vrsta gljive, ali to je sve što znam) Ovaj naš je bio friško (svježe) izvađeni bijeli tartuf. Miris je lagano okupao konobu, kada smo primjetili konobaricu sa našim jelom. Osmjeh koji nije bilo moguće sakriti nam se doslovno omotao oko glave kada je konobarica nožem za tartufe preko svega naribala friški bijeli tartuf u naše pljukance. Jesti ili gledati pitanje je bilo tada? Već prvim zalogajem moje je nepce doživjelo ekstremno oduševljenje. Lagano "al dente" kuhani pljukanci, okupani bijelim umakom iz kojeg se probijaju komadići tartufa ostavili su nas bez teksta. Neobično je koliko je to jelo jednostavno, a neprocjenjivo dobro!



4. Glavno jelo - Agroturizam Dol u Gologoričkom Dolu ( Obitelj Stojšić )
U dolini, između brda središnje Istre, smjestio se Gologorički Dol. Samo 5 kilometara od Cerovlja za nas se pobrinula obitelji Stojšić. U starinskom ambijentu njihove konobe za nas se stavila raditi čripnja (peka) s teletinom i klasičnim istarskim prilozima - krumpirom, kapulom i mrkvom. U veliku posudu se poslaže meso s prilozima, ta se posuda (čripnja) pokrije i na nju se stavi žar. Dok se čripnja pekla, mi smo prošetali do domaćih životinja, malo porazgovarali sa vlasnicima, zavirili u vinski podrum i predivne starinsko uređene sobe. Ženski dio obitelji nas je našao kraj potoka koji se nalazi u blizini imanja i najavio nam gozbu. Imali smo što i vidjeti kada smo se vratili. Predivno pečena teletina i rumeni krumpir savršeno su ispunili naše već dobro načete stomake. Nakon kraće šetnje uputili smo se na posljednju destinaciju toga dana..




5. Desert - Agroturizam Ograde kraj Žminja ( Agroturizam Ograde )
Dočekao nas je zalazak sunca i predivno ( ali ogromno) imanje sa kamenom kućom. Prvi smo puta nakon svakakvih životinja vidjeli konje. Bila sam oduševljena. Nakon kraće šetnje imanjem, došlo je vrijeme za šećer na kraju. Odlučili smo se za palacinke sa skutom i medom jer kako kaže gazdarica : nigdje niste takove provali! I nismo tako da se odlučujemo za to. Čudna mi je bila kombinacija i lagano sam zabrinuta čekala svoje palačinke.. Evo tanjura i na njemu naizgled sasvim obične palačinke preklopljene u trokutić i prošarane medom u nekom tankom sloju koji je nevjerojatno podsjećao na paukovu mrežu. Kada sam stavila prvi komadić u usta, doslovno sam si promislila woow. Skuta je probijala iz palačinke i u spoju s medom dala je neodoljivo blagi, predivan okus koji nije bio previše sladak( jer smo si to prvo mislili zbog meda). Nema smisla da Vam prepričavam kako se sir u ustima topio, ali znate i sami da smo si repete narucili! (ove palacinke su ludnica)

Umorni smo se vratili kući i dogovorili da idemo na dijetu. Probali smo svašta. Svako od ovih domaćinstava u ponudi je imalo teran i malvaziju domaću i brojne rakije koje su nudili kao aperitive. Sve u svemu, dan nije mogao biti bolji.

Berečić, Doris

07.04.2014. u 23:03 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (4)

Opis bloga

Kolegij: Online novinarstvo
Teme: gastro & ostalo
Studentica: Berečić, Doris

Linkovi

- Valentina Baus

- Vjekoslav Šago